Ahrefs Nasıl Kullanılır?

Günümüzde dijital alanda oluşturulan pazarlama, kendi içerisinde oldukça geniş bir kapsama ulaşmış durumda.

Dijital pazarlama sektörü 2000’lerin başında ilk kez oluşmaya başladığında, bir kişi tüm eylemleri bir araya getirebilecek niteliği taşıyabiliyordu.

Ancak zaman içerisinde sektör o kadar gelişti ki, temel SEO çalışmalarında bile birçok alt kategori oluşmuş durumda. Anahtar kelime araştırması, rakip analizi, sıralama takibi ve site denetimi gibi nitelikli eylemler artık kendi içerisinde farklı meslek grupları tarafından uygulanmaktadır.

SEO Nedir

Bu içerimizde sizlere Ahrefs’e genel bir bakış açısı ve kullanım örnekleri sunmayı planlıyorum. Ahrefs için kapsamlı bir rehber arıyorsanız, siz de bağlantı linkine tıklayarak daha öncesinde hazırladığım içeriğe doğrudan ulaşabilirsiniz.

Öncelikli olarak bir konuyu netleştirmekte fayda var: Ahrefs sadece Web Master’lar için olan bir uygulama değildir.

Kişisel olarak dijital pazarlama ve SEO ile ilgilenen kişiler de rahatlıkla Ahrefs’e giriş yaparak, bekledikleri sonuçları almayı başarabilirler. Daha fazla vakit kaybetmeden, deneyip başarılı sonuç elde edebileceğiniz tavsiyelerimize başlayalım.

Rakip Analizi ve Trafik Sonuçları

Rakip analizi aslında oldukça geniş bir yelpazede kullanılan bir dijital pazarlama terimidir. SEO için detaylı rakip analizi nasıl yapılır merak ediyorsanız, siz de bağlantı linkine tıklayabilir ve içeriğimize devam etmeden kapsamlı bir şekilde değerlendirme yapabilirsiniz.

https://www.ayhankaraman.com/seo-rakip-analizi-nasil-yapilir/

Yaptığım eğitimlerde en sık aldığım soru SEO’da en önemli kriterin ne olduğuydu. Herkes Google algoritmasının belirli bir sıralama verdiği için, önemli olanın rakipleri geçmek olduğunu düşünmektedir.

Bu mantıkla değerlendirirsek, bizim geçmek istediğimiz rakipleri değerlendirdiğimiz gibi bizi geçmek isteyen rakipler de bizi değerlendirecektir.

Önemli olan “Oyunu Kurallarına Göre Oynamaktır”. Bu noktada rakip analizini yaparken, rakiplerimizin yaptıkları iyi şeyleri değerlendirmeli ve eğer eksiğimiz varsa da kendimizi iyileştirmemiz gerektiğinin bilinciyle hareket etmeliyiz.

Bir işletmeci ya da dijital alanda çalışma yürüten bir kişi olarak ilk değerlendirme yapmamız gereken kıstas da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Ufak bir şablon ile durumu daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum:

  • Analizini yaptığım rakip ne kadar trafik alıyor?
  • Trafikleri gelişimde mi yoksa düşüşte mi?
  • Kıyas yaptığımız taktirde, onlara yetişebilmem mümkün mü?

Önemli Not:
Ahrefs bize, rakibimiz olan web sitesinin Google üzerinden oluşan arama trafiğini sunmaktadır. Sosyal ağlardan ya da doğrudan gelen ziyaretçilerle ilgili maalesef bilgi vermemektedir.

Arama trafiği sonucu vermesine rağmen doğrudan gerçek sonuçlar verdiğini söylemek de oldukça güçtür, ancak yine de gerçeğe en yakın sonuçları verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Rakiplerinizin Hangi Sayfalardan Trafik Alıyor?

Çiçek Sepeti son zamanlarda E-Ticaret alanında büyük bir atılım yaparak, sektörel anlamda büyük bir değişim gösterdi. Normalde adından da belli olduğu üzere çiçek ve hediye konseptinde ilerleyen bir firma iken, markanın bilinirliğinden de faydalanarak

Türkiye’nin en büyük E-Ticaret sitelerine rakip olmaya karar verdi. Yaptıkları bu çalışmanın nedenleri ve sonuçları başka bir günün konusu olacak fakat asıl dikkatimizi çeken konu bu alanda yaptıkları yatırımları nasıl işledikleri idi.

Mesela Çiçek Sepeti domain’i üzerinden bir subdomain oluşturarak bir blog sayfası oluşturmaları ilk dikkatimi çeken ayrıntıydı.

Bu noktada rakiplerinin doğrudan ulaşmadıkları daha spesifik müşteri portfolyolarına ulaşmayı başarabileceklerdi. Bu blog çalışmalarında gündelik hayatta kullanılan arama terimleri üzerinden hem marka bilinirliğini arttıracak hem de kullanıcılara marka ortaklıklarıyla yeni ürünler sunabileceklerdi.

Ahrefs de bu noktada rakiplerimizin hangi bağlantılardan ne kadar trafik aldığını bizlere detaylı bir şekilde veriyor.

Çiçek Sepeti örneğinde de söylediğim gibi amacımız doğrudan rakiplerimiz ile göğüs göğse çarpışmak değil. Onların gözden kaçırdığı ya da içinde olmadığı alanlardan trafik kazanarak, zaman içerisinde sıralama katsayımızın arttırmayı başarmak.

Yukarıda verdiğim trafik yapılandırma örneği sadece sahip olduğumuz verilerle uygulayabileceğimiz bir taktik. Bu ve bunun gibi detaylı birçok alternatif dijital pazarlama stratejisi için siz de eğitim paketlerime göz atabilirsiniz.

Ahrefs üzerinden Site Explorer kısmına tıkladığınızda Top Pages raporlarından rakiplerinizin en çok aranma hacmi olan ve trafik alan sayfalarını görebilirsiniz.

Bu raporlamalar üzerinden performans verilerini değerlendirerek, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini anlamanız mümkün olacaktır.

Rakiplerin En İyi Sayfalarını Gözlemleme

Bu veriler sayesinde cevap verebileceğiniz en basit sorular:

  1. Rakibim hangi arama sonuçlarından trafik alıyor?
  2. Rakibimin ana sayfası ne kadar trafik alıyor?
  3. Hangi ürün sayfaları, hangi sonuçlarda sıralama alıyor?

İnsanlar Google’da Ne Arıyor?

Google denildiğinde aslında ilk düşünmemiz gereken yapılardan biri de gündem olmalıdır. Gündem oldukça önemli bir yapıdır ki, sadece dijital pazarlama alanıyla sınırlı kalmayarak sosyolojik olarak bile bize oldukça büyük çıkarımlar yapma fırsatı sunmaktadır.

Öyle ki, bu yapılandırmaları doğru neden sonuç ilişkisine yerleştirdiğimiz taktirde, finansal yatırımlarımızı daha değerli hale getirebilmemiz mümkün olmaktadır.

Sektörden birçok kişi gündemi doğru şekilde okuyarak, anlayarak ve yorumlayarak, kendi siteleri için başlık stratejisi oluşturmaktadır. B

u sayede hem potansiyel trafiklere yatırım yapmakta hem de sitelerinin güncelliğini Google nedzinde güncel tutmaktadır. Bunu E-Ticaret için de değerlendirebilirsiniz, yerel işletmelerin Google Maps üzerinden daha net sonuçlar elde edebilmesi adına da düşünebilirsiniz.

Tabi burada insanların Google’a yaptıkları arama için uyguladıkları arama terimleri de önem arz ediyor.

Örneğin Türkiye’de döner olarak çağırdığımız yiyeceği, Gürcistan’da insanlar Şavurma olarak, Arap yarımadasında ise kebap olarak çağırabiliyorlar.

Hedeflediğimiz kitlenin düşünce yapısını düşünerek yatırımlarımızı oluşturmamız büyük fark yaratacaktır.

Bir örnek daha vermek gerekirse, “Polo yaka kırmızı erkek T-Shirt” araması en azından 10 farklı şekilde aratılabilir.

  • Kırmızı yakalı erkek tişört
  • Polo kırmızı t shirt
  • Yakalı kırmızı ti şört
  • Erkek için kırmızı yakalı t-shirt modelleri
  • X Marka Erkek yakalı kırmızı t-shirt modelleri
  • Kırmızı yakalı erkek t-shirt indirim

Bu ve bunun gibi aramalara bir de yerel dillerden oluşan lehçeleri eklediğimizde oluşan sonuç dağ gibi büyüyor. O yüzden yaptığımız çalışmalarda tümdengelim değil, tümevarım yapmak daha net ve garanti bir büyüme sunacaktır.

Google İlgili Aramalar

Ahrefs de bu noktada bize tam bu noktada anahtar kelime araştırması için sonuç sunmaktadır.

Eğer siz de anahtar kelime araştırması ile ilgili daha detaylı sonuçlar elde etmek istiyorsanız, bağlantı linkine tıklayarak “4 Adımda Anahtar Kelime Araştırması” içeriğime ulaşabilirsiniz.

ayhankaraman.com/4-adimda-anahtar-kelime-arastirmasi/

Ahrefs’in sunduğu “Anahtar Kelime Gezgini”; bize sunduğu sonuçlarla hem aranma hacmini hem de potansiyel getirebilecek kullanıcı oranını sunarak, yatırım yapabileceğimiz yeni başlık ve aranma terimleri sunmaktadır.

Tabi bunu eşleştirme terimleriyle bir araya getirmeli ve bundan başlık türetmemiz gerekmektedir. Bu sayede yüksek hacimli bir kelimede ilk sıraya gelmemiz çok zor olsa da çeşitli eşleştirmelerle birlikte orta ve uzun vadede sitenizi odak anahtar kelime üzerinde daha yüksek hacme ulaştırmayı başarabiliriz.

Yatırım Yapmak İstediğiniz Aramada Ne Kadar Trafik Var?

Dijital alanda yatırım yapmak istediğiniz işletmenizin, bir noktada doğru anahtar kelimelerle temsil edilmesi gerekiyor.

O yüzden sitenizin içeriklerini ve başlık yapılandırmalarını Ahrefs üzerinden düzenleyerek oluşturmak, daha hızlı şekilde rakiplerinizi geçmenizi ve emek israfının da önüne geçmenize olanak sağlayacaktır.

Yukarıda da belirttiğim üzere belirli bir arama kriteri yerine, potansiyel arama yapılacak kelimelerin yapılarını belirlemek daha hızlı çözüm oluşturacaktır.

Yani bir odak anahtar kelime belirlerken bunu birden fazla kıstasla değerlendirmemiz gerekiyor.

  1. Potansiyel arama kriterleri.
  2. Alternatif arama kriterleri.
  3. Farklı coğrafik bölgelere göre kullanılan Türkçe lehçe farklılıkları.

Tüm bunları değerlendirdikten sonrasında, aranma şablonunda şöyle bir örneğe ulaşabiliriz.

Anahtar Kelime Tespit Etme

Yukarıdaki örnekte de gözüktüğü üzere; arama kriteri doğrudan sadece bir odak anahtar kelimeden oluşmaz. Burada kriteri değerlendirebileceğiniz ve rekabete katılabileceğiniz birçok alternatif yer almaktadır.

Varyasyonların tamamı Google tarafından dikkate alınarak, siteniz için katkı sağlayacak sonuçlara büründürülebilir.

Tabi bunu ezbere bir yöntemle değil, düzenli olarak Ahrefs üzerinden kontrollerinizi yaparak sürdürmeniz gerekmektedir. Böylece rakiplerinizi anladığınız kadar, potansiyel ziyaretçilerinizin de davranışlarını izleme şansına erişebilirsiniz.

Ahrefs içerisinde tam da bu durum ile ilgili Trafik Potansiyeli metriği bulunmakta. Bu metrik sayesinde hedef anahtar kelimesi ile ne kadar trafik alabileceğinizi ve hangi kelimelerden ne kadar geri dönüş alabileceğinizin detaylarına bakabilirsiniz.

Yaptığınız Hatalara Göz Atın

Google’ı anlatırken her site için belirli bir bütçe ayıran bir yatırımcı örneklendirmesini çok sık yapıyorum. Sitenizin özellikle ilk birkaç ayında yaptığı bu yatırımı nasıl değerlendirdiğini görmek ve sizin istikrarlı olarak bir düzen sahibi olmanız için, algoritma açısından çok önemli. Eğer algoritma sitenizin yapılandırması içerisinde hata görürse, bu siteniz için aslında bir olumsuzluğa bütçeyi hatalı kullanmaktan dolayı geçiyor.

Bir örnek vermek gerekirse; 404 hatası olan linklerin Search Console üzerinden kaldırılmaması. Bu URL’ler Google’ın sizin için yönlendirdiği arama botlarının maalesef yeni sayfalar için arama yapmasına engel olarak, bu sayfalarla kısıtlı kalmasına neden olmaktadır.

SEO çalışmalarında yaptığımız potansiyel hataları anlamak adına Ahrefs’in oldukça kullanışlı bir uygulaması bulunmakta. “Site Denetimi” metrisi üzerinden yaptığınız aramalarda, siteniz içinde bulunan problemleri ve potansiyel hataları görebilirsiniz. 120’den fazla SEO kriterinin referans olarak alındığı bu uygulama ile birlikte sizde kendi çalışmalarınız için bir yol haritası oluşturabileceksiniz.

Burada kriter olarak alınan uygulamalarla ilgili detaylı çalışmalara ayhankaraman.com/seo-nasil-yapilir/ adresi üzerinden ulaşabilir ve uygulamaları adım adım izleyebilirsiniz.

Belirlediğiniz Odak Anahtar Kelimenin Zorluğunu Ölçün

Alışılagelmiş tanım ve açıkla mantığından uzaklaşarak, bu durumu size bir örneklendirme ile anlatmak istiyorum: Müslüman mahallesinde salyangoz satarsanız rekabet katsayınız düşük olacağı için Google’da kısa sürede sıralama sonucu alabilirsiniz.

Ancak potansiyel müşterilerinize ulaşmak için rekabette olduğunuz küçük, orta ve büyük işletmelerle bu durumu yaşarken ne kadar zorlanacağınızı bilerek buna uygun yatırım planlaması yapmanız aslında büyük bir kazanım. Maalesef yukarıdaki durum dijital çalışmalarda, milyonda bir olarak nitelendirebileceğimiz bir durum.

Ahrefs içerisinde bulunan Anahtar Kelime Gezgini ve Anahtar Kelime Zorluğu adlı iki metris ile birlikte, 100 üzerinden size yapılacak çalışmanın zorluğunu nitelendirmektedir.

Belirlediğiniz Anahtar Kelimenin Zorluğunu Ölçün

Rakiplerinizin Backlink Ağını Çözün

SEO çalışmalarının ilk yılları backlink yapılandırması üzerinden oluşmaktaydı. Ancak zaman içerisinde yapılan çalışmalar daha spesifik ve kullanıcı odaklı hale gelmeyi başardı.

Şu an backlink eski değerinde olmasa da halen daha oldukça değerli ve önemli bir SEO çalışma yapısıdır.

Sektörel olarak nitelendirdiğimizde durumu, rekabeti belirleyecek bir kriter olarak da durumu ele alabiliriz. Çünkü SEO çalışmalarında, rakiplerinizin yaptığı backlink çalışmalarını çözümlemek ve buna uygun olarak reaksiyon almak sizi bir adım daha öteye taşıyacaktır.

Ahrefs’in sahip olduğu Site Explorer bu noktada size ihtiyaçlarınıza uygun bir çözüm oluşturarak, kontrol etmek istediğiniz sitelerin backlink ağı ile ilgili size detayları sunmaktadır.

Rakiplerinizin Backlink Ağını Ölçün

Geri Bağlantılar Raporu Üzerinden;

  1. DoFollow backlinklere ulaşabilirsiniz.
  2. NoFollow backlinklere ulaşabilirsiniz.
  3. Bağlantı yönlendiren sitelerin trafiğine ulaşabilirsiniz.

Potansiyel İş Ortaklıkları İçin Araştırma Yapın

Belirli bir odak anahtar kelime tekelinde sonuç veren blog siteleri ya da alanınızla ilgili sitelere Ahrefs üzerinden doğrudan ulaşabilirsiniz.

Bir örnekle durumu anlatmak gerekirse; bir telefon markası için kılıf sattığınızı varsayalım. Bu kılıfları daha iyi pazarlamak için telefonlarla ilgili haber yapan ya da blog hazırlayan kanallara erişebilmeniz, sizin için pazarlama yapabileceğiniz bir alan yaratmış olacaktır.

Ahrefs’in İçerik Gezgini üzerinden yapacağınız aramalar üzerinden hem aranma kriterlerini hem de web sitesi trafiğini doğrudan belirleyebiliyorsunuz.

Ahrefs İçerik Gezgini

Sonuç

SEO’ya yeni başlayanlar ya da dijital alanda kendi pazarlama yapısını oluşturmak isteyenler için oluşturduğum bu içerikte, sizlere Ahrefs’in kısa ve kolay yollarını anlatmaya çalıştım. Ayrıca Ahrefs ile ilgili sizin de eklemek istedikleriniz varsa, yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir