WordPress SEO

İnternet sitesi kurmak istiyorsanız mutlaka WordPress ile kurulan sitelerin mevcut olduğuna denk gelmişsinizdir. WordPress sistemi internet ortamında birçok site tarafından kullanılmaktadır.

10 siteden 4 tanesi WordPress sisteminden güç alır. Peki neden bu kadar tercih ediliyor? Tabii ki SEO için büyük kolaylıklar sağlamasından dolayı. Bu makalede SEO’ya uygun bir WordPress sitesine nasıl sahip olursunuz bundan bahsedeceğiz. WordPress SEO için uçuşa geçiyoruz, hazırlanın ?.

WordPress SEO

WordPress, açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürülen bir yazılımdır. Kullanıcılar WordPress sayesinde içerik yönetimini hiçbir kod bilgisine sahip olmadan yapabilirler. WordPress siteler ilk başta yalnızca bloglar için kullanılmıştır. Fakat tamamen geliştirilebilir olmasından dolayı şu anda her kategorideki siteyi tasarlamak için uygun bir yapıdadır.

WordPress içerik yönetim sistemi sayesinde PHP, CSS, ASP.Net gibi özel bir yazılım bilmenize gerek kalmaz. Binlerce hazır tema bulunmaktadır. Bu temaları ücretsiz olarak kurabilir ve sürükle bırak tekniği ile görünümünü değiştirebilirsiniz.

WordPress Site Kurma

WordPress site kurma, internet sitesi kurma seçeneklerinin içerisinde belki de en kolay olanıdır. Tamamen ücretsiz ve SEO uyumlu bir hale getirilebilir olmasından kaynaklı olarak çok tercih edilir. WordPress site kurmanın 2 yolu bulunmaktadır; Manuel kurulum ve otomatik kurulum.

Otomatik WordPress Site Kurma

WordPress siteyi otomatik kurmak için izlemeniz gereken adım şunlardır:

  • https://wordpress.org/download/ linkine tıklayın ve siteye gidin. Daha sonra hemen alt kısımda bulunan “Download WordPress” butonuna basarak dosyayı indirin.
  • Zip olarak inen dosyayı bir klasöre çıkarın.
  • Klasörü açın ve içerisindeki tüm dosyaları sunucunuza yükleyin.
  • İnternet tarayıcınızı açın ve sunucuya yüklediğiniz alan adına gidin.
  • Akabinde WordPress kurulum sayfası açılacaktır, ekrandaki yönergeleri göz ardı etmeden dikkatlice okuyarak doldurun ve tamamlayın.

Manuel WordPress Site Kurma

WordPress siteyi manuel kurmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • https://wordpress.org/download/ linkine tıklayın ve siteye gidin.
  • Hemen aşağıda bulunan “Download WordPress” butonuna basın ve dosyayı indirin.
  • Zip halinde gelen dosyayı çıkarıp “wp-config-sample.php” dosyasını bulun.
  • Satırlar içerisinden “define(‘DB_NAME’, ‘veritabanı adı’);” satırını bulun ve veritabanının adını yazın.
  • Satırlar içerisinde “define(‘DB_USER’, ‘kullanıcı adı’);” satırını bulun ve veritabanına ulaşmak için kullanacağınız kullanıcı adınızı buraya girin.
  • Satırlar içerisinde “Define(‘DB_PASSWORD’, ‘sifre’);” satırını bulun ve veritabanına ulaşmak için kullanacağınız şifreyi buraya girin.
  • Daha sonra dosyayı kaydedin ve dosya adını wp-config-sample.php değil wp-config.php şeklinde değiştirin. Akabinde ise sunucuya yükleyin.

WordPress SEO Nasıl Yapılır?

Eğer ki kurduğunuz WordPress tabanlı internet sitenizin arama motorlarında yükselmesini istiyorsanız SEO kavramını bilmeli ve iyi yönetmelisiniz. WordPress SEO anlamında muazzam kolaylıklar sağlamaktadır. Makalenin devamında SEO’ya uygun bir WordPress sitesi nasıl olmalı konusuna değineceğim. A’dan Z’ye her şeyi anlatıp WordPress SEO için kapsamlı rehberi sizlere sunacağız.

Performansı Yüksek Hosting Şirketlerini Tercih Edin

İnternet sitelerimizi hostinglerde barındırırız ve genelde bütçe dostu olanları seçeriz fakat her hostingin bir olmadığını biliyor muydunuz? Site hızı, güvenliği ve bir problemle karşılaşıldığında desteklere dönüş süresi Hosting firması seçerken dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

WordPress sitelerinizin barındığı hostingler arama motorundaki sıralamanızı da etkilemektedir. Bazı hostingler arama motor botlarının sitenize girmesini engellemekte ve 1-0 yenik başlamanıza sebebiyet vermektedir. Buna bağlı olarak hosting seçiminize dikkat edin.

Kolaylaştırılmış WordPress SEO Eklentilerini Yükleyin

WordPress CMS sistemler tamamen eklenti üzerine kurulmuştur. Eklenti kurmadan performans ve arama motoru optimizasyonu bakımından çok eksik kalırlar. Bu eklentileri kurarak WordPress sitenizi hem görsel anlamda hem de SEO anlamında bir üst basamağa taşımış olursunuz.

WordPress siteleriniz için kesinlikle kullanmanız gereken eklentiler şunlardır:

  • SEO Eklentisi: Yoast SEO, Rankmath SEO veya All in One SEO. Bu üç SEO eklentisinden birini tercih edebilirsiniz. Hangisini tercih etmeliyim diye soracak olursanız benim tercih sıram her zaman şu şekilde olmuştur; Yoast SEO, Rankmath SEO, All in One SEO.
Başarılı bir SEO eklentisinden sonra başarılı bir eklenti ayarı gereklidir. Rank Math SEO eklentisi için en kritik ayarları içeren ayhankaraman.com/rank-math-seo/ içeriğini ziyaret edebilirsiniz.
  • Cache Eklentisi: LiteSpeed Cache, WP Rocket, WP Fastest Cache, W3 Total Cache veya WP Super Cache. Cache eklentileri kodlarda sıkıştırma, genel optimizasyon ve resimlerin geç açılmasını sağlama (Lazy Load) gibi özellikleri sayesinde site hızını maksimuma çıkaran eklentilerdir. Bu eklentilerden birisini de kesinlikle kurmalısınız.
  • İletişim Formu: Contact Form 7. Google ve diğer arama motorları kişilerin geri dönüşlerini yapabileceği bir iletişim bölümünün bulunmasına çok önem verir. Buna bağlı olarak iletişim formu eklemeniz, arama motorlarının sizi sevmesinde önemli rol oynayacaktır.
  • SSL: Really Simple SSL. Siteye girdiğinizde linkin yazıldığı arama kutucuğunda en sol tarafta yeşil bir kilit işareti görmüşsünüzdür. Üstüne geldiğinizde bu site güvenlidir yazar, işte SSL bu işe yaramaktadır. Sitenizin güvenilir olduğunu gösterir ve http yerine https olarak açılmasını sağlar. Bu sayede arama motorları sitenin güvenilir olduğunu algılar.
  • SSS: Schema FAQ Maker Pro. Bazı makalelerin sonunda SSS (Sıkça Sorulan Sorular) bölümü olduğunu görmüşsünüzdür. Arama motorlarında gerek snippet gerek ise “Kullanıcılar bunu da sordu” bölümünde çıkmak istiyorsanız bu eklentiyi kurun.
  • Görsel Optimizasyonu Eklentisi: Smush, WebP Express. Bu iki eklentiyi de kurabilirsiniz. Smush eklentisi WordPress sitenize yüklediğiniz görsellerin kalitesini bozmadan boyutlarını düşürür. WebP Express ise .jpg formatında yüklediğiniz resimleri .webp formatına dönüştürerek boyutlarını biraz daha düşürmüş olur. Boyutları minimuma inen resimler çok daha hızlı açılır ve arama motorları hızlı açılan sitelere bayılırlar.

Tüm bu eklentiler WordPress SEO anlamında oldukça etki edecektir. Eğer bu eklentiler internet sitenizde kurulu değilse bir an önce kurmanızı öneriyorum.

Hızlı ve SEO Dostu WordPress Temalarını Kurun

Ayhan KARAMAN Web

WordPress ilk kurulduğunda “Twenty Twenty” teması ile gelmektedir. Fakat bu tema birçoğu kullanıcı için yetersiz bir temadır. WordPress yönetim panelinde bulunan “Temalar” bölümünden ücretsiz, SEO uyumlu ve hızlı olan binlerce temaya ulaşabilirsiniz.

Bu temalar WordPress tarafından onaylanmış ve gerçekten kaliteli olan temalardır. İhtiyacınız doğrultusunda binlerce tema içerisinden göz zevkinize göre seçim yaparak hızlı bir şekilde temayı kurabilirsiniz.

Temalar, arama motorlarının dikkat ettiği önemli şeylerden birisidir. Direkt temaya dikkat etmezler fakat temanın açılış hızı çok önemlidir. Eğer temanız kötü bir kod yapısına sahipse ve arama motoru botlarının yavaş girmesine sebebiyet veriyorsa o sitenin yükselmesi pekte mümkün olmaz.

Kalıcı Bağlantı Ayarlarını Yapın

WordPress sistemini ilk kurduğunuzda, paylaştığınız içerikleri garip bir URL yapısı ile paylaşır. Fakat arama motorları direkt anahtar kelimeyi içeren, net URL’ler ister.

Arama motoru dostu olan “yazı adı” URL’sini yapmak için Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar adımlarını izleyin. Akabinde görselde olduğu gibi “Yazı İsmi” seçeneğini işaretleyin.

WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları

 

Sitenizin Arama Motorları Tarafından Görünür Olduğunu Onaylayın

Ayarlar kısmında arama motorlarının siteye girmesini engellerseniz sitenizi ziyaret edemezler. Bu yüzden siteniz hiçbir zaman yükselişe geçemez çünkü arama motorlarının girmesini yasaklamış olursunuz.

Kontrolünü yapabilmek için Ayarlar > Okuma adımlarını izleyin, daha sonra sayfayı aşağı kaydırdığınızda göreceksiniz. Eğer siteyi geliştirme aşamasındaysanız arama motorlarının girmesini engellemeniz WordPress SEO için doğru bir hamle olacaktır. Fakat yayına başladıysanız bu durumda arama motoru engelini kaldırmalısınız.

Sitenizin Search Console Kaydını Tamamlayın

Eğer daha önce Google Search Console’a kayıt yapmadıysanız, Google arama motoru sitenizi tanımıyor demektir. Google Search Console’a kayıt yaparak, Google’ın sitenizi tanımasını sağlarsınız. Bu kaydı gerçekleştirdikten sonra Google botları düzenli olarak sitenizi ziyaret eder ve ne gibi yenilikler olduğunu tespit ederek bu yenilikler doğrultusunda sıralama faktörünü değiştirir.

Search Console kaydını tamamlamak için şu adımları izlemelisiniz:

  1. https://www.google.com/webmasters/tools/home linke tıklayın ve kullanıcı girişi yapın.
  2. “Mülk Ekle” butonuna tıklayın. Açılan sayfada sitenizin alan adını girin.
  3. Sitenizi doğrulamak için uygulayabileceğiniz yöntemler çıkacaktır.
  4. HTML dosyasını indirin. İndirdiğiniz dosyayı sitenin sunucusunda bulunan “public_html” klasörünün içerisine atın.
  5. Search Console ekranına gelerek “Doğrula” butonuna basın ve doğrulayacaktır.

Sitemap.xml Dosyanızı Search Console’da Tanımlayın

Sitemap dosyası sizin site haritanızı yansıtmaktadır. Siteye eklediğiniz her bir yazı, kategori ve sayfa sitemap.xml olarak görünmektedir. Bu sayede her yeni eklediğiniz içerikte sitemap güncellenir ve arama motorları güncellenen içeriği fark ederek, kendi arama motorlarına eklerler. Site haritasını tanımlamak için şu adımları izleyin:

  1. https://search.google.com/search-console/sitemaps linkini ziyaret edin.

2. Karşınıza çıkan bu ekrandan kendi alan adınızı seçin.

3.“Yeni site haritası ekleyin” başlığı altında görünen kutuya “siteadı.com/sitemap.xml” olarak girin ve gönder butonuna basın.

Anahtar Kelime Analizi Yapın

Eğer WordPress sitenizi yeni açtıysanız ve SEO kurallarına dikkat ederek ilerlemek istiyorsanız en önemli detaylardan birisi anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimeler, arama motorlarında sizi üst sıralara taşıyan en büyük etkenlerdir.

Siteyi henüz yeni açtığınız için çok aranma hacmine sahip olan ve otoriter sitelerin içerik paylaştığı konularda tıklanmanız mümkün değildir. Bu noktada “Long Tail Keyword” dediğimiz uzun kuyruklu kelimeleri kullanmanız gerekir.

Örneğin: Güzellik siteniz olduğunu varsayalım. Güzellik üzerine bir makale yayınlayacaksınız. “Oje Önerileri” başlığı altında bir makale yayınlarsanız tıklama alamazsınız. “Kırmızı Oje Önerileri” derseniz tıklama alma potansiyeliniz bir tık daha yükselir. Daha da özelleştirip “Nude Marka Kırmızı Oje Önerileri” derseniz tıklama alma potansiyeliniz en yüksek seviyeye çıkacaktır.

Özetle; anahtar kelime analizi yaparken aylık aranma hacmi düşük olan uzun kuyruklu kelimeleri tercih edin ki güzel bir başlangıç yapın.

Sitenizinin Mobil Uyumlu Olup Olmadığına Bakın

Sitenizin mobil uyumlu olması Google SEO kriterleri için oldukça önemlidir. Günümüzde akıllı cihazların muazzam gelişim göstermesine bağlı olarak kullanıcıların büyük bir çoğunluğu mobil cihaz veya tabletlerinden tüm işlerini görmektedir. Hal bu olunca WordPress SEO kriterlerinin en önemlisi de responsive bir siteye sahip olmaktır.

Responsive site, hem mobile hem de web sürümüne uygun olan sitelerdir. Mobilden sitenizi incelediğinizde herhangi bir problem görünmüyorsa tebrikler, doğru yoldasınız. Fakat mobilde hatalı bir görünüm söz konusuysa bir an önce temanızı değiştirmenizde fayda var.

İnternet Sitenizin Hız Faktörüne Önem Gösterin

Sitenin hızlı olması hem kullanıcı odaklı bir site olmak hem de arama motorlarının seveceği bir site olmak için önemlidir. Google kriterlerine göre bir internet sitesi maksimum 3 saniye sürede açılmış olmalıdır. Eğer siteniz 3 saniyeden kısa bir sürede açılıyorsa, optimizasyon ve eklenti kurulumunu yapmanız gerekmektedir. Sitenizin hız testini yapmak için şu adımları inceleyebilirsiniz:

  • https://pagespeed.web.dev/ linkine tıklayın ve siteye gidin.
  • Açılan sayfadaki kutucuğa alan adınızı girin ve “Analiz Et” butonuna basın.

WordPress Hız Testi

  • Karşınıza bir rapor ekranı çıkacaktır. Çıkan rapor ekranında gerekli aksiyonları hızlıca alarak site hızınızı ciddi anlamda optimize edebilirsiniz.
Kapsamlı bir şekilde WordPress sitenizi optimize etmek istiyorsanız WordPress Site Hızını Optimize Etmek İçin 20 İpucu içeriğini inceleyebilirsiniz.

CDN Kullanımı

CDN kullanımı internet sitenizin Dünyada belirli noktalardaki sunucularda depolanmasını sağlar. Bu sayede Dünyanın neresinden giriş yapılırsa yapılsın fiziksel olarak en yakın sunucu tarafından iletişim kurulur ve site daha hızlı bir şekilde açılır. Tamamen ücretsiz CDN kullanımı sağlamak https://www.cloudflare.com/cdn/ linki ziyaret edebilirsiniz.

Cache Eklentisi Kullanımı

Cache ekletilerine makalenin başında değinmiştim. Cache eklentilerini kullanarak site hızınızın katbekat artmasına olanak sağlayabilirsiniz. Cache sistemlerle WordPress sistemini çalıştıran PHP dosyalarının statik HTML dosyaları olarak çalışmasına olanak sağlanır. Bu sayede kullanıcıların siteye girme hızı artar.

Görsel Optimizasyonu Yapın

Görseller ve videolar siteyi en çok yoran, açılma hızına en çok etki eden faktörlerdir. Birçok WordPress site sahibi bu noktada problem yaşamaktadır. Görsellerinizi Smush ve WebP Express gibi eklentilerle optimize ederseniz, siteniz olduğundan çok daha hızlı bir hale gelecektir.

Makale Başlıklarını Aranma Hacmi Doğrultusunda Optimize Edin

Makalede kullanacağınız ana başlık ve alt başlıklar WordPress SEO için önemli bir konudur. Arama motorları başlıklara ve başlık kullanımına çok dikkat eder. Makalede kullanılan ana başlık yani H1 başlığı, arama motorlarına içeriğin ne ile ilgili olduğunu anlatmalıdır.

Kullanılacak alt başlıklar ise kullanıcıların en çok arayacağı anahtar kelimelerden seçilmelidir. Örneğin “SEO” konulu bir içerik hazırlayacaksınız. İlk olarak arama motoruna girip “SEO” aramasını yapmanız gerekiyor. Kutucuğa “SEO” yazdığınızda en çok aranan anahtar kelimeler karşınıza çıkar.

Anahtar Kelime Araştırması

Buradan hem makale başlığı hem de makale içerisinde kullanacağınız alt başlığı bulmanız kolay bir hale gelir. Bir örnek olması amacıyla belirleyelim:

  • Makale Başlığı (H1): SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
  • Makale Alt Başlıkları (H2 – H6): SEO Nedir?, SEO Nasıl Yapılır?, SEO Uzmanı, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) şeklinde olabilir.

H1 ve H6 başlık sıralaması da WordPress SEO için önemlidir. Bu başlıkların kullanımı da şu şekilde ilerlemektedir:

  • Başlık 1 (H1): Araba
  • Başlık 2 (H2): Mavi Araba
  • Başlık 3 (H3): Spor Mavi Araba
  • Başlık 4 (H4): Spor Mercedes Marka Araba
  • Başlık 5 (H5): Spor Mercedes A180 Araba
  • Başlık 6 (H6): Spor Mercedes A180 Araba Lastiği

Bu hem arama motoru optimizasyonu için hem de WordPress SEO için doğru bir başlık düzenidir. Başlıklarınız genelden özele olacak şekilde h1-h6 arasında gitmelidir.

Kırık Linkleri Sitenizden Uzak Tutun

Sitenizde oluşan kırık linkler arama motorlarının sitenizi taramasını zorlaştırır ve bu durum SEO’ya olumsuz etki yaratır. Bir makale paylaştıktan sonra index alır. Siz bu makaleyi, sayfayı veya kategoriyi indeks aldıktan sonra silerseniz kullanıcılar arama yapıp girmeye çalıştıklarında “404 Hata” ekranı ile karşılaşırlar. Google bu durumu hoş karşılamadığı için SEO anlamında zarara uğrarsınız.

Kırık link kontrolünü yapmak için “Google Search Console” üzerinden “Crawl Errors” bölümüne giriş yapmanız yeterli olacaktır. Daha sonra kırık linkleriniz var ise görüntülenir.

Kaliteli ve Kullanıcı Odaklı İçerikler Üretin

İçerik üretmek ile kullanıcı odaklı içerik üretmek arasında çok fark vardır. İlk olarak unutmamalısınız ki doğru içerik üretmek bu sektörün en dikkat edilmesi gereken kuralıdır. Kaliteli içerik ürettiğinizde kullanıcılar sitede daha çok durur ve tüm yazıyı okur. Bu durumda sitede kalma süresini arttırır ve arama motorları sizi ödüllendirerek üst sırala taşır.

Kaliteli içerik nasıl olmalı? Hemen kaliteli içeriğin olmazsa olmazlarından bahsedeyim:

  • İlk olarak anahtar kelime seçiminize çok önem göstermelisiniz. Google arama motorunu kullanarak nasıl anahtar kelime seçeceğinizden bahsettim. Bu anahtar kelimeleri metin içerisine öyle güzel yedirmelisiniz ki absürt durmamalı.
  • Başlık seçimini hiyerarşik bir düzen yapmayı unutmayın.
  • A konulu bir makale yazıyorsanız A konusuna dair aratılan ve aratılabilecek tüm başlıkları oluşturun ve hepsine açıklayıcı, özgün, net yazılar yazın.
  • Düz metin kullanmak yerine görseller, videolar, bold ve italic yazı fontları ile daha dikkat çekici yapın.
  • Gereksiz tekrarlardan ve gereksiz cümlelerden kaçının. Makalenin uzun olması kaliteli olduğu anlamına gelmez.
  • İçerikleriniz minimum 300 kelime olsun.

Görsellerinizi Kaydederken Alt Metine ve Görsel Adına Dikkat Edin

Görselleri kaydetme sırasında hata yapan çok fazla kişi bulunmaktadır. Siz Site Destek Blog okurları bu hatayı yapmayacaksınız. WordPress SEO için önemli basamaklardan birisi görsel isimleri ve alt etiketlerinin seçimidir. Görsel ekleyeceğinizde dikkat etmeniz gereken detaylar şunlardır:

  • Resim Adı: Örneğin “Alternatif Akım” konulu bir makale yayınlıyorsunuz. Görselinizi hazırladıktan sonra bilgisayardaki adını “alternatif-akim” olarak kaydedin. Boşlukları kısa çizgi ile, Türkçe karakterleri ise İngilizce karakter kullanarak yazın. Örneği “Akım” değil “Akim” yazdık. Çünkü arama motoru botları İngilizce karakterleri tanırlar. Boşluklarda ise kısa çizgi kullanmanız önemli bir detaydır.
  • Resim Başlığı, Altyazısı ve Açıklaması: Resim adını belirlediniz ve WordPress’te paylaşacağınız makaleye eklemeyi yaptınız. Karşınıza aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir ekran gelecektir. Bu noktada “Alternatif Metin” kısmına anahtar kelimeniz olan “Alternatif Akım”ı yazmalısınız. “Başlık” kısmına da yine aynı şekil anahtar kelimenizi girerseniz arama motoru botları resmi tanıyacaktır. “Altyazı” kısmı ise sitenizde görselin hemen altında çıkacak olan yazıdır. Buraya kullanıcıların resim ile ilgili görmesini istediğiniz yazıyı girebilirsiniz. “Açıklama” kısmına ise yine anahtar kelimenizi yazmanızda fayda var.

Dış Kaynaklara Link Vermeyi Unutmayın

Sitenize tanıtım yazısı ve backlink ile link almak kadar önemli olan diğer bir şey de link vermektir. Fakat link verirken dikkat etmeniz gereken rastgele sitelere vermemeniz gerektiğidir. Benim önerim eğer bir makale yazıyorsanız ve otoriter firmalara, şirketlere yazı içerisinde bir şekilde değiniyorsanız o firmalara bir link verin.

Kullanışlı olan kaynaklara link verdiğinizde Google, kullanıcılarınızı doğru bilgilendirmeye niyetli olduğunuzu anlar ve sizi ödüllendirerek üst sıralara taşır, daha çok tıklama almanızı sağlar.

Site İçi Linkleme Yaparak İçeriklerinizi Bağlayın

Daha önce yazdığınız bir içeriği, yeni yazdığınız içerikte geçirerek linkleme yapmalısınız. Düzenli olarak site içi linkleme yapmanın birçok avantajı bulunmaktadır:

  • Arama motoru botları sitenizdeki eski içerikleri tekrar ziyaret eder ve içeriklerin otorite kazanmasını sağlar.
  • Arama motorları sitenizin kategorisini tam olarak anlar ve o kategoride ön plana çıkarır.
  • İçeriğinizi okumak için giren kullanıcılar o linklere tıklayarak diğer içeriklerinize de okur. Bu esnada kullanıcıların sitede kalma oranı bir hayli artış sağlar.

İçerik URL’lerinizi Kısa Seçin

İçerik URL’lerinin kısa seçilmesi SEO’ya kesin etki ediyor denilen bir yöntem değildir. Fakat yaptığım deneyimlerden elde ettiğim verilere göre kesinlikle katkısı bulunuyor. Örneğin kendi sitemden örnek vereyim:

İçerik URL Yapısı

Ayhan KARAMAN’ın bu içerikte kullandığı başlık “Dikkate Almanız Gereken 7 SEO Metriği”. Eğer Ayhan KARAMAN kısa url kullanmak yerine direkt WordPress’in atadığı URL’yi kullansayda,URL adresi şu şekilde olacaktı; https://www.ayhankaraman.com/dikkate-almaniz-gereken-7-seo-metrigi/

Fakat Ayhan KARAMAN URL kısını değiştirerek “ https://www.ayhankaraman.com/seo-metrikleri/ “ olarak belirledi. Bu sayede hem arama motorları için direkt anahtar kelimeyi belirtmiş oldu hem de gereksiz kelimeleri URL’ye eklememiş oldu. Bu şekilde daha kısa ve açıklayıcı URL eklemeniz WordPress SEO için önemli bir taktiktir.

Meta Açıklamalarınıza Önem Gösterin

Meta açıklama dediğim metin, arama motorundan arama yaptığınızda başlığın altında çıkan 160 karakterlik metin parçacığıdır. Herhangi bir kullanıcı, herhangi bir anahtar kelimeyi arattığında siteye girmeden önce meta açıklamayı okuyarak bilgi sahibi olur. Eğer meta açıklama ikna edici olursa kullanıcı sitenize girer.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek şey kullanıcının arama niyetine göre bir meta açıklama belirlemeniz olacaktır. Örneğin bir e-ticaret sitesi olduğunuzu varsayalım. Bu durumda ürünün meta açıklaması “%15 indirim ile sahip olun” gibi bir ibare eklerseniz, tıklama oranında epey artış olduğunu fark edeceksiniz.

Meta açıklamalarını eklenti olarak kurduğumuz SEO eklentileri üzerinden düzenleyebilirsiniz. Makaleyi paylaşmadan önce sayfanın alt kısmında “Meta Açıklaması” bölümü bulunur. Bu kısma minimum 120 karakter maksimum 160 karakter olacak şekilde bir açıklama yazmalısınız. Ufak bir tüyo daha vereyim; anahtar kelimenizi meta açıklamanın en başında geçirin.

WordPress SEO Taktiklerini Uyguladığınızda Ne Mi Olacak?

Toplamda 20’den fazla WordPress SEO yöntemini sizlerle paylaştık. Bu yöntemleri uyguladıktan sonra ne olacağını merak ediyor musunuz?

WordPress SEO Performans

  • Bu görselde gördüğünüz gibi tıklama sayılarınız her geçen gün adım adım artacak.
  • Arama motorları ve kullanıcılar sitenizi daha çok sevecek.
  • Eğer e-ticaret sitesine sahipseniz, satışlarınızda gözle görülür artışlar yaşanacak.
  • Marka bilinirliğiniz artacak.

Hızlı ve SEO Uyumlu Bir WordPress Teması Nasıl Bulabilirim?

Hızlı ve SEO uyumlu tema araştırması yaparken kullanıcı deneyimini üstte tutan bir tema seçmenizi öneriyoruz. WordPress temalarını Theme Forest üzerinden seçebilir ve demo incelemelerinde bulunabilirsiniz.

Yaptığım Bu Çalışmaların Etki Süresi Nedir?

İçeriğimizde bahsettiğimiz taktiklerin uygulanması dahilinde yavaş yavaş performans artışında gözle görülür bir değişiklik olacaktır.

Tema ve Eklenti Seçiminde İnsiyatif Kullanabilir Miyim?

Tabii! İçeriğimizde bahsettiklerimiz bizim daha önce deneyimlediğimiz/hala kullandığımız eklentilerdir. Kendi temanızı, eklentilerinizi kullanabilirsiniz.

Kırık Linklerin Analinizi Nasıl Yapabilirim?

Kırık link analizleri için En İyi SEO Araçlarını inceleyebilir ve aksiyonlar alabilirsiniz.

Ee o zaman ne duruyorsunuz? Hadi biran önce tüm optimizasyonları yapın ve WordPress SEO adımlarını uygulayın ?.

Miraç KAÇMAZ

Site Destek ekibinde "SEO Team Lead" görevinde bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir