6 Adımda Web Sitesi Hızı Artırma

Web sitesi hızı günümüzde çok önemli bir yerdedir.Web siteniz çok yavaş yükleniyorsa kullanıcılarınızın başka sitelere geçmeleri oldukça yüksektir. 

6 Adımda Web Sitesi Hızı Arttırma

Çünkü kullanıcılar artık web sitesinde çok fazla beklemek istemeden tüm işlerini bir an önce hızlıca bitirmek istiyorlar.

Siteniz yavaş olmasına rağmen siteden çıkmıyorlarsa  bile sitede alışveriş yapma ihtimalleri çok düşük olacaktır.

Hızlı bir web sitesi mutlu bir kullanıcı demektir. Google içinde bu oldukça önemlidir. Aşağıda web sitenizin hızını artırmak için yapılabilecek en etkili 6 yolu sizlerle paylaşacağız ?

Hosting Seçimi

Hosting seçimi web site hızı için çoğunlukla gözden kaçırılan bir faktördür. Web sayfalarınızda performans optimize etmenize rağmen siteniz hala yavaş ise bu durumda hostinginizle ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Hostinginizin web sitenizin hızlandırmak için  yapılması gereken  birkaç önemli özellikler vardır:

Sabit Disk

Burada dikkat etmeniz gereken iki tür sabit disk vardır. SSD ve HDD veri toplamak için kullanılırlar. SSD’ler verileri diske fiziksel olarak yazmak için HHD yöntemlerinden çok daha hızlı işlev gösterirler. Bu sebeple SSD disk kullanımı sağlayan hosting planları tercih etmelisiniz.

RAM 

RAM, web sitenizde üzerinden çalıştırılan tüm konut dosyalarını bakımını yapan bellek depolama alanıdır. RAM, Gigabayt (GB) cinsinden ölçülür. Sahip olduğunuz hosting’in türüne ve sunucularına bağlı olarak,az trafiğe sahip web sitesi için 2 GB yeterlidir.

Bant Genişliği

 Web hosting bir web sayfasında veri aktarımını ne kadar yapabileceğiniz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu kapsamda bant genişliğinin içinden bilgi geçen boru hattı görülür. Bu hattın kısa olursa, veri iletim sürenizde çok uzun olacaktır. Hosting planınızında işinize yarayıp yaramadığını tespit edebilmek için ne kadar bant genişliğine ihtiyacınız olduğunu hesaplayarak hostinginizi seçmelisiniz.

Görsel Optimizasyonu

Web sitenizin hızlı açılmasını istiyorsanız yüklediğiniz görsel boyutlarına dikkat etmelisiniz.Sitenizdeki görselleri ne kadar iyi optimize ederseniz site hızınıza da o kadar katkınız olacaktır.

Web sitenizde kullanacağınız görselleri optimize ederken;

  • JPEG ya da WEBP formatını kullanmaya çalışmalısınız.
  • Görsel boyutlarını küçültmelisiniz. ( Görsel boyutlarını küçültmek için TinyPNG aracını kullanabilirsiniz.)

yukarıda saydığımız bu hususlara dikkat etmelisiniz.

Önbellek Sistemi

Önbellekten yararlanmanız site hızınıza olumlu etkiler sağlar. Kullanıcılar girdikleri sayfalarda tüm detayların yüklenmesini beklememek için önbellek sistemini kullanarak hem kullanıcı bekleme süresini azaltabilir hem de site hızına olumlu yönde etki edebilirsiniz.

Önbellek ile site alt yapısı birbiriyle bağlantılı yapılardır. Bu yüzden site alt yapısını da dikkat etmeniz gerekmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi site alt yapısını (hosting) seçerken çok dikkatli olmanız gerekmektedir.

İçerik Dağıtım Ağı (CDN)

İçerik dağıtımı ağının amacı; web sitenize ait sabit içeriklerinizin sitenizi ziyaret eden kişilere en yakın CDN sunucusuna vermek ve bu sayede de web site açılış hızını artırmaktır.

İçerik dağıtım ağı, genellikle içeriği fazla olan web siteleri içindir ama web sitesini hızlandırmak içinde kullanabilir.

Kod Hataları

Web site hızını yavaşlatan bir farklı nedende sayfa kaynak kodundaki gereksiz kodlardır.

Kodlama hatalarını ücretsiz Wordpress temalarında ve ücretsiz HTML kodlarında yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Web sitesine zarar veren ciddi bir durumdur.

Kodlama hatalarıyla hiç karşılaşmak istemiyorsanız ilk başta iyi bir tema seçiniz.

Gereksiz HTML, CSS ve JavaScript (JS) Kodları

Site performansının daha iyi olması için gereksiz kodların temizlemek gerekir. CSS, JavaScript (JS) ve HTML gibi yararlanılan kodlamaların oluşturduğu satır kesmeleri ve fazla boşluklar sayfa yüklenme hızını azaltırlar. 

Kodlamada ki bu ayrıntıları minify ederek veri miktarını azaltabilirsiniz. Bunları yaptığınızda sayfanızın yüklenme hızı da artacaktır. Ancak sayfa içi bozulma olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Web Site Hız Testi

Web sitesi hızınız için yapabileceğiniz en iyi etkiyi gösterecek 6 maddeden sizlere bahsettik.

Daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız site hızı testi yapabilirsiniz. Site hız testini Google PageSpeed Insight ya da GTmetrix araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlarda verilen önerilere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Site hızı testi ile kendi web sayfanızı analiz ederken rakip firmaların web siteleri için de bu test araçlarını kullanabilirsiniz. Yaptığınız web site hızı testi ile müdahale etmenizin gerekli olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

Web Sitesi Hız Testi Araçları Hangileridir?

Web site hızı araçları, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz ve güvenilir şekilde site hızınızı test etmenize yarayan araçlardır.

Web site hız testi araçları ile sitenizin açılış hızını kolayca yapabilirsiniz.Yaptığınız tarama ile sitenizi  olumsuz etkileyen tüm faktörleri tespit edebilir, açılış sayfa hızlarınızı hesaplayabilir ve sitenizin hızının maxsimum seviyeye getirebilirsiniz.

Yaptığınız bu testler zaman bakımından sizlere tasarruf sağlayacaktır.İşte vaktinizden tasarruf etmenizi sağlayacak en iyi 7  web site hız testi araçlarının listesi;

GTmetrix

Web sitenizdeki site hızını, sayfa yüklenmesini, kod yapısını analiz etmek için GTmetrix kullanabilirsiniz.

GTmetrix

GTmetrix, web sitenizin site hızına dair tüm özelliklerini ve hatalarını analiz ederek düzeltmeniz için önerilerden bulunan, internet hızınızı düşürülmesine sebep olan etkenleri görmenizi sağlayan bir araçtır.

Google’ da yada arama motorlarında sıralama yükseltmek için GTmetrix en iyi araçlardan biridir.

Google PageSpeed Insights

Gooegle PageSpeed Insights, Google tarafından geliştirilen ve sayfa performanslarını ölçmeye yarayan bir hız testi aracıdır.

Google PageSpeed Insights

Kullanıcılara, sayfa performanslarını ölçülmesi, geliştirmesi ve daha iyi kullanıcı deneyimi sunması için kullanılır. Aynı zamanda sitenizin mobil uyumlu olmasına yardımcı olur. Basit kullanımıyla dikkat çekmektedir. 

Burada bulunan teşhis ve öneri alanlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu öneriler doğrudan sayfa performansını ve hızını artıran faktörlerdir.

Google Analytics

Google Analytics, tüm site sahibinin sahip olması gereken web analiz aracıdır. 

Google Analytics

Google Analytics, web site trafiğiniz, performansınız, kullanıcı davranışları ile ilgili birçok veriyi görmenizi sağlamaktadır.

Google’ın kaliteli, kolay ve ücretsiz sunumuyla en çok kullanılan web site analiz aracıdır.

Google Analytics üzerinden yavaş olan sayfalarınızı görmek için Davranış > Site Hızı > Hız Önerileri adımlarını izleyerek görebilirsiniz. Burada hız önerileri bulunan sayfalarınızı günlük olarak incelemeli ve optimize etmelisiniz.

Google Test My Site

Test My Site, mobil sitenizin hızını ölçen mobil uyumluluğunu iyi olması için önerilerde bulunan ücretsiz bir Google aracıdır. 

Google Test My Site

Mobil telefonları git gide daha yayılmasıyla kullanımı gittikçe artan bir araçtır. Ayrıca Test My Site aracı hem 4G cihazlardaki hızınızı hem de 3G cihazlardaki hızını ölçümleyen bir araçtır.

Daha fazla içerik için: https://www.sitedestek.com/blog/ 

Sosyal medya sayfamızdan bizi takip etmek için tıklayınız.

Özgün Tuğba Şahin

Özgün Tuğba Şahin, Site Destek ekibinde Dijital Pazarlama Uzmanı olarak çalışmaktadır. Markaların reklamlar ile satışlarını artırmaya yönelik çalışmalar sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir