Marka: Cengiz Açıkel
Ajans: Site Destek
Ekip: Ayhan Karaman, Kamil Keleş, Hüseyin Erdoğan
Case Başlangıç Tarihi: 7 Aralık 2020
Problem: Teknik hataların olması ve site üzerimde AMP eklentisi tarafından sisteme sızan bir virüs nedeni ile sıralamalarda istenilen performansı göstermemesi. 2019 yılında yayınlanan Google E.A.T. ve YMYL güncellemesi ile birlikte birçok site Google arama motorunda ciddi düşüş yaşadı.
Yaklaşımımız: Google’ın kural ve kriterlerine göre tüm eksiklerin biran önce giderilmesi için askiyon planı oluşturuldu. AMP eklentisi tarafından oluşan hatanını giderilmesi için tema ve sistem dosyalarının yenilenmesi sunucu tarafının temizlenmesi sağladık. Google E.A.T ve YMYL için yapmış olduğumuz ek çalışmalar ile markanın trafiğine %835 dokunarak arama motorlarında görünürlüğünü ve trafiğini artırdık.
İçerik Özeti
Cengiz Açıkel – Case Study %835 Büyüme
Site Destek ekibi olarak markalarımızın Google arama motorlarından daha fazla trafik almasını sağlamak, müşteri sayılarını artırmak ve marka bilinirliğini büyütmek adına SEO danışmanlığı hizmeti vermekteyiz.
Vermiş olduğumuz bu hizmet ile birlikte bir çok markanının organik trafiklerinde ciddi oranda başarılara yakaladık. Bu çalışma sürecinde neler yapıyoruz ve doğru sonucu nasıl alıyoruz sizler ile paylaşacağız.
7 Ocak 2021 tarihinde anlaştığımız cengizacikel.com için 5 ay boyunca neler yaptık, hangi müdahalelerde bulunduk hepsini bu case study ile inceleyebilirsiniz.
Aylık trafik olarak web sitemiz 1.493 kullanıcı ortalamasında organik trafik hacmine sahipti bugün yapmış olduğumuz çalışma neticesinde aylık organik trafik %1.253 oranında artış sağlayarak 20.210 seviyelerine kadar geldi.
Cengiz Bey’in süreçleri doğru takip edebilmesi adına aksiyon planımızı öncelik olarak Trello panomuzda belirdik. Adımlarımızı ve sürecimizi belirledikten sonra aşama aşama çalışmalarımız başladık.
SEO Başarısının Sırrı: Teknik Optimizasyon
“Binanın temelini atmadan katlarını çıkamazsınız” – Ayhan KARAMAN
Kurucumuz Ayhan Karaman’ın da dediği gibi ilk önce binamızın temelini sağlıklı bir şekilde oluşturmalıyız. O nedenle SEO süreçlerinin temeli olan Teknik Optimizasyon ile çalışmalarımıza başladık.
Çalışmalara başladığımız süreç ile birlikte WordPress alt yapısı kullanan cengizacikel.com bir virüs saldırısı ile karşı karşıya kalmıştı. Bununla ilgili sistemi temizlemek ve baştan kurulumu sağlamak adına detaylı bir teknik çalışma içerisine girdik.
AMP eklentisiden kaynaklı bir hack durumu söz konusuydu ve Hocamız yaklaşık 9 aydır trafik kaybı yaşıyordu. Bu kayıp tamamen AMP URL’lerini başka siteye yönlemesinden kaynaklıydı. Ardından AMP eklentisinden dolayı birçok içeriğimiz 404 hataları ile karşılaşıyordu. Bu durum bizim için bir handikap yarattığı için AMP eklentisini pasife çektik ve gerekli sayfalarımız için 301 çalışmalarını başlattık.
Bu çalışmalar ardından SEO eklentisi değişikliğine gittik, Yoast kullanan web sitemiz için All In One SEO Pack Pro geçişini tamamladık.
Ardından kapsamlı bir Ahrefs taraması yaparak teknik hataları teker teker inceledik ve müdahaleler başladık.Peki biz teknik optimizasyon süreçlerinde hangi maddelere yer verdik başlıca bakalım.
Ahrefs Taraması Yapıldı / Hatalar Çıkarıldı
- 4XX Hata Veren Sayfalar Optimize Edildi.
- 5XX Hata Veren Sayfalar Optimize Edildi.
- Canonical URL Kontrolü ve Optimizasyon
- Robots.txt Kontrolü ve Optimizasyonu
- Site Haritası Kontrolü ve Optimizasyonu
- Search Console Kontrolü ve Optimizasyonu
- Site URL Kullanım Kontrolü ve Optimizasyonu
- Brand İndex Kontrolü ve Optimizasyonu
- Meta Başlık Kontrolü ve Optimizasyonu
- Meta Açıklama Kontrolü ve Optimizasyonu
- HTTPS Kontrolü ve Optimizasyonu
- HTTPS/HTTP Sorunu Kontrolü ve Optimizasyonu
- Yinelenen İçerik Kontrolü ve Optimizasyonu
- Tercih Etki Alanı Kontrolü ve Optimizasyonu
- Hreflang Kontrolü ve Optimizasyonu
- OpenGraph Protokol ve Optimizasyonu
- Twitter Card Protokol ve Optimizasyonu
- Kırık Bağlantılar ve Optimizasyonu
- Site Hızlı Kontrolü ve Optimizasyonu (PageSpeed)
- Ana sayfa H1 Etiket Kontrolü ve Optimizasyonu
- Yönlendirme Zinciri Kontrolü ve Optimizasyonu
- Yetim Sayfa ve Kontrolü ve Optimizasyonu
- Görsel Boyutları Kontrolü ve Optimizasyonu
- Görsel ALT Etiketleri Kontrolü ve Optimizasyonu
- Anahtar Kelime Yamyamlığı Kontrolü ve Optimizasyonu
- H Etiketlerinin Kontrolü ve Optimizasyonu
Yukarıda bulunan her bir adım Ahrefs, Semrush, Screaming Frog gibi araçlar ile düzenli olarak taranarak gerekli müdahaleler yapıldı.
Ahrefs üzerinde %56 seviyelerinde olan SEO sağlık skorumuz yapılan çalışmaları ardından %98 seviyelerinin üzerine çıktı.
Anahtar Kelime Araştırması / İçerik Düzenlemesi
Teknik optimizasyonu Google kural ve kriterlerine göre doğru hazırlanmış bir web sitesinde kullanıcılarınızın aradığına cevap bulacak içerikler sunduğunuz sürece SEO’da başarı kaçınılmaz olacaktır.
Öncelikli olarak içeriklere müdahale etmeden önce var olan içeriklerin başlık etiketlerini kontrol ettik ve gerekli müdahalelerde bulunarak teknik anlamda içeriklerimizi düzenledik.
Sırada var olan içeriklerimizi detaylı bir şekilde inceleyip revize etme zamanıydı. Öncelikli olarak Cengiz Hocamız ile iletişime geçerek onun için değerli olan konu başlıklarını aldık.
Bu konuların bir tanesi üzerinden örneklendirme verelim, “Jinekomasti Ameliyatı” bu kelime markamız için önemli kelimelerinden bir tanesi olarak belirlenmiştir.
Bu kelime üzerinden öncelikli olarak SERP incelemesi sağladık ve bu incelemede dikkat ettiğimiz alan “Kullanıcılar bunları da sordu” ve “İlgili Aramalar” alanı oldu. Bu alanda bulunan kelimeleri inceleyerek listemize aldık.
Daha sonrasında ilk sayfada bulunan tüm web sitelerinin içeriklerini Ahrefs üzerinden inceledik ve trafik sağladıkları anahtar kelimeleri belirledik. Çıkardığımız anahtar kelime listesi ile birlikte içeriğimizi daha kapsamlı bir yapıya getirmek için gerekli brief dosyasını hazırlayıp Cengiz Hocamıza ilettik.
Cengiz Hocamız bizden aldığı geri bildirimlere istinaden gerekli içerik çalışmalarını gerçekleştirip bizimle paylaştı. Ekip olarak içerikleri web sayfasına optimize ederek ekledik.
Aynı anda rakip analizimiz neticeside İçerik Boşluğu (Content Gap) analizleri yaparak yeni içerikler için başlık ve anahtar kelimeler belirledik ve periyodik olarak yeni içerikler girmeye devam ettik.
Dahili bağlantıların trafik alması SEO sürecine ciddi katkılar sağlıyor. Bunun bilinci ile girmiş olduğumuz içerik ve daha önce yayınlanan içeriklerden ilgili içeriklere dahili bağlantılar vererek kullanıcıların ilgili içeriklere gitmelerini sağladık.
Google E-A-T
Bu çalışmaları yaparken bir dikkat ettiğimiz en önemli konulardan birisi Google EAT güncellemesine uygun bir hale getirmek.
Google Ağustos 2019 Güncellemesinden Etkilenen Sektörler
Google EAT güncellemesi ile Uzmanlık, Yetkinlik ve Güven İşaretlerine Odaklanıyor bu nedenle Cengiz Hocamızın bu işin uzman, güvenilir ve yetkin olduğunu Google’a göstermemiz gerekiyordu. Bu nedenle aşağıdaki konuları iyileştirmeye özellikle odaklandık.
- Hakkımızda Sayfasına
- Yorumlar
- Google İşletme Hesabına
- Sosyal Medya Kanallarına
Web Sitesi Performans Çalışmaları
Kullanıcılarımıza iyi bir deneyim yaşatmak Google’ın en çok dikkat ettiği unsurlardan bir tanesidir. Bu nedenle organik sonuçlar üzerinden gelen kullanıcılarımıza daha iyi bir deneyim yaşatmak adına var olan site hızımızı artırmamız gerekiyordu.
Aşağıda bulunan kaynaklar üzerinden web sitemizin iyileştirilmesi gereken maddeleri inceledik ve daha sonrasında çözüm olabilecek sonuçlar bulmak için harekete geçtik.
- PageSpeed
- GTmetrix
- Web.dev
Tabi ki bunlara bakarken gerçek kullanıcı deneyim raporlarımızıda göz ardı etmeden analiz ettik. Bizim için önemli sayfaların açılış sürelerini görebilmek adına Google Anayltics > Davranış > Site Hızı > Hız Önerileri bölümüne giderek Ort. Sayfa Yükleme Süresi (sn) analizine istinaden yavaş açılan sayfalarımızı düzenledik.
Kullanıcı Deneyimi
Web sitenize kullanıcı getirmek ne kadar önemli ise bir o kadarda web sitenizde kullanıcıyı tutmak önemlidir. Bu nedenle site üzerinde aksiyon alanlarınızın doğru yerde konumlanması oldukça önemlidir.
Biz buna dikkat ederek kullanıcı deneyimini başarılı bulduğumuz “Jannah” WordPresss temasını tercih ettik ve buna ek olarak dönüşüm oranını artıracak konumlandırmalar sağladık.
Sayfayı takip eden bir form ile içerik okuyan her kullanıcının masaüstü cihazlarda yanında olup form göndermesini kolaylaştırdık.
Kullanıcımızın %91,07’i mobil kullanıcı olduğu için bizim için alsında mobil çok önemliydi. Bu nedenle mobil yapımız için en çok aksiyon aldığımız yapıları tüm sayfaların en alt kısmında sayfayı takip edecek şekilde konumlandırdık. Bu şekilde dönüşüm oranımız SEO tarafı ile orantılı bir şekilde büyümeye devam etti.
WordPress tarafında dönüşüm oranını ve sayısını artırmak adına çalışmalarımız daima devam ediyor.
Dış Kaynak Çalışmaları
Google Reklamları
2. sayfa ve üzeri olduğumuz ve bizim için önemli olan hizmet sayfalarımıza daima Google Arama ağı ile trafik getirdik ve bu kelimelerde 1. sayfa 5. sıraya gelsek bile getirmeye devam ediyoruz.
Teknik ve içerik tarafınız 100% oranına getirdiğimizi düşünsek bile sayfa üzerinde bir davranış, etkileşim yok ise yükselmemiz çokta mümkün gözükmüyordu. Bu nedenle kullanıcı getirerek davranış, etkileşim sonucunda ise dönüşümü sağladık.
Sosyal Medya Yönetimi ve Reklamları
Sosyal medya sinyallerinin SEO için öneminin bilincindeyiz. Bu nedenle sosyal medya hesabımızı aktif olarak kullanarak kullanıcılarımızın sosyal medya üzerinden etkileşimde bulunmasını sağladık.
Ek olarak web sitemizi ziyaret eden kullanıcılar üzerinde marka bilinirliğini büyütmek adına siteye eklemiş olduğumuz Facebook Piksel kod sayesinde yeniden pazarlama kampanyalarını kurguladık.
Bağlantı Alımı
Plastik Cerrahi üzerine içerik üreten blog kaynakları araştırdık ve bu kaynaklar ile iletişime geçerek bağlantı alımı sağladık.
Bağlantı kaynağı seçerken konu, organik trafik verilerine önem verdik. Odak kelimemiz üzerinde ürettiğimiz içeriklerden hem çapa link, hem açık link aldık.
Özellikle ilk bağlantı alımı sonrasında net bir şekilde trafiğimizin artığını gözlemledik. Bu çalışmalarımızı tamamında daima planımıza önem verdik ve neticeside güzel sonuçlar elde ettik.
Son 6 Aylık Rapor
Son 6 Aylık Rapor (Sezonsal Karşılaştırma)
Bu süreç üzerinde çalışan başta Prof. Dr. Cengiz Açıkel Hocamızı ve tüm ekip arkadaşlarımızı kutlarız.