YouTube Reklam Rehberi
2021 yılının en popüler video sitelerinin başında YouTube gelmektedir. YouTube, Google’ın kolu olmaya 2006 yılında başlamıştır. Bu süreçten günümüze dek başarılı stratejisi sayesinde katbekat kullanıcı artışı göstermektedir. Şuan bu makaleyi okuduğunuza göre YouTuber kavramına ve video paylaşmaya aşinasınızdır. İlk günden bugüne dek birçok kişi YouTube kanalı açıp YouTuber olmaya çalışmış fakat sanıldığı kadar kolay olmadığını görünce vazgeçmiştir.
Aslında YouTuber olmak çokta zor bir yol sayılmaz. Şayet paranız ve zamanınız varsa. Günümüz YouTube’unda para verip reklam yapmadan ya da düzenli video paylaşmadan öne çıkmak ve yüksek izlenmelere sahip olmak çok zordur. Bu noktada YouTube reklamlarının etkisi çok fazladır. Şimdi gelin YouTube reklamı nasıl verilmeli? En düşük bütçeyle en fazla izlenme ve aboneye nasıl sahip olunur? Gibi birçok önemli konuya değinelim.
İçerik Özeti
YouTube Reklamları Nedir?
YouTube reklamları, platformu Google’ın almasından itibaren uygulanmaya başlamıştır. YouTube reklamları hepimizin bildiği fakat üstünden bir kere daha geçmek istediğimiz konudur.
Herhangi bir videoyu izlemek için tıkladığınızda videodan önce sizi karşılayan, videoyu izledikten sonra önerilen olarak sağ sidebar kısmında çıkan, YouTube arama motorunda herhangi bir anahtar kelime ile arama yaptığınızda “Sponsorlu” olarak en üstte çıkan videolar YouTube reklamları ile öne çıkarılmış videolardır.
YouTube reklamları çok opsiyonel bir yapıya sahiptir. Cinsiyet, dil, konum, yaş, cihaz ve ilgi alanı gibi birçok opsiyonel seçenek mevcuttur. Bu opsiyonların doğru yapılması ile minimum bütçeye doğru hedef kitleye ulaşmak mümkündür.
YouTube Reklam Türleri Nelerdir?
YouTube’un ne kadar opsiyonel bir düzenleme sayfası olduğuna değinmiştik. Tek opsiyon bu olmamakla birlikte reklam alanları tarafında da mevcuttur. Bu reklam türleri her kullanıcının daha çok verim alabilmesi üzerine tasarlanmıştır. Peki YouTube reklam türleri nelerdir?
Atlanabilir Video Reklamları
Atlanabilir video reklamlar sıkça karşılaştığımız reklam türüdür. Herhangi bir videoya girdiğinizde video başlamadan önce 5 saniye boyunca oynatılan ve bu süre içerisinde atlanamayan reklam türüdür. Bu reklam türü bilgisayar, telefon, tablet, televizyon ve oyun konsollarında gösterilebilmektedir.
Atlanamayan Video Reklamlar
Atlanamayan video reklamlarda sıkça karşılaştığımız reklam türlerinden bir tanesidir. Atlanamayan video reklamlar herhangi bir videoyu izlemek için tıkladığınızda videodan önce açılarak “Reklamı Geç” butonu olmayan ve zorunlu olarak izlemeniz gereken reklam türüdür. Bu reklam türü de bilgisayar, televizyon, telefon, tablet ve oyun konsollarına uyumlu olarak çalışmaktadır.
Bumper Reklamlar
Bumper reklamlar, atlanabilen ve atlanamayan video reklamlarının bir araya gelmesi sonucu oluşturulan bir reklam türü sayılabilir. Bumper reklamlar herhangi bir videoyu izlemek için girdiğimizde önümüze çıkan atlanamayan ve toplamda 6 saniye süren reklamlardır. Eğer videonuz 6 saniyeden kısa ise bumper reklam verebilirsiniz fakat daha uzun bir sürede ise bu durumda atlanamayan video reklam olarak eklemeniz mümkündür. Bu reklam türü bilgisayar, televizyon, tablet, telefon ve oyun konsollarında gösterilebilmektedir.
Yer Paylaşımlı Reklamlar
Yer paylaşımlı reklamlar, herhangi bir atlanabilir veya atlanamayan reklam çıkmadıysa karşınıza çıkacak reklam türüdür. Herhangi bir videoyu izlerken reklam süresine geldiğinizde bazı videolarda atlanabilir veya atlanamayan reklam çıkarken bazılarında videonun altında dikdörtgen bir kutucuk şeklinde reklam çıkmaktadır. Yer paylaşımlı reklamlar, altta çıkan ve videonun maksimum %20’lik alanını doldurabilecek reklam türüdür. Bu reklam türü yalnızca bilgisayarlarda gösterilmektedir.
Keşfet Reklamları
YouTube keşfet reklamları çokça tercih edilen bir reklam türüdür. YouTube arama motorunda herhangi bir anahtar kelime yazıp aradığınızda arama sonuçlarının en üstünde “Sponsorlu” olarak gösterilen tüm videolar keşfet reklamı kullanılarak yayına alınan videolardır. Bu reklam türünde amaç herkesin izlemesinden ziyade tam anahtar kelimeye hitap eden videoların, tam anahtar kelimeyi arayan kitle ile eşleşmesini sağlamaktır. Abone sayısını arttırmak için etkili reklamlardan birisidir. Bu reklam türü bilgisayar, tablet, televizyon ve telefonda gösterilmektedir.
Görüntülü Reklamlar
Görüntülü reklamlar herhangi bir videoyu bilgisayardan izlerken videonun sağ tarafında kare şeklinde bulunan animasyonlu veya sabit görselleri reklamlardır. Bu reklamların fazla getirisi olmamasından kaynaklı olarak birçoğu kişi tercih etmemektedir. Bizde sizin tercih etmenizi pek önermiyoruz. Görüntülü reklamlar yalnızca bilgisayarlarda görüntülenebilmektedir.
YouTube’a Reklam Vermek Mantıklı Mı?
YouTube’a reklam vermek mantıklı mı? Sorusu hemen her YouTube reklamı verecek kişinin merak ettiği bir konudur. YouTube reklam vermek mantıklı olabilirken mantıksız da olabilmektedir. Bu noktada etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak mantıklı reklamı nasıl vereceğinize karar verebilir ve çok verimli reklamlar oluşturarak, yüksek izlenmelere ulaşabilirsiniz. YouTube reklamına etki eden faktörler şunlardır:
- Cinsiyet, yaş, kullanılan cihaz, ilgi alanı ve konum seçimi gibi opsiyonların yapılması
- Reklamlar türünün hedef kitleye göre doğru seçilmesi
- Belirli bir bütçenin oluşturulması
- Reklamın düzenli olarak yayında kalması
- İlgi çekici görsel, başlık ve açıklamaya sahip olması
- Keyifli, dikkat uyandıran bir video içeriği olması
Doğru YouTube Reklamında Nelere Dikkat Edilmelidir?
YouTube reklamı vererek bütçenizi boşa harcayabileceğini gibi, maksimum verimlere ulaşmanızda çok yakın hedeflerdir. İnce detaylara dikkat edildiği takdirde YouTube reklamlarınızdan maksimum verim alacak ve düşük bütçe ile maksimum izlenme, abone sayılarına ulaşacaksınızdır.
YouTube reklamları verdikten sonra, ADS üzerindeki performans göstergelerini daha iyi yorumlamak için ayhankaraman.com/takip-etmeniz-gereken-10-google-ads-performans-gostergesi/ iyi yorumlanan performans göstergeleri, reklam performansınızı ciddi anlamda etkileyecektir.
Opsiyonel Ayarları Es Geçmeyin
Opsiyonel ayarlar yani cinsiyet seçimi, yaş seçimi, cihaz seçimi, ülke ve şehir seçimi YouTube reklamlarının en önemli yapı taşlarından birisidir. Örneğin bir makyaj videosu paylaşıyorsanız cinsiyeti kadın, yaşı ise +17 gibi seçmelisiniz. Aksi takdirde erkeklerin veya yaşı küçük kızların izlemesi size herhangi bir katkı sağlamayacaktır. Bu durumda da paranızı yanlış harcamış olacaksınız.
Hedef Kitleyi Genel Değil Özel Seçin
Türkçe dersinde genelden özele kavramını hepimiz gördük. Örneğin araba genel bir kavramken, kırmızı araba daha özel bir kavramdır. YouTube reklamlarında hedef kitle seçimi yaparken bu örneği göz önünde bulundurursanız çok daha verimli sonuçlar alacaksınızdır. Eğer paylaştığınız video makyaj ile alakalı ise ilgi alanını kadın seçmek yerine güzellik seçerseniz daha doğru hedef kitleye ulaşırsınız.
İstikrar ve Bütçe Ayarını Dengeleyin
YouTube reklamlarında diğer bir önemli faktör ise bütçe ile orantılı çalışmaktır. YouTube bir süre boyunca reklam verip, bir süre kesen ve bir süre sonra tekrar devam eden kullanıcıları sevmez. Tabi ki reklamları yayınlar, tıklama alırsınız ama aynı sonucu alamayabilirsiniz. YouTube reklamı verdiğinizde belirlediğiniz anahtar kelimeler, açıklamalar belirli bir süre sonra YouTube algoritmasında oturur ve sıralamaya girer. Aynı zamanda algoritma videonuzu tanıyacağı için daha doğru kişilere sunar.
Bu durumdan faydalanabilmek adına bütçe ve istikrar dengenizi sağlamalısınız. Örneğin aylık bütçeniz 500 TL. Reklam verirken günlük bütçenizi 16 TL seçip devamlı yayınla derseniz 1 aylık süreçte 496 TL’lik reklam yayınlayacaksınız ve hiçbir şekilde kesintiye uğramayacak.
Potansiyel Abonelerin Dikkatini Üstünüze Toplayın
Şüphesiz ki dikkat çekmek ve merak uyandırmak dijital reklamcılığın en önemli kriterlerinden biridir. YouTube reklamlarında müşterilerinizin dikkatini çekebileceğiniz 4 tane kriter vardır. Bunlara dikkat etmeniz ve doğru bir şekilde hazırlamanız durumunda, ortaya çıkan sonuçlara sizler bile inanamayacaksınız. Nedir bu kriterler?
- Thumbnail (Küçük Resim) Seçimi
- Başlık Seçimi
- Açıklama Seçimi
- Etiket Seçimi
Bu 4 detaya dikkat ederek, içeriğinizin ne sunduğunu ve izleyicilere neler vaad ettiğini anlatabilirseniz tıklama ve dönüşüm oranlarınız çok daha fazla olacaktır.
Adım Adım YouTube Reklamı Vermek
YouTube reklam vermek her ne kadar kolay bir işlemde olsa onlarca opsiyonel seçenekten dolayı biraz zor görülebilmektedir. Bu zorluğun üstesinden gelmek adına adım adım YouTube reklamı nasıl verilir hemen bahsedelim.
- YouTube sitesindeyken hesabınıza giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra sağ üstte çıkan fotoğrafınıza tıklayın ve “YouTube Studio”’ya giriş yapın.
- Açılan sayfada solda bulunan “İçerik” sekmesine tıklayın.
- Videonun yanında bulunan üç noktaya tıklayarak “Tanıt” seçeneğine basın.
- Açılan Google ADS sayfasında “Başlayın” seçeneğine tıklayarak devam edin.
- Google ADS hesabınıza giriş yapmanızı isteyecek, kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapın.
- Eğer hali hazırda bir Google ADS hesabınız yoksa üzülmeyin, basit adımlarla yeni bir ADS hesabı oluşturmanız için adım adım yönlendirileceksiniz.
- “Reklamınızın YouTube’da nasıl gösterilmesini istiyorsunuz?” sorusuna reklamınıza uygun bir şekilde yanıt verin. Bu noktada seçim yaparken eğer amacınız marka bilinirliği ise “Diğer YouTube videoları oynatılmadan önce, oynatılırken veya oynatıldıktan sonra otomatik olarak yayınlanır” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Fakat amacınız izlenme ve maksimum abone kazanma verimi ise “İlgili videoların yanına veya YouTube ana sayfasına küçük resim olarak yerleştirilir” seçeneğini işaretlemelisiniz.
- Amacımıza en uygun olan 2. seçeneği işaretledikten sonra başlık ve açıklama yazısı isteyecektir. Bu noktada kutucukları videonuzu en iyi niteleyen, anahtar kelimenizin geçtiği ve potansiyel abonelerin dikkatini uyandıracak şekilde doldurun.
- Akabinde dil ve konum seçimi gelecektir. Videonuz hangi dile ve konuma hitap ediyorsa seçimi yapın. “Devam” butonuna basın.
- Şimdiki sayfada ise “Cinsiyet”, “Yaş” ve “Ebeveyn Durumu” altında bulunan kutucukları hitap ettiğiniz kitleye göre seçin. Tüm bu işlemleri yaparken hemen sağ tarafta “Tahmini Performans” kutucuğuna da göz atmayı unutmayın. Devam tuşuna basın.
- Açılan sayfada “Aşağıda seçtiğiniz ilgi alanlarına sahip kullanıcılara erişin” seçeneğini seçtikten sonra videonuza en uygun bir veya birden fazla ilgi alanını seçin ve ilerleyin.
- Şimdi ise günlük bütçenizi makalenin öncesinde bahsettiğimiz aylık toplam bütçeniz doğrultusunda girin ve ilerleyin.
- Reklamınızı son kez gözden geçirmenizi isteyecek. Burada bakın her şey olması gerektiği gibiyse reklamı yayınla diyebilirsiniz.
Bu süreçten sonra YouTube reklamınız için onay gelmesini beklemelisiniz. Onay süreci bazen 1 saatte gelirken bazen 2-3 gün sürebilmektedir. Onayın gelmesi ile birlikte reklamınız yayınlanmaya başlayacak ve günlük bütçeniz dahilinde aktif olarak kalacaktır. Günlük bütçeniz bittiğinde o gün daha fazla yayınlanmayacak ertesi gün tekrar günlük bütçe miktarınca yayınlanmaya devam edecektir.
YouTube Reklam Vermek Ne Kadar?
YouTube’da Neden Reklam Vermeliyim?
YouTube Reklam Vermek İçin Neler Gereklidir?
YouTube Reklam Ne Zaman Onaylanır?
YouTube Reklamları Neye Göre Çıkıyor?
YouTube reklamları ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları cevaplamaktan keyif duyacağız. Yorumlarda geri bildirimlerde bulunmayı unutmayın 🙂.