Marka: Ahmet Ekin
Ajans: Site Destek
Ekip: Ayhan Karaman, Kamil Keleş, Duhan Ediz, Hüseyin Erdoğan, Efehan Yıldız
Case Başlangıç Tarihi: 4 Mayıs 2021
Problem: Teknik SEO eksiklikleri, hukuk sektörü olduğu için reklamla destekleyememe, altyapı ve site içerisinde bulunan başlık, meta açıklama ve içerikler ile ilgili problemler bulunuyordu.
Yaklaşımımız: Google’ın kural ve kriterlerine göre tüm eksiklerin bir an önce giderilmesi için aksiyon planı oluşturuldu. Site içerisinde bulunan blog içeriklerini Google E.A.T ve YMYL kriterlerine uygun hale getirdik. Yapmış olduğumuz ek çalışmalar ile markanın trafiğine %2.115 dokunarak arama motorlarında görünürlüğünü ve trafiğini artırdık.
İçerik Özeti
Ahmet Ekin – Case Study %2.115 Büyüme
Site Destek ekibi olarak markalarımızın Google arama motorlarından daha fazla trafik almasını sağlamak, müşteri sayılarını artırmak ve marka bilinirliğini büyütmek adına SEO danışmanlığı hizmeti vermekteyiz.
Vermiş olduğumuz bu hizmet ile birlikte bir çok markanının organik trafiklerinde ciddi oranda başarılara yakaladık. Bu çalışma sürecinde neler yapıyoruz ve doğru sonucu nasıl alıyoruz sizler ile paylaşacağız.
4 Mayıs 2021 tarihinde anlaştığımız ahmetekin.com için 6 ay boyunca neler yaptık, hangi müdahalelerde bulunduk hepsini bu case study ile inceleyebilirsiniz.
Aylık trafik olarak web sitemiz 600 kullanıcı ortalamasında organik trafik hacmine sahipti bugün yapmış olduğumuz çalışma neticesinde aylık organik trafik %3.400 oranında artış sağlayarak 21.600 seviyelerine kadar geldi.
Tabi ki trafiğimizi artırırken sürekli olarak Ahmet Bey ve ekibi ile iletişimde olduk. Bunun nedeni “Kimse Bebeğinize Sizden İyi Bakamaz” cümlesini kendimizce benimsemiş olmamızdı. Süreç boyunca bizim yapacaklarımızın yanında Ahmet Bey ve ekibine sürekli bir şekilde görevler verdik ve süreci birlikte yöneterek sitemizin trafiğinde artış yakalamış olduk.
SEO’da Başarılı Olmanın İlk Adımı Teknik Optimizasyon
Her sektörde olduğu gibi hukuk sektöründe de teknik optimizasyon olmazsa olmaz bir adımdır. Site Destek olarak SEO’ya yaklaşımımızda web sitelerinin kusursuz bir teknik optimizasyon süreci geçirmesini ve teknik olarak kusursuz bir web sitesi olmasını hedefliyoruz.
Ahmetekin.com sitesinde işlemlere başladığımızda Screaming Frog, Ahrefs, Semrush gibi araçlardan web sitemizi taradığımızda bazı hataların gözükmediğini fark ettik. Gözükmeyen bu hataların nedenini araştırdık ve bunun nedeninin eski altyapısı olduğunu gördük. Biz araçlardan ve manuel incelediğimizde çıkan hataları gidermiştik. Ancak daha fazla hata olabileceğini düşündüğümüzden Ahmet bey ve ekibi ile birlikte özel alt yapıdaki sitemizi Wordpress altyapısına taşımaya karar verdik.
Eski alt yapıda bulunan tüm yazıları Wordpress’e hızlı bir şekilde taşıdık. Taşımayı yaparken eski yazıların başlıklarını ve meta açıklamaları yazıya özel olacak ve SEO kriterlerine uygun olacak şekilde güncelledik. Bunu yaparken tabii ki öncelikli olarak kullanıcı odaklı düşündük.
Web sitesinin başlıkları SERP’de gözükmeyecek kadar uzundu. Bazı başlıkları 120 karakteri bulabiliyordu. Bu başlıkları teker teker inceleyerek maksimum 60 karakter olacak şekilde güncelledik. Ayrıca bu işlemleri yaparken URL’leri de sadeleştirdik.
Web sitemiz taşınmaya hazır bir durumdaydı. Trafik kaybı olmaması adına hızlıca bir şekilde 301 listemizi hazırladık ve taşıma işlemini gerçekleştirdik. Web sitemizi taşıdıktan sonra Wordpress’de SEO eklentisi olarak Rank Math SEO Pro eklentisini tercih ettik.
Web sitemizin taşınma işlemi sonrasında teknik olarak yapacağımız işlemleri Ahrefs, Screaming Frog, Semrush araçlarından belirleyerek yol haritamızı tekrardan oluşturduk. Teknik hatalarımızı hızlı bir şekilde eksilterek teknik sürecimizi neredeyse kusursuz bir hale getirdik.
Ahrefs üzerinde %68 seviyelerinde olan SEO sağlık skorumuz yapılan çalışmaları ardından %100 seviyelerinin üzerine çıktı. Teknik kontrollerimizi sürekli bir şekilde yaparak site sağlık skorunu %100 seviyesinde tutuyoruz.
Anahtar Kelime Araştırması / İçerik Düzenlemesi
Hukuk sektöründe içeriklerimizi ve hizmetlerimizi yeniden pazarlama ve Google, sosyal medya reklamları ile destekleyemediğimizden sürekli olarak bir içerik akışını hedefledik. İçerik akışında kullanıcı dönüşüme geçirmek tabii ki ilk hedefimizdi.
Kullanıcıları dönüşüme geçirmek ve daha fazla trafik alabilmek adına içeriklerimizi yazıp sürekli eklerken web sitemizin kurumsal yapısını biraz daha içerikleri daha fazla ön planda bulunduracak blog yapısında kullanmayı tercih ettik. Bu noktada kullanıcı deneyimini daha fazla ön planda tuttuk. Kullanıcı deneyimi için daha hızlı ve güçlü bir web sitesi gerekiyordu.
Kullanıcı deneyimi yüksek olan bir tema olan Jannah temasını ahmetekin.com sitesinde tercih ettik. Böylece web sitemiz kurumsallıktan çok uzaklaşmadan blog yapısına da ayak uydurmuş oldu.
İçerik akışını sürekli sağladık ancak amacımız daha fazla dönüşüm olduğundan hizmet içeriklerimizi incelememiz ve güncellememiz gerekiyordu. Hizmet içeriklerimizi güncellemek adına anahtar kelime ve SERP analizi sürecimize başladık. Bunu yaparken Ahmet bey ile sürekli bir halde iletişimde bulunduk. Ahmet beye hizmet içeriklerinde ne olması gerektiği ve kullanıcı ile nasıl etkileşimde bulunması gerektiğini anlattık.
Doğru İçerik Yazmanın Sırrı: SERP Analizi
Eğer doğru ve arama niyetine uygun bir içerik yazmak istiyorsanız kesinlikle SERP analizi yapmalısınız. Kullanıcının ne istediğini bilmeli ve rakiplerinizin neler yaptığını görmelisiniz. Biz de ahmetekin.com için tam olarak bunu yapmayı hedefledik.
İçeriklerimiz kusursuz olmalı ve rakiplerimizden de üstün bir şekilde olmalı. Bunun için öncelikli olarak var olan içeriklerimizin incelemesini yaptık. Amacımız tamamen rakiplerimiz neler yapmış biz neler yapmışız kullanıcı ne istiyordu.
SERP Analizi doğru yapabilmek adına SERP analiz dosyamızda içeriğin kelime sayısı, türü, başlık sayısı, görsel sayısı, video sayısı, içindekiler tablosu, sık sorulan sorular, başlık, başlık uzunluğu, meta açıklama, meta açıklama uzunluğu, yorum sayısı gibi maddeleri inceledik. Aşağıda analiz ettiğimiz bir yazıdan kesiti görebilirsiniz.
Var Olan İçeriklerin Revizyonu
Var olan içeriklerimizin hepsine tabii ki SERP analizi yapamazdık. Biz de konumu 6 ve üzeri olan kelimelerimiz arasından bir inceleme yapmaya başladık. Burada sadece SERP incelemesi değil meta başlık, içerik eklenebilirliği, meta açıklama, dış ve iç bağlantı eklenebilirliği gibi maddeleri de inceledik.
İncelemelerimiz sonucunda gerekli içerik briefi’ni Ahmet Ekin ve ekibine vererek içeriklerimizi geliştirdik. Bunun sonucunda organik kelime sayımızda artış yaşadık. Aşağıda Ahrefs’de şu anda bulunan anahtar kelimelerimizden bazıları yer almaktadır.
Daha sonrasında ilk sayfada bulunan tüm web sitelerinin içeriklerini Ahrefs üzerinden inceledik ve trafik sağladıkları anahtar kelimeleri belirledik. Çıkardığımız anahtar kelime listesi ile birlikte içeriğimizi daha kapsamlı bir yapıya getirmek için gerekli brief dosyasını hazırlayıp Ahmet bey ve ekibine ilettik.
Ahmet bey ve ekibi bizden aldığı geri bildirimlere istinaden gerekli içerik çalışmalarını gerçekleştirip bizimle paylaştı. Ekip olarak içerikleri web sayfasına optimize ederek ekledik.
Aynı anda rakip analizimiz neticeside İçerik Boşluğu (Content Gap) analizleri yaparak yeni içerikler için başlık ve anahtar kelimeler belirledik ve periyodik olarak yeni içerikler girmeye devam ettik.
Dahili bağlantıların trafik alması SEO sürecine ciddi katkılar sağlıyor. Bunun bilinci ile girmiş olduğumuz içerik ve daha önce yayınlanan içeriklerden ilgili içeriklere dahili bağlantılar vererek kullanıcıların ilgili içeriklere gitmelerini sağladık.
Google E-A-T
Bu çalışmaları yaparken bir dikkat ettiğimiz en önemli konulardan birisi Google EAT güncellemesine uygun bir hale getirmek. Ağustos ayında gelen çekirdek güncellemesi ile birlikte artık içeriklerimizi daha dikkatli seçiyor ve web sitemize katkı sağlamayacak içerikleri kullanmıyorduk.
Google E-A-T 2019’daki güncelleme ile birlikte işinin uzmanı olan web sitelerine güveniyor ve onları yükseltiyordu. Bu nedenle biz de Google’a Ahmet Ekin ve ekibinin işinin uzmanı olduğunu kanıtlamamız gerekiyordu. Bu nedenle aşağıdaki sayfaları optimize ettik:
- Hakkımızda Sayfası
- Yorumlar
- Google İşletme Hesabı
- Sosyal Medya Kanalları
- Ekibimiz
Web Sitesi Performans Çalışmaları
Kullanıcılarımıza iyi bir deneyim yaşatmak Google’ın en çok dikkat ettiği unsurlardan bir tanesidir. Bu nedenle organik sonuçlar üzerinden gelen kullanıcılarımıza daha iyi bir deneyim yaşatmak adına var olan site hızımızı artırmamız gerekiyordu.
Aşağıda bulunan kaynaklar üzerinden web sitemizin iyileştirilmesi gereken maddeleri inceledik ve daha sonrasında çözüm olabilecek sonuçlar bulmak için harekete geçtik.
- PageSpeed
- GTmetrix
- dev
Tabi ki bunlara bakarken gerçek kullanıcı deneyim raporlarımızıda göz ardı etmeden analiz ettik. Bizim için önemli sayfaların açılış sürelerini görebilmek adına Google Anayltics > Davranış > Site Hızı > Hız Önerileri bölümüne giderek Ort. Sayfa Yükleme Süresi (sn) analizine istinaden yavaş açılan sayfalarımızı düzenledik.
Kullanıcı Deneyimi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi web sitemiz gayet şık ve güzel bir görünüme sahipti ancak kullanıcı deneyimi konusunda aksilikler yaşıyordu. Biz de web sitemize kullanıcı getirmenin yanında kullanıcıyı web sitesinde tutmanın da önemli olduğunu bildiğimizden kullanıcı deneyimine daha uygun olan Jannah temasını web sitemizde tercih ettik. Hizmet içeriklerimiz içerisinde kullanıcılarımızı yönlendirdik. Kullanıcılarımız Whatsapp, Instagram, Mail ve diğer sosyal kanallardan Ahmet Ekin ve ekibi ile iletişime geçmesini sağlamaya çalıştık.
Kullanıcımızın %57,61’i mobil kullanıcı olduğu için bizim için aslında mobil çok önemliydi. Bu nedenle mobil yapımız için en çok aksiyon aldığımız yapıları tüm sayfaların en alt kısmında sayfayı takip edecek şekilde konumlandırdık. Bu şekilde dönüşüm oranımız SEO tarafı ile orantılı bir şekilde büyümeye devam etti.
WordPress tarafında dönüşüm oranını ve sayısını artırmak adına çalışmalarımız daima devam ediyor.