SEO Nedir?
SEO İngilizce “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir terimdir. Türkçe anlamı Arama Motoru Optimizasyonudur. Amaç, internet sitesi sahiplerinin arama motorlarında daha iyi organik sıralamalar almasını sağlamaktır.
İçerik Özeti
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir? (SEO Ne Demek?)
SEO “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir terimdir. Web sitelerinin Google ve diğer arama motorlarında organik olarak sırala alması için yapılan çalışmalardır.
Yani bir web sayfasının hedeflediği anahtar kelimelerde arama motorlarında yükselmesi için yapılan çalışmalardır.
Hepimiz hemen hemen her gün Google arama motorunda aramalar gerçekleştiririz. Bunu bir niyete bağlı olarak yaparız ve aradığımız sonuca ulaşmaya çalışırız. Dilerseniz bunu bir örnekle ele alalım.
Örnek:
Bilgisayar almak isteyen bir kullanıcısınız ve alacağınız bilgisayara karar verdiniz. Bu birkaç arama terimiyle gerçekleşebilir. “Macbook Pro 14” “Macbook Pro” Macbook Pro Satın Al” aramalarından herhangi birini yaptıktan sonra karşınıza çıkan sonuçlar arasından tercihinizi yaparsınız.
Yukarıda yer alan deneyimi yapan her bir kullanıcı en üst sırada olan sonuçları ziyaret ederler. Bu sonuçların Google arama motorunda ilk sayfaya gelebilmesi için SEO çalışmalarına ihtiyaç vardır.
SEO bir kere uygulanarak yeterli olacak bir şey değildir. Devamlı güncelleme alan arama motorlarına karşı arama motoru güncellemelerine uygun bir siteye sahip olmalısınız. Bunun içinde periyodik olarak çalışamalar yapmanız gerekmektedir.
SEO Neden Gereklidir?
Web sitesinin performansını doğal olarak artırmak isteyenlerin ilgilendikleri bir konudur. Aslında SEO’nun gerekli olması için birçok sebep bulunmaktadır.
Bu genel örnekten de anlaşılacağı üzere her sektörde bir rakip vardır ve bu rakipleri elemek için oyunu kurallarına göre oynamanız gerekmektedir. Eğer ki optimizasyonunuzu iyi yaparsanız rakiplerinizi bir bir eleyerek, sektörün en iyisi olursunuz. Verdiğimiz bu örnekten sonra SEO neden gereklidir sorusuna maddeler ile cevap verelim:
- Rakiplerinizden daha iyi organik sıralamalar almak için,
- Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayısını arttırmak için,
- Dönüşümlerinizi (başvurular, aramalar) arttırmak için,
- Marka bilinirliğini arttırmak için,
- E-Ticaret sitesine sahipseniz satışlarınızı arttırmak için,
- Daha profesyonel ve kaliteli olduğunuzu kanıtlayarak müşterilerin güvenini kazanmak için,
- Paylaştığınız her içeriğin veya ürünün arama motorlarında daha hızlı index alması için,
- Kusursuz bir siteye sahip olmak için,
- Günlük ziyaretçi miktarını ve trafik kalitesini arttırmak için.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorlarının çalışmasının arka planında büyük bir algoritma yatmaktadır. Bu algoritma her geçen gün güncellenerek arama motorları aracılığı ile arama yapan kişilerin çok daha doğru sonuçlara ulaşması hedeflenmektedir. Arama motorlarının çalışması esnasında üç farklı temel algoritma bulunmaktadır. Bunlar; Tarama süreci, dizine eklenme süreci ve sıralama faktörü sürecidir.
Tarama Süreci
Tarama süreci arama motorlarının algoritmasındaki yapılan ilk işlemdir. Çoğu kişi tarafından bilinen arama motoru botları bu noktada devreye girmektedir. Arama motorları, milyonlarca web sitesini kendi algoritmalarına eklenmemiş olmasına rağmen bulmaktadır.
Bunun arkasında yatan en büyük sebep, sitenizin bir şekilde internet ağında bir noktada adının geçiyor olmasıdır.
Arama motorları tüm web sitelerini devamlı tarayarak sitede yapılan yeni güncellemeleri (makale paylaşımı, kategori eklemesi, yeni yorumlar vs.) kendi tarayıcılarına gönderirler. Bu sayede arama motorları sitenize yapılan her yeni eklemeden haberdar olmaktadır.
Dizine Ekleme Süreci
Dizine ekleme süreci ise arama motorlarının ikinci sırada gelen algoritmasıdır. Tarama süreci gerçekleştikten sonra sıra dizine ekleme süreci gelmektedir. Dizine ekleme sürecinde, arama motoru botları tarafından yapılan taramalarda sitelerin yaptıkları yeni güncellemeler arama motorlarının dizinlerine eklenir.
Bu sayede arama motorları üzerinden arama yapacak her bir kullanıcın sitenize ulaşması hedeflenir.
Dizine ekleme süreci kimi internet sitelerinde 1 dakikada olurken kimi internet sitelerinde 4 güne kadar sürebilmektedir. Bu noktada tarama yapılan internet sitesinin otoritesi önemli rol oynamaktadır.
Sıralama Faktörü Süreci
Dizine ekleme süreci tamamlandıktan sonra, sıra dizine eklenen sitelerin veya sayfaların sıralama faktörünün belirlenmesi gelir. Bu noktada Arama Motoru Optimizasyonu devreye girmektedir. İçeriği, güncelliği, görsel düzeni, bilinirliği iyi olan siteler daha üst sıralara çıkmaya hak kazanır.
Fakat bilmeniz gereken bir diğer detay ise bu üçlü algoritma döngüsünün devamlı olarak yapılmasıdır. Bu döngünün devamlı yapılmasında SEO faktörü önemli rol oynarak, algoritmanın son basamağı olan sıralama faktörüne etki etmektedir.
İç Optimizasyon Nedir?
İç optimizasyon aynı zamanda On Page olarak da bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere iç optimizasyonun ana amacı site içi optimizasyonun doğru bir şekilde yapılmasından geçmektedir.
Arama Motoru Optimizasyonu üç çeşide ayrılmaktadır: Teknik, İç ve Dış SEO.
Teknik SEO: Web sitesi için yapılan teknik geliştirme çalışmalarıdır. Dış SEO: sitenin otoritesini ve bilirliğini arttırmak için yapılan dış çalışmalardır. İç SEO: Siteye gelen kullanıcının ve arama motoru botlarının iyi deneyim yaşaması için yapılan çalışmalardır.
On Page yani iç optimizasyona dahil olan adımlar şunlardır:
- Doğru uzunluk ve anahtar kelimeye sahip başlıkların (title) belirlenmesi,
- Anahtar kelimenin geçtiği, maksimum 160 karakter olacak meta açıklamaların (meta description) belirlenmesi,
- Ana anahtar kelimenin geçtiği ve doğru uzunluğa sahip url yapısının oluşturulması,
- Odak anahtar kelime ve destekeyici anahtar kelimelerin bulunduğu, imla kurallarına uygun, bilgi açısından kullanıcıları doyuracak seviyede semantik içeriklerin oluşturulması,
- Görsel optimizasyonlarının yapılması,
- Site hızına etki eden faktörlerin gözden geçirilip iyileştirilerek site hızının arttırılması,
- Doğru tema ve yazılımın tercih edilmesi,
- Uygun iç ve dış linkleme yaparak link ağının oluşturulması,
- Sitenin mobil uyumlu ve görsel olarak göze hitap eden tasarımın oluşturulması,
- Sosyal medya hesaplarının kurularak, site içerisine gömülmesi.
SEO’nun Avantajları Nelerdir?
SEO çalışması yapılmasının ardında ne kadar önemli amaçlar olduğunu makalenin öncesinde açıkladık. Aslında bunlar SEO çalışması için avantajları açıklar nitelikteydi. Fakat yine de bu avantajlar neler toplu ve en özet haliyle sizinle paylaşalım:
- Site hızınız artar.
- E-Ticaret sitelerinin müşteri sayısı artarken, blog sitelerinin günlük tıklanma sayısı artar.
- Arama motorları tarafından sevilen bir siteye sahip olursunuz.
- Tam optimizasyonlu bir siteniz olduğu için gerek müşteriler gerek ise ziyaretçiler açısından profesyonel bir imaj yaratırsınız.
- Uzun vadede görüntülenme sayısında ciddi artışlar yaşarsınız.
- Maddi açıdan kazancınız her geçen daha da yükselişe geçer.
- Anahtar kelimenizde üst sırala çıkacağınız için sitenizin veya markanızın reklamını yapmış olursunuz. Bilinirliğiniz artar.
SEO’da Kullanılan En Popüler Araçlar Nelerdir?
SEO yapan kişiler birçok farklı site ile çalışmaktadır. Bu sitelerin analizinin yapılması, ne durumda olduğunun tespit edilmesi, rakiplerinin belirlenmesi gibi birçok konu esnasında SEO araçlarına ihtiyaç duyulur.
Tüm araçların hepsi benzer mantıkla çalışmak ile birlikte her birinin öne çıktığı farklı bir kategori vardır. Örneğin birisi rakip analizinde iyiyken bir diğeri anahtar kelime bulma konusunda çok daha iyidir. Buna bağlı olarak farklı olarak kullanılan ve en popüler araçlar şunlardır:
Semrush
Semrush, internet sitelerinin özellikle iç seo optimizasyonun yapılması esnasında en çok tercih edilen analiz sitelerinden birisidir. Semrush birçok SEO aracını içerisinde barındırmaktadır. Semrush ile sahip olabileceğiniz araçları sırayla anlatmak gerekirse:
- Rakip analizinin yapılması
- Makale için ana anahtar kelime ve yan anahtar kelimelerin belirlenmesi
- Makale için semantik kelimelerin, makale uzunluğunun belirlenmesi
- Anahtar kelimelerin kaç kişi tarafından arandığı
- Ziyaretçilerin hangi kaynaktan geldiğinin tespit edilmesi
- Rakip sitelerin hangi sitelerden backlink aldığının öğrenilmesi
- Rakip sitelerin en çok hangi anahtar kelime ve makalelerden tıklanma aldığının tespiti
- Anahtar kelimelerin zorluk oranları
Ahrefs
Ahrefs SEO aracı da tıpkı Semrush’a benzer amaçlar ile kullanılmaktadır. Ahrefs ile tüm teknik analizler yapılabildiği gibi gerek iç gerekse dış SEO için sıkça tercih edilen analiz sitelerinin başında gelmektedir. Ahrefs ile yapabilecekleriniz ise şu şekildedir:
- Rakiplerin teknik anlamda detaylı analizinin yapılması
- Anahtar kelime sıralaması takibinin yapılması
- Alan adı ve sitenin analiz edilerek otoriterliğinin ölçülmesi
- Site içi trafik analizi ile birlikte hangi anahtar kelimeden tıklama aldığının tespit edilmesi
- Rakip sitelerin ADS reklamları ile hangi anahtar kelimeden kaç tıklama aldığı ve ne kadar ödendiğinin tespit edilmesi
- Rakip sitelerin nofollow, dofollow veya sponsorlu backlinklerin kaç adet olduğu ve hangi sitelerden alındığının analizi
- Makale anahtar kelimelerinin belirlenmesi
Keywordtool
Keywordtool makale yazan hemen herkesin bildiği SEO araçlarından birisidir. Keywordtool diğer araçların aksine tek bir amaçla kullanılmaktadır. Keywordtool analiz aracının amacı adından da anlaşılacağı üzere anahtar kelime analizi yapmaktır.
Keywordtool sitesinde ana anahtar kelimenizi yazdığınızda arama motorları tarafından en çok aratılan başlıklara ulaşmanız mümkündür. Bu başlıkları makalenizde kullandığınız durumda, aratan kişilerin önüne çıkma ihtimaliniz yükselmektedir. Bu yüzden makale yazarları Keywordtool aracını büyük sıklıkla kullanmaktadır.
Screaming Frog
Screaming Frog birçok kişi tarafından bilinmeyen ve oldukça önemli olan SEO araçlarından birisidir. Eğer amacınız On Page SEO veya sitenin teknik analizini yapmak ise Screaming Frog analiz programı tam size göre demektir.
Screaming Frog analiz aracı ile istediğiniz sitenin gerek teknik analizi gerek ise iç analizini rahatlıkla yapabilirsiniz.
Sitenin A’dan Z’ye olacak şekilde tüm teknik ve iç SEO haritasını çıkaran bu uygulama web site URL’lerini tarayarak analiz etmektedir.
Screaming Frog ile şu analizleri yapabilirsiniz:
- Sitedeki iç sayfalar ile ilgili eksik başlık, eksik alt kelime, eksik görsel gibi teknik analizin yapılması,
- Sitenin dışarıya ne yoğunlukta link verildiğinin tespit edilmesi,
- Protokole uygun olmayan HTTP sayfalarının tespit edilmesi,
- Site haritanızda kayıtlı olup 404, 3XX veya 5XX gibi hatalarla karşılaşılan sayfaların tespiti,
- Sitede uzun başlık, açıklama veya URL’si olan makalelerin analizi.
SEO Hakkında En Çok Merak Edilenler
SEO Nasıl Yapılır?
SEO'da En Önemli Kriterler Nelerdir?
SEO'dan Ne Zaman Sonuç Alırım?
SEO Faydaları Nelerdir?
SEO Maliyeti Nedir?
Site Dışı SEO Nedir?
Bu içeriğimizde SEO Nedir? diye başlayıp, SEO’nun dijital dünyadaki önemine de değinmiş olduk. SEO ile ilgili aklınıza takılan tüm sorularınızı aşağıdan bizlere yorum olarak belirtebilirsiniz ?.