E-İhracat Yapabileceğiniz Web Siteleri

E-ihracat faaliyetleri sayesinde ürünleriniz kendi web sitenizde listelenebildiği gibi online pazaryerlerinde de listelenerek yurt dışına satılabilir. Ancak e-ihracat faaliyetleri beklenenden çok daha zordur.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yurt dışındaki müşterilerinizle net bir şekilde iletişim kurabilmek, onlara satılan dilde içerik oluşturabilmek ve en önemlilerinden biri de onlarla tanışabilmektir.

Sadece kendi web sitenizde değil, Amazon ve benzeri online pazaryerlerinde de başarılı olabilirsiniz.
Peki E-İhracat yapabileceğiniz web siteleri nelerdir?

E-İhracat Web Siteleri

E-ihracat Neden Önemlidir?

E-ticaret alanında ürünlerinizi ve işinizi yurt dışına taşımadan ülkenizden kolayca satabilmeniz çok önemlidir. E-ihracat sayesinde ise yurt dışındaki müşterilerinize tam olarak ulaşabilir ve yüksek satış rakamları elde edebilirsiniz. Ayrıca, bunu yaparken tüm ürünlerinizi pazaryerlerinde listelemek için çok sayıda içerik çalışanına ihtiyaç duymazsınız.

Giderek küreselleşen dünyamızda bile, başarılı uluslararası E-Ticaret genişlemesi, yeni bir pazara girmekten çok daha fazlasını gerektirir. Bu hususta dikkate alınması gereken birçok şey vardır. Sınırlar arası yolculuğunuzu olabildiğince kolaylaştırmak için kendinize aşağıdaki faktörleri önceden göz önünde bulundurmalısınız:

İzinler

Ürünlerinizi seçtiğiniz hedef ülkede satmanın yasal olduğundan emin olun. Bir ülkenin mevzuatı, genellikle bir pazar yerinin ürün kısıtlamaları için belirleyicidir. Ürününüz söz konusu ülkede izin verilmeyen bir ürün veya içerik içeriyorsa, ürün kendi ülkenizde legal olsa bile pazar yeri büyük olasılıkla satışa izin vermeyecektir.

Araştırma

Ürününüz yeni pazarda satabilir mi? Ürünleriniz kendi ülkenizde çok popüler, ancak diğer pazarlarda bilinmiyor olabilir. Ürün hedef ülkede yoğun olarak satılıyorsa, rakiplerin fiyat politikası nedir? fiyat aralığını iyi belirlemek gerekir.

Yetki

Ürünlerinizi sunabilmek için seçilen pazaryerinde belirli kategoriler için aktif olmanız gerekiyor mu? Aktivasyon gereksinimlerini karşılıyor musunuz? Bazı durumlarda, kategorilerinin etkinleştirilmesi gerekmese bile, her bir öğenin önce satış için yetkilendirilmesi gerektiğini unutmayın. Pazar yerinin sizinle ilgili gereksinimlerini kontrol edin ve gerekirse istenen satış başlangıcından önce gerekli izinlerin uygulandığından emin olun.

Çeviri

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çoğu müşterinin kendi ana dillerinde alışveriş yapmayı tercih ettiğini belirtiyor. Profesyonelce tercüme edilmiş tekliflerle markanıza olan güveni güçlendirir ve ürünlerinizin ilgili müşteriler tarafından bulunmasını sağlarsınız. Çeviri yapmak sizin için mümkün değilse, belirli pazaryerlerinde mevcut ürün sayfalarını kullanabilirsiniz.

Ölçülerin Dönüştürülmesi

Ülkenizle aynı dilin konuşulduğu bir ülkeye genişliyor olsanız bile, para birimini özelleştirmek çok önemlidir. Boyutlar, ağırlık ve diğer ölçü birimleri gibi para birimlerinin de söz konusu ülkelere yerelleştirilmesi gerekmektedir. Kategoriler, arama terimleri ve ürün özellikleri optimize edilmelidir. Tekliflerinizin yerelleştirilmesi, uluslararası başarınız için çok önemlidir.

Nakliye

Zaten bir nakliye ortağınız var mı? Ürünlerinizi göndermenin maliyeti nedir? Teslimat ne kadar sürer? Nakliye, yurt dışına açılmanın en karmaşık yönlerinden biridir. Bu karmaşıklık sadece lojistik açıyı kapsamaz. İthalat ve ihracat ücretleri ve gümrük vergileri uluslararası nakliyeyi zorlaştırmaktadır. Bu maliyetlerin ne olacağını biliyor musunuz? Bu tür ek ücretleri kendiniz mi ödeyeceksiniz yoksa müşterilerinize mi yansıtacaksınız? Ürünleriniz belirli bir fiyatı aşmıyorsa, herhangi bir ithalat, ihracat veya gümrük ücreti ödemeniz gerekmeyebilir. E-İhracata başlamadan önce bu faktörün ve diğer ilgili ithalat ve ihracat düzenlemelerinin farkında olmalısınız.

İadeler

Pazar yerinizin iade politikasını öğrenmeniz bir gerekliliktir. Örneğin Amazon, bir süredir uluslararası satıcıların satış yaptıkları her ülkede bir iade adresi olmasını şart koşuyor. Peki siz bu gereksinimi nasıl karşılayacaksınız?

Uluslararası iadeler için ödeme yapacak mısınız? Daha yüksek maliyetler marjlarınızı nasıl etkiler?
Buna değer mi?

Vergi Numarası

Vergi hususunda da kurallar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Çoğu durumda, satışlarınız ülkeye özgü belirli bir eşiği geçene kadar yabancı bir vergi dairesine kaydolmanız gerekmez.

İlgili düzenlemelerden haberdar olun. Bunun için bir vergi uzmanıyla görüşmeniz mantıklı olacaktır.

Müşteri Hizmetleri

Türkçe bilmeyen müşterilerin sorularına nasıl cevap vereceksiniz? Google Translate gibi bir otomatik çeviri aracı kullanmayı mı düşünüyorsunuz?

Bu tür araçlar yardımcı olabilir, ancak yanlış çeviriler derecelendirmeleri ve geri bildirimleri olumsuz etkiler.

Bunun yerine, zamanınızı uluslararası bir müşteri hizmetleri ekibini işe almak ve eğitmek için harcayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu sorumluluk alanını başka bir şirkete devretmek sizin için daha karlı da olabilir.

Müşteri hizmetlerinizi nihai olarak nasıl ele almak isterseniz isteyin, müşterilerden gelen soru ve şikayetleri yabancı dillerde hızlı ve verimli bir şekilde cevaplamanız gerekmektedir.

E-Ticaret Yapılabilecek Online Pazar Yerleri

Türkiye’den giden ürünler dünya çapında iyi bir üne sahiptir ve yurt dışındaki müşteriler arasında da popülerdir. Doğru ürünlerle uluslararası pazarlarda bol satış fırsatınız bulunuyor. Burada sadece Amazon ve eBay’i düşünmeyin.

Türkiye’den uluslararası satış yapmak isteyen bayiler, pazaryerleri konusunu görmezden gelmemelidir. Uluslararası pazaryerleri, bilmediğiniz bölgeleri keşfetmenin iyi bir yoludur. Bu yolla sıfırdan yerelleştirilmiş bir politika oluşturmak için kendi mağaza teknolojinize yatırım yapmak zorunda kalmazsınız.

ABD’deki Pazar Yerleri

E-Ticaretin beşiği ABD’dir çünkü internet üzerinden ürün satma fikri ilk olarak burada ortaya çıkmıştır. Bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pazar yerleri, uluslararası satış için en kemik seçeneklerden biridir.

Dijital ticaretin büyümesi ilk günlerdeki hızına göre nispeten yavaşlamış olsa da bu yıl toplam hacmin 330 milyar ABD dolarının üzerinde olması beklenmektedir. Bu daha sonra toplam işlem hacminin yüzde 10’luk bir payına karşılık gelmektedir.

Amazon ve eBay, ABD’deki tüketiciler için online alışveriş yapmak istediklerinde ilk adresler arasında yer alıyor. Ancak hiçbir şekilde tek pazar yerleri değildir ve bu nedenle bir perakendecinin hedef gruplara ulaşması için tek seçenek olmamalıdır.

Amazon

Bir çevrim içi pazar yerleri listesinde olmazsa olmaz ilk şirket Amazon olacaktır. Kurucusu Jeff Bezos’a 2020 yılında “dünyanın en zengin insanı” unvanını kazandıran şirket 1994 yılında ABD’de kuruldu.

İlk olarak kitap satarak online pazar hayatına başlayan ve daha sonra içeriğinde sayısız ürün çeşidinin bulunduğu Amazon, dünyanın hemen hemen her yerinde aktif olarak faaliyet gösteren bir online pazar yeridir.

Dünya çapında aylık 300-400 milyon kullanıcının ziyaret ettiği Amazon’da fiyatlandırma modeli sabit fiyattır. Satıcılara depolama ve iade hizmetleri de sunan şirkette kayıt ücreti ve teminat bulunmuyor. Bunun yerine sadece satış komisyonu yüzdesi, hizmet ücretleri ve reklam ücretleri almaktadır.

eBay

Şu anda dünyanın en büyük çevrim içi pazar yerlerinden biri olan eBay olmadan bir online pazar yerleri listesi yapmak mümkün olmayacaktır. Burada, özel ve ticari satıcılardan alınan ikinci el eşyalar ve yeni ürünler pazarlanmaktadır.

eBay ve Amazon arasındaki büyük fark: eBay’in hiçbir zaman kendi çevrim içi mağazası olmamasıdır. O, şimdiye kadar hep bir pazar yeri olmuştur.

Burada kullanılmış eşyaları açık artırmaya çıkarabilen özel satıcılar için dijital bir müzayede evi bulunmaktadır. Ancak profesyonel tüccarlar genellikle diğer platformlarda yaygın olan sabit fiyat teklifini kullanırlar.

eBay’in en büyük avantajı, geniş ürün yelpazesine sahip olmasıdır.

Tuvalet kağıdından arabalara kadar her şey burada satılabilmektedir. Aynı zamanda küçük çevrim içi markalara ürünlerini tüm dünyaya satma fırsatı veren uluslararası pazarlardır.

Küçük ve orta ölçekli şirketler, ticari satış hesaplarının maliyetlerine özellikle dikkat etmelidir. eBay mağazalar için dört farklı abonelik seçeneği sunmaktadır. Aylık kaç tane sabit fiyatlı ürün sunmak istediğinize bağlı olarak, ödemeniz gereken fiyat da değişir.

Fiyat aralığı 39,95 ile 4,999,95 Euro arasındadır. Ayrıca, eBay, ürün tipine bağlı olarak yüzde 4,5 ile 10 arasında bir satış komisyonu alır.

Etsy

Etsy 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş bir E-Ticaret sitesidir. El yapımı, vintage, antika ürünlerin pazarlandığı sitede satıcılar, ürün başına 0.20 USD ödemek zorundalar.

60 milyondan fazla ürünün, 56 milyondan fazla aylık kullanıcının bulunduğu sitede ürünler genellikle açık artırma ile fiyatlandırılmaktadır. Bununla birlikte sabit fiyat politikasının uygulandığı ürünleri bulmak da mümkündür.

Depolama ve nakliye hizmetlerinin bulunmadığı sitede satıcılar istedikleri ekstra hizmetler için bir ödeme yapmak zorundadır.

Walmart

Walmart 2016’dan beri faaliyet gösteren bir dijital pazar yeri olarak karşımıza çıkıyor. Her ay yaklaşık 100 milyon müşteri, perakendecilerin web sitesini ziyaret ediyor.

Günümüzde Walmart’ta yaklaşık olarak 15 milyon ürün bulunuyor. Kategoriler sürekli genişliyor ve pazar yeri, nakliye hususunda en büyük rakibi olan Amazon’a git gide yaklaşıyor.

Walmart ayrıca yurt dışından satıcılar için de erişilebilir durumda ancak bunun bazı katı koşulları var. ABD’deki bir şirket adresi ve eşleşen bir vergi numarası satıcılar için bir zorunluluk.

Mallar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir depodan gönderilmelidir. İadeler ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir adrese yapılmalıdır. Kimlerin pazarda görünmesine izin verileceğine şirketin kendisi karar verir.

Newegg

Newegg muhtemelen sadece içerdiği ürünler dolayısıyla hedef kitle tarafından biliniyor. Pazar yeri 2011 yılında kuruldu. Başlangıçta yalnızca daha deneyimli tüketiciler için Bilgi Teknoloji ürünleri sunuyordu.

Bu arada, ürün yelpazesi önemli ölçüde genişletildi ve eğlence elektroniğinin yanı sıra endüstri için teknik ekipman ve araçları içermeye başladı. 8000’den fazla şirket, ürünlerini satmak için Newegg’i kullanıyor.

25 milyon aktif müşteri, siteye yılda yaklaşık 500 milyon ziyaret gerçekleştiriyor. Pazaryerinin müşterileri genellikle erkek ancak, kadın müşterilerin sayısı da giderek artıyor.

Newegg ayrıca yabancı ülkelerde çalışmayı mümkün kılıyor. Ancak yüksek standartta bir hizmet talep ediyor. Örneğin Newegg üzerinden yapılan bir alışverişte siparişler 72 saat içinde teslim edilmelidir, aksi takdirde pazaryeri tarafından siparişler iptal ediyor.

Şirket, bu gereksinimi karşılayıp karşılamadığından emin olmayan perakendecilere bir sipariş karşılama hizmeti sunmaktadır. Ayrıca Newegg’de 30 günlük iade hakkının gerekli olduğu da unutulmamalı.

Jet

2015 yılında kurulan Jet, şu anda Walmart’ın bir parçası. Yaklaşık 1.200 bayi ve 10 milyon ürün sunan Jet’in bir özelliği de kesinlikle müşteriye siparişi için en yüksek değeri vaat eden dinamik fiyat sistemidir.

Örneğin müşteri, daha sonra fiyatlara da yansıyan daha kısa bir iade hakkını kabul ederken daha yavaş nakliye rotalarını seçme seçeneğine de sahiptir.

Ödeme sırasında Jet, diğer şeylerin yanı sıra, müşterinin ikamet ettiği yere ve malların konumuna göre hangi perakendecinin en iyi fiyat-performans oranını sunduğunu belirler. Ve sonra o da siparişi alır.

Wish

Wish hakkında çok şey yazıldı. Kendi açıklamasına göre start-up ve şimdiden dünyanın en büyük 6. E-Ticaret pazar yeri konumunda.

Özellikle reklamı yapılan ve son derece popüler olan uygulama alışveriş yapmak için kullanılıyor. En önemli özelliği ise düşük fiyatlarla hizmet vermesi.

Müşteriler, Pinterest’i biraz anımsatan bir arayüz kullanarak ürünleri değerlendirir ve kaydeder.

Wish ile bir satıcı hesabı çok hızlı bir şekilde kurulabilir. Ancak satıcı, müşterinin beğenisine sunduğu malları satmaya da yetkili olduğunu uygun belgelerle kanıtlamak zorundadır.

Yalnızca 5 gün içinde yola çıkabilecek ürünler müşterilere sunulabilir. Aksi takdirde ürün pazar yerinden silinir ve müşteri parasını geri alır.

ABD Dışı Pazar Yerleri

ABD Dışı Pazar Yerleri

Aliexpress

2010 yılında Çin merkezli olarak kurulan şirket, ayda 732 milyon ziyaretçi almaktadır. Aylık aktif kullanıcı sayısı 65 milyon kullanıcı olan site, ABD, Çin, Rusya, Brezilya, Avusturalya gibi birçok ülkede varlığını korumaktadır. Aliexpress’te satılan ürünler sabit fiyatlıdır ve ikinci el ürünlerin teklifi de yapılabilmektedir.

Lojistik ve ödeme gibi hizmetleri tamamen ücretsiz olarak satıcılara sağlayan sitede, her satış için %5-%8 arası komisyon alınmaktadır. Satıcıların memnuniyeti için her değişken ayrı ayrı düşünülmüştür ve ona göre bir hizmet verilmektedir.

Rakuten

Japonya merkezli çevrim içi pazar yeri 1997 yılında kuruldu. Aylık kullanıcı sayısı 105 milyona ulaşan site çevrim içi pazar yerleri arasında dördüncü sırada bulunuyor. Genellikle Japonya’da aktif olarak faaliyet gösteren şirket 30 farklı ülkede de varlığını sürdürüyor. Rakuten’de sabit fiyat uygulaması ile orijinal ve kullanılmamış yeni ürünler pazarlanmaktadır.

Rakuten satıcılara üç farklı ödeme seçeneği sunmaktadır:

  • Aylık kira ücreti: 39 USD
  • Ürün başına ücret: 0.99 USD
  • Satış komisyonu: %5- %14,5

Site bu ödeme seçeneklerinin yanında depolama ve fulfilment hizmetini satıcılara sunmuyor.

Catch

Catch, 2006 yılında Avustralya’da kuruldu. 4 milyon aktif müşterisiyle kıtanın en büyük pazar yeri ünvanını elinde tutuyor. Pazar yeri aslında özellikle ucuz bir ürün sunmak amacıyla bir çevrim içi mağaza olarak tasarlandı. Bu arada konsept yeniden tasarlandı ve Catch, büyük büyüme oranlarıyla klasik bir pazaryeri haline geldi.

2015 yılında Catch, şu anda 75.000 müşteri tarafından kullanılan bir sadakat programı başlattı. Bu program ile müşteriler sipariş edilen ürünlerin nakliyesi için herhangi bir ücret ödemiyorlar. Yıllık 300 milyon USD satışla Catch, Amazon’un en genç rakibi konumunda. Catch’de fiyatlar, görüntülenen ürünlere ek olarak, bağımsız bayilere de açıktır. Bir yandan nakliye ve müşteri desteği açısından yüksek standartları karşılama zorunluluğu, diğer yandan diğer pazarlarda çok iyi incelemeler gerektirmektedir.

Trade Me

3,1 milyon müşterisi ve ayda 1,4 milyar sayfa gösterimi ile Yeni Zelanda’ın mükemmel bir pazar yeri Trade Me’dir. Buradaki müşteriler, adından da anlaşılacağı gibi, her türlü kullanılmış eşyayı yani kiler ve çatıda kalan 2. Elleri birbirlerine satmaktadır. Ancak günümüzde burada yeni ürünler de sunulmaktadır.

Öncelikle bebek malzemeleri, moda, kitap, bilgisayar ve ev aksesuarları satışı yapılmaktadır. Trade Me’de mağaza yeri olan markalar, platformun yıllar içinde oluşturduğu yüksek düzeyde güvenin tadını çıkarır. Çünkü pazar yeri 1999 yılından beri aktiftir. Özellikle pazarda görünürlük söz konusu olduğunda, markalar burada oldukça iyi fırsatlara sahiptir.

Uluslararası E-Ticaret dünyası kelimenin tam anlamıyla olasılıklarla doludur. Yurt dışına açılmadan önce bazı bürokratik engeller var, ancak yine de bu çabalara değebilir.

Fahri Demir

Merhaba, ben E-İhracat Uzmanı Fahri DEMİR Eğitim hayatımı, kariyer sürecimi, uzmanlık alanlarımı ve bulunduğum noktaya nasıl geldiğimi paylaştığım “hakkımda” yazıma hoş geldin. 1992 Samsun doğumluyum. Ailemle birlikte SAMSUN’da yaşamaktayım. Aktif olarak İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde de bulunmaktayım. En önemli kararlarım arasında Ayhan KARAMAN ve Site Destek markası ile çalışma isteği ve arzusu vardı. Daha öncesinde İç mekan tasarım ve proje işleri yapmaktaydım. Samsunda bir çok mekan ve kuruluşun projesinde yer aldım. Fakat 3 yıl öncesine kadar hep içimde geleceğin dijitalde olacağı benimde dijitalin bir parçası olmam gerektiği bilinci vardı. Tabiki bu süreç kolay olmadı. Ayhan hocamın kulağına sürekli ismimi götüren aracı insanlar oldu ? ve sonunda kabul edildim. 3 yıldır hem Ayhan KARAMAN hemde Site Destek çatısı altında çalışmaktayım. Ekip arkadaşlarımın her biri ilgili alanlarında desteklerini eksik etmedi her birine teşekkürlerimi sunuyorum. Ve süreç ajans içersinde beni e-ihracat tarafına getirmiş oldu. Bu süreçten itibaren kendimi bu alanda geliştirme ve uzmanlaştırma kararı aldım ve uygulamaya başlamış bulundum. İlerleyen dönemlerde uzmanlık alanlarımı kapsayan projelerde karşılaşmak dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir