Backlink Nedir? 9 Backlink Yöntemi

Backlink diğer bir adı ile geri bağlantı, bir web sitesine farklı dijital platformdan veya internet sitesinden verilen bağlantılara verilen isimdir. Referans niteliği taşıyan backlinklerin sayısı ve kalitesi, web sitelerinin arama motorlarında üst sıralara çıkmasına katkıda bulunur. Farklı web siteleri paylaştığınız içerikleri kendi web sitesinde paylaşır ve sitenize link verebilir.

Backlink Nedir?

Kazandığınız backlink sonucunda ise web siteniz, Google sıralamalarında yükselir. Sitelerin hızlıca yükselmesine olanak sağlayan geri bağlantılar, ücretli veya ücretsiz olmak üzere alınabilir. Backlink nedir? sorusunu 7 maddede özetleyecek olursak;

  • Sıralamanızı ve Otoritenizi Yükseltir.
  • Google Güven Faktörleri Arasındadır.
  • SEO Çalışmasının Bir Parçasıdır.
  • Trafik Kaynağıdır.
  • Referans Niteliği Taşır.
  • Index Hızını Arttırır (Google’ın sayfalarınızı keşfetmesi hızlanır).
  • Yeni Kitle Kazanımı Sağlar.
  • Marka Bilinirliğini Arttıran Bir Faktördür.

6 Yöntemle Kaliteli Backlink Nasıl Alınır?

Arama sonuç sayfalarında (SERP üst sıralara çıkmak için kaliteli backlink sahibi olmanız gerekir. Sitenizle alaka düzeyi yüksek, otoritesi yüksek ve özgün bağlantılar ile Google sıralamalarında yükselebilirsiniz. Peki, backlink çalışması için hangi yollar izlenmeli? Ücretli ve ücretsiz yöntemler ile izlenecek yollar;

1. Sponsorlu Tanıtım Yazısı Satın Alın

Birçok platform ve siteye gönderilen özel mail aracılığı ile web sitelerinden ücretli bağlantı talep edebilirsiniz. Web sitelerin; trafiği, otoritesi, özgünlüğü ve sektördeki etkisine göre alacağınız linkin fiyatı değişir. Yazılım, SEO ve içerik açısından mükemmel bir sitenin hızlı gelişmesine katkıda bulunacak en hızlı yöntemdir. Satın aldığınız linklerde şu niteliğin bulunması gerekir; rel=”sponsored”. Ücretli link almak Google yönergesini ihlal eder ve dolayısıyla cezaya neden olabilir. Bu nedenle de yukarıdaki niteliği mutlaka ekleyin.

2.Dostlarınızdan Link Talep Edin

Her sektörde olduğu gibi dijital sektörde ‘’Network’’ kazandıran bir etkendir. Yeni bir projeye başladıysanız veya bir web siteniz varsa bu sektördeki dostlarınızdan link talep edebilirsiniz. Dostlarınız, destek vermek için link talebinizi geri çevirmeyecektir.

3.Trendleri Takip Ederek İçerik Üretin

Trend içeriklere gelen bağlantı sayısı, diğer içeriklere göre daha fazladır. Google Trends aracından günümüzün trendlerini inceleyin. Konunuza uygun bir içerik bulun ve kaliteli bir şekilde hazırlayın. Bir süre sonra trend içeriğinizden doğal bağlantı almaya başlayacaksınız.

4.Sosyal Medya Platformlarından Ücretsiz Link Alın

Sosyal medya platformlarından yayınlarınızı paylaşarak ücretsiz link elde edebilirsiniz. Okuyucularınızı, paylaşım yapmaya teşvik ederek sosyal medyadan hem trafik hem de link alabilirsiniz. Sosyal medya link inşası ile sitenizin index hızını ciddi derecede yükseltebilirsiniz.

5.Paravan Blogları Oluşturup Link Kaynağı Yaratın

Paravan bloglar, sektörel olarak basit bilgilerle oluşturup ücretsiz link alabileceğiniz bloglardır. Blogger, Medium ve Wordpress gibi ücretsiz alt yapıları kullanarak blog açabilirsiniz. Açtığınız bloglardan ana sitenize linkler verebilirsiniz. Paravan blogların kalitesi yükseldikçe linkin kalitesi de yükselecektir.

6.Rakip Analizi Yaparak Backlink Tespiti Yapın

Ahrefs, Semrush ve Moz gibi araçlar ile backlink tespiti yapabilirsiniz. Sektörel olarak yapacağınız rakip analizi le ücretli veya ücretsiz link kaynakları elde edebileceksiniz. Aşağıda, Semrush platformundan alınan örnek analiz sayfası mevcut;

Rakip Backlink Analizi

7.Profil Backlinkleri Alın

Sosyal medya platformlarından kalıcı olarak profil backlink alabilirsiniz. Etkili profil bağlantısı alabileceğiniz birkaç platform;

  • Tumblr
  • microsoft.com
  • google.com
  • wordpress.org
  • bingads.microsoft.com
  • classifiedsfactor.com
  • community.sony.com
  • com
  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook

8.Yaptığınız Araştırmaları Yaymaya Çalışın

Belirli bir alanda yaptığınız araştırmaları basın, internet sitesi otoriteleri ve sosyal medya gibi alanlarda yaymaya çalışın. Araştırmanız, toplumda karşılık bulduğunda doğal olarak bağlantı kazanabileceksiniz. Bunun için kaliteli bir araştırma gerektiğini unutmayın.

9.Alanınıza Uygun Dizinleri Bulun

Zararlı dizinlerden sıyrılmanın en güzel yollarından biri de kendi alanınızdaki güçlü dizin sitelerine yönelmektedir. Bunun için Google arama çubuğuna, sosyoloji intitle:”dizin” yazısını girin. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ‘’Sosyoloji’’ yerine kendi sektörünüzün anahtar kelimesini girmektir.

Backlink Çeşitleri Nelerdir?

Bir web sitesinin otoriter kazanması ve üst sıralara çıkabilmesi için farklı bağlantı türlerinden faydalanması gerekir. Backlink çalışması yapılırken farklı link türlerinden faydalanılarak, güven alt yapısı inşa edilir. İnşa edilen bağlantılar ile web sitenizin güvenirliği ve sıralamaları artar. Çalışmalarda kullanılan geri bağlantı çeşitleri;

  • Dofollow Link
  • Nofollow Link
  • Sponsorlu (Ücretli) Link
  • Editoryal Link
  • UGC Link
  • Karşılıklı Linkler
  • Zararlı Linkler
  • İşletme Profili Bağlantıları
  • Resim Bağlantıları

1.Dofollow Link

Dofollow link, web sitelerinde varsayılan olarak kullanılan geri bağlantılardır. Bir web sitesini tavsiye ettiği anlamı taşır ve web sitesine doğrudan yönlendirir. Bu link türü, güveni ifade eder. Dofollow linklerin görünümü şu şekildedir;

<a href=”https://www.mirackacmaz.com/”>Dofollow link verme</a>

Dofollow link, bağlantı verilen siteyi tavsiye ederken nofollow link, bağlantı verilen siteyi tavsiye etmemektedir.

2.Nofollow Link

Nofollow link, güven vermeyen site anlamı taşıyan linklerdir. Bir kişiyi kaynak olarak göstermek istiyorsanız ancak güvenmiyorsanız nofollow bağlantı türünü kullanmalısınız. Kaynağından faydalandım ancak siteye güvenim yok anlamı taşır.

Bu link türü 2019 yılından önce arama sıralamalarına doğrudan etki etmeyen işlevsiz bir linkti. Yapılan güncelleme ile birlikte nofollow link türü de sıralama faktörü olarak değerlendirilebilir. Google’ın ipucu olarak gördüğü bu link türü, şu nitelikte gösterilir;

<a href=”https://www.mirackacmaz.com/” rel=”nofollow”>Nofollow link verme</a>

3.Sponsorlu (Ücretli) Link

Ücretli link almak, Google yönergelerine göre aykırı bir durumdur. Herhangi bir siteye link için ödeme yapıyorsanız ve linki alıyorsanız mutlaka ‘’Sponsored’’ niteliği ekletmelisiniz. Bu özelliği eklediğinizde Google’ı bilgilendirmiş sayılırsınız dolayısıyla ceza almazsınız. Google yönergelerini ihlal ettiğinizde siteniz olumsuz olarak etkilenecektir. Parayla link aldığınızda ya da link hediye edildiğinde aşağıdaki niteliği ekletmeniz gerekir;

<a href=”https://www.mirackacmaz.com/” rel=”sponsored”>Sponsored link verme</a>

4.Editoryal Link

Editoryal linkler, yüksek kalitedeki içeriğinize verilmiş oldukça kaliteli bağlantılardır. Alınan bu link türünde bir makaleden atıf alabilirsiniz veya kaynakçasında olabilirsiniz. Kaynak olarak gösterildiğiniz için yeni kişileri sitenize çekebilirsiniz.

Herhangi bir konuda uzman bilgisi yazıyorsanız, bir sektörün özetiyseniz, çok kaliteli içerikler üretiyorsanız veya sektörün bilinenleri ile birebir röportaj, mülakat yapıyorsanız editoryal link alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu link türü doğal olarak gelir ve etkilidir.

5.UGC Link

Blog yorumları ve forum içeriklerinden gelen yorumları ifade eden UGC link, kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Bir kullanıcı, herhangi bir konuda deneyimini veya kaynağını aktarmak isterse UGC link verebilir.

Oyuncu koltuğu başlıklı bir forum gönderisine tavsiye olarak ürün linkinizi bırakan bir kullanıcı UGC link örneğidir.

6.Karşılıklı Linkler

Karşılıklı olarak alınan linkleri ifade eder. Bir web sitesi sahibiyle anlaşırsanız ve karşılıklı link alıp verirseniz bu link türünden faydalanırsınız. Link aldığınız sitede potansiyel müşteri kitleniz varsa size fayda sağlayacaktır. Alakasız sitelerden karşılıklı link anlaşması yapıyorsanız Google bu durumu ‘’Şüpheli’’ bulabilir.

7.Zararlı Linkler

Zararlı linkler, iradeniz dışında kötü amaçlar ile sitenizin sıralamasını düşürmek için verilen linkleri ifade eder. İsteğiniz dışında sizi olumsuz etkilemek için verilen bu linkler, Google’daki sıralamanızı düşürebilir. Doğal olmayan bu linkler, kalitesiz ve spam niteliği taşıyan dizin – yer imleri sitelerinden, ücretli linklerden ya da footer linkten gelebilir.  Bu bağlantıları tespit edip etkilenmemek için şu adımları uygulayabilirsiniz;

  1. İlk olarak Google Search Console ve diğer backlink analiz araçları aracılığıyla linklerinizi analiz edin.
  2. Zararlı linkleri tespit ettikten sonra ilk olarak site sahibi ile iletişime geçmeyi deneyip kaldırmasını talep edin. Dizin ve yer imleri siteleri için düşük bir ihtimal de olsa iletişim alanı olan siteler için deneyebilirsiniz.
  3. Not aldığınız linkleri Google Disavow aracı yardımı ile reddedin. Google Disavow aracı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Zararlı Bağlantı Reddetme

8.İşletme Profili Bağlantıları

Dijital platformlarda oluşturacağınız işletme profillerinden elde edebileceğiniz bağlantıları ifade eder. Google işletme kaydı, Instagram işlet profili, Facebook işletme profili ve harita kayıtları gibi yerlerden alacağınız bağlantılar buna örnektir. Müşterilerinizin sizi daha hızlı bulmasına yardımcı olur.

9.Resim Bağlantıları

Resim bağlantıları, resimlerde kaynak olarak gösterilen bağlantılardır. Bu bağlantı türü, diğerlerine göre daha az etkilidir ancak Google’da keşfedilme hızınızı arttırır.

Asla Almamanız Gereken Bağlantı Türleri

Google yönergelerini ihlal etmemek için backlink alma kurallarına da uymanız gerekir. Bunun için sitenize zarar verebilecek kalitesiz bağlantılardan uzak durmanız ve bağlantıları doğru nitelikte göstermeniz gerekir. Almamanız ve uzak durmanız gereken bağlantılar;

  • Düşük Kalitede Bağlantılar: Düşük kalitedeki bağlantılar, Google sıralamalarından düşmenize neden olur.
  • Alakasız Dizin Bağlantıları: Spam olarak kabul edilen bu sitelere, index hızını veya otoriteyi arttırmak için girilen linkler sitenize fayda sağlamaz. Kalitesiz ve alakasız dizin bağlantıları oldukça zararlıdır.
  • Basın Bültenlerindeki Alakasız Bağlantılar: Basın bültenlerinde sitenizle alakası olmayan bir konuda bağlantı vermemeniz gerekir. Bu durumun spam olduğu düşünüldüğü için web sitenize zarar verebilir.
  • Ücretli Bağlantılar: Google kurallarına göre ücretli bağlantı almak yasaktır. Anlaşmalı bir şekilde bağlantı aldıysanız ‘’Sponsored’’ niteliğini eklemelisiniz.
  • Kalitesiz Forum Bağlantıları: Backlink almanın en basit yolu forum linkleri olarak görülebilir ancak kalitesiz, spam sitelerden alındığında oldukça zararlıdır.

Ücretsiz Backlink Alma Yöntemleri

  • Sosyal Medya Linkleri: Ücretsiz backlink almanın en basit yolu sosyal medyadır. İlk olarak sosyal medya link inşasına başlamalısınız. Aşağıda Twitter üzerinden alınmış bir örnek mevcut;

Sosyal Sinyaller

  • Paravan Blog: Oluşturduğunuz paravan bloglar ile ücretsiz geri bağlantı alabilirsiniz.
  • İçerik Paylaşım Siteleri: Yüksek otoriteli sosyal paylaşım sitelerinden (Blogger, Medium, Scoop.it vs.) hesap oluşturup yayın yaparak link alabilirsiniz.
  • Profil Backlink Alma: Sosyal paylaşım siteleri ve sosyal medya platformları aracılığı ile ücretsiz profil backlink (Reddit, Twitter, Instagram, Facebook vs.) alabilirsiniz. En basit şekilde Instagram üzerinden alınan bir profil backlink örneği;

Profil Backlink

Backlink Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sektörel olarak backlink almalısınız. İlk olarak sektörünüzde güçlü siteleri keşfedip link talebinde bulunmalısınız. Sektörel olarak aldığınız linkler, diğerlerinden daha fazla etkilidir.

Bağlantı alınacak sitenin Spam Score’u düşük olmalıdır. Bu değeri yüksek olan sitelerin, özgünlük oranı düşük olacağından kalitesiz link sayılacaktır.

Siteme Gelen Backlinkleri Nasıl Görürüm?

Siteye gelen backlinkleri görmek için ilk etapta kullanabileceğiniz ücretsiz araç, Google Search Console’dur. Google, sunduğu araç ile bağlantıları görmenize olanak tanır. Buna ek olarak ücretli platformların geri bağlantı alanlarından da bağlantılarınızı görebilirsiniz. Bu araçlar şunlardır;

  • Ahrefs
  • Semrush
  • Moz
  • Majestic SEO
  • Cognitive SEO
  • Opensite Link Explorer
  • Blekko
  • Link Research Tools
  • SEO Spyglass
  • Exalead

Backlink SEO İçin Neden Önemlidir?

Kalteli backlink, bir web sitesinin otoritesini ve görünürlüğünü arttırarak üst sıralara çıkmasına yardımcı olur. Sitenizin Google tarafından hızlı keşfedilmesi ve yayınlarınızın hızlıca üste çıkması için kaliteli bağlantının gücünden faydalanmalısınız. Site otoritesinin yüksekliği ile üst sıralarda olma konusunda doğrudan bir ilişki vardır. Bir sıralama faktörü olarak alan adı otoritesi ve güveni arttıkça hedeflediğiniz sayfalarda üst sıralara çıkabileceksiniz. Buna bağlı olarak; marka bilinirliğiniz de zamanla artacaktır. Özetleyecek olursak;

  • Trafik kazanımı sağlar
  • Site otoritenizi yükseltir
  • Google sıralamalarında üste çıkmanıza yardımcı olur
  • Google’ın index hızı artar

Backlink İçin Kullanılacak Tanıtım Yazısı Nasıl Olmalıdır?

Başka sitelerden aldığınız geri bağlantılar için kaliteli bir tanıtım yazısı oluşturmalısınız. Backlink için kullanacağınız tanıtım yazısı; özgün, trafik potansiyeli olan, firmanın veya hizmetin detayları anlatan, aynı zamanda kullanıcıyı tatmin edebilecek bir yapıda olmalıdır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de özgün olmayan ve trafik değeri olmayan tanıtım yazıları kullanmaktır. Link alınan tanıtım yazısının kaliteli olması, üste çıkması ve Google’da değerli bir yapıda olması link alınan siteye ciddi anlamda fayda sağlayacaktır.

  • Tanıtım yazısı anlaşılır, sade ve amacınızı ortaya koymalıdır.
  • Kesinlikle özgün olmalıdır.
  • Trafik getirecek potansiyelde olmalıdır. Trafik alan tanıtım yazılarının etkisi daha fazladır.

Backlink Mi İçerik Mi?

İki kavram birbirini tamamlar. Güçlü bir içeriğin ardından alınan backlink, siteyi ciddi derecede yükselişe geçirebilir. Güçlü olmayan içeriğe alınan backlink ise kısa süreli yükseliş yaşatabilir. İstikrarlı bir yükseliş yaşamak için güçlü bir içerik ve ardından güçlü bir backlink gereklidir. Kaliteli backlink ise rakip analizi sonrasında rahatlıkla bulunabilir.

Bonus: Rakiplerinizin aldığı backlinkleri Moz ile analiz edebilirsiniz. Ücretsiz versiyonda limit çerçevesinde analiz imkânı tanınır. Araca erişmek için buraya tıklayınız.

Backlink Hakkında Yanlış Bilinen Doğrular

Google, yaptığı güncellemeler ile doğru olarak bilinenleri bir anda yanlışa çevirebilir. Geçmişte doğru olarak bilinen çalışmalar, yeni güncelleme ile siteye zarar verebilir. Bu durumda da Google güncellemelerini takip edip deneyimlerinize dikkat etmeniz gerekir. Aşağıdaki listede doğru bilinen ancak yanlış olan söylemler yer alıyor;

1.Nofollow Linkler Etkisizdir ve İşe Yaramaz

Nofollow linkler, 2019 yılına kadar etkili değildi ancak 2019 yılından sonra etkisinden söz etmek mümkündür. Yaygın olarak nofollow linklerin etkisiz olduğu söylenir ancak Google, bu linkleri bir ipucu olarak görür ve buna bağlı olarak da etki faktörü olarak değerlendirir. Bir link kaliteli ve güvenilirse nofollow olması da fayda sağlar.

2.Çok Fazla Link İle Daha Hızlı Yükselirsin

Çok fazla link ile hızlı yükselmek doğru orantıda değildir. Hızlı bir şekilde yükselmek, çok fazla backlink sayısına değil kaliteli bağlantı sayısına bağlıdır. En fazla yapılan hatalardan biri de düşük kalitedeki kişisel site, dizin veya yer imleri sitelerinden link almaktır. Bu yanlıştır, kaliteye odaklanmanız gerekir. Hem kaliteli hem fazla olduğunda o zaman hızlı yükselmek mümkündür.

3.Ücretli Link Alarak Yüksek Sıralama Elde Edersin

Ücretli bağlantı satın almak Google yönergelerine aykırı bir durum olduğu için fayda sağlamaz. ‘’Sponsored’’ niteliği ile işaretlenmemiş ücretli linklerin, zamanla ters tepki yaptığına şahit olacaksınız. Bunun nedeni ise bu bağlantı türünün yasak olmasıdır.

4.Çok Link Aldığında Ceza Yersin, Alma!

Çok link aldığınızda ceza yemezsiniz. Kaliteli ve bilinçli bir şekilde alınan linkler, sitenize zarar vermez. Linkleriniz hem kaliteli hem de fazlaysa fayda sağlar. Kaliteli bir yayınınızın viral olduğunu ve bir günde binlerce bağlantı getirdiğini düşündüğünüzde, bunun ne zararı olabilir?

5.Tanıtım Yazısının Kaliteli Olmasına Gerek Yok

En büyük yapılan hatalardan birisi de kopya ve kalitesiz tanıtım yazıları ile link alınmasıdır. İçeriğinizin özgünlüğü, trafik alma potansiyeli bağlantınızın geri dönüşünü etkileyen faktörlerdendir. Yayınladığınız içeriğin üst sıralara çıkması, potansiyel müşteri kitlenizi de sitenize çekecektir. Tanıtım yazısının sektörünüzle paralel ve özgün olmasına dikkat etmelisiniz.

Miraç KAÇMAZ

Site Destek ekibinde "SEO Team Lead" görevinde bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir