Kazanan Bir Marka Nasıl Oluşturulur?

Kazanan bir marka nasıl oluşturulur? Doğru hedef kitle nasıl ayırt edilir ve bunun için ne yapmamız gereklidir. Bir çok markanın arzuladığı soruların cevabı bu içerikte.

Kazanan Bir Marka Nasıl Oluşturulur

Bu içeriği okuyorsanız işletmeniz için büyük şeyler başarmak istediğinizi varsayıyorum.  Doğru müşterileri çekmek ve işinizi büyütmek için planların neler? Marka bilinci oluşturma ve pazarlama ile ilgili içerikler yazmaya devam ediyorum, ama bu içerikte özellikle bizlerin nasıl pazarlamayı planladığınızdan bahsedeceğim.

Büyük şeyleri gerçekleştirmek için gereken becerilere, deneyime ve kararlılığa sahip olduğunuzu düşünüyorum, ancak başlamak için biraz yardıma ihtiyacınız olabilir.

Peki markanız nasıl öne çıkacak?

Bir pazarlama stratejisine ihtiyacınız var. Facebook gibi platformlarda, segmentlere bölüp otomatikleştirilmiş dönüşüm olmayan hunilerle olmaz öne çıkmak. Büyük pazarlama taktiklerini uygulamaya çalışarak hiç olmaz. Öncelikle bir stratejiniz olmadan hiç bir sürece başlamayın.

Öncelikle kim olduğunuzu, kiminle konuştuğunuzu bilmek ve insalarla iletişim kurmak için oluşturmanız gereken bir pazarlama mesajı hazırlamalısınız.

Bu iş öyle uzay mühendisliği gibi değil, ama yıllar boyunca görüştüğümüz çalıştığımız küçük veya kendine büyük diyen markaların sahiplerinin hiç birinin bir stratejiye odaklandıklarını söyleyemem.

Yeniden web sitelerini tasarlamamı istediler. Yeniden logo çalışması ve kurumsal kimlik tasarımı istediler ancak bazı soruları sormaya başladığımda hiçbirinin verecek cevapları yoktu.

Onlara şöyle sorular sordum;

  • İdeal müşteriniz kim?
  • Hedef kitlenizi ne kadar iyi tanıyorsunuz?
  • Benzersizliğinizi ve müşterilerinize vaadinizi açıkça ifade ettiniz mi?
  • Onları baştan sona getiren bir pazarlama sistemi belirlediniz mi? Ve bunun sizinle ve hedeflerinizle nasıl bir ilişkisi var?
  • Neden siz?
  • Ve iki yıl içinde nerede olmak istiyorsunuz?

Şimdi işletmenizin geleceğini gözünüzde canlandırın. Birkaç yıl içinde nerede olmak istersiniz? Sizden kim ne satın alacak? Bu neden önemli? Ve oraya nasıl gideceksiniz?

Bu soruların cevabını vermeden başlayamazsınız. Çünkü doğru pazarlama ile markanızı büyütmek istiyorsanız, önce nerede olmak istediğinizden %100 emin olmalısınız.

Marka DNA’nızı netleştirdikten ve ideal müşterinize odaklanmaya başladıktan sonra gerisi biraz daha kolay gelecektir.

Gelecekteki işinizin net bir görüntüsünü nasıl çiziyorsunuz?

Kendinize kilit sorular sorun. 

2-3 yıl içinde nerede olmak istersiniz? Sizi doğru yöne ne yönlendirecek? Parkurda nasıl kalacaksın? Bu birkaç basit sorunun neler yapabileceğine inanamazsınız.

Hedeflerinizi belirleyin. 

Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanında hedefler belirlemek ilerlemenize yardımcı olacaktır. Büyük düşün. En kısa sürede elde etmek istediğiniz şeylerin yanı sıra uzun vadeli şeylere odaklanın. Ancak, bunun için çok derinlere inmeyin, çünkü yabani otlar gibi kaybolursunuz.

Alışılmadık derecede büyük bir hedefe sahip olmak, kaçınılmaz olarak gelecek olan yargılamalar ve sıkıntılarla başa çıkmak için dayanıklılık sağlayan bir adrenalin infüzyonudur.

TİM FERRİSS

Çalışmak istediğiniz müşteriyi hayal edin.

Müşteri profili oluşturarak mükemmel müşteriyi kovalayın. Mevcut müşterilere bakarak başlayın. En iyi müşterilerinizin özellikleri nelerdir? En idealin ortak özelliklerini listeleyin, ardından işiniz için en uygun müşteri profillerini oluşturun.

Çocuk gibi davranın ve işinizin gelecekteki vizyonunu çizin

A, B ve C vizyonunuzu kağıda dökün. İki yıl içinde nerede olacaksın? A’da mı? B’de mi? Özünüzü keşfettiğiniz, hikayenizi anlatmayı öğrendiğiniz ve markanızı içselleştirdiğiniz anda hedef kitlenize doğru hitap edecek  ve markanızı büyütmeye başlayacaksınız. Göreceksiniz ki bebeğinizi çok özel bir şeye dönüştüreceksiniz.

Görevinizi tam olarak yerine getirmek için birkaç eğlenceli kuralı takip edin.

Sıkıcı olma

Biliyorum, bu kulağa her zaman okuduğunuz “destansı” güçlük gibi geliyor. Ama demek istediğim bu değil… Soru sorurken veya daha büyük hedefinize odaklanırken ya da sadece hayal kuruyorsanız, nadir görülen (benzersiz teklifinize) odaklanın. “Ben klasik bir içe kapanıkım, ama sıkıcı olduğumu düşünmüyorum” diyenler kesin vardır aranızda. Sadece en iyi yaptığınızı ve diğerlerinden farklı yaptığınız şeylere odaklanmanız gerekiyor.

Tutarlı ol

Harika bir marka olmak istiyorsanız, pazarlamayı sistematik bir süreç olarak ele alın. Tutarlı olun, pazarlama bir sistemdir.

Pazarlamayı gününüze uygun bir alışkanlık haline getirin. Minik adımlar oluşturun. Onları her gün hap gibi alın. Ve çok yakında insanlar sizi sevmeye, tanımaya ve güvenmeye başlayacaktır. Ayrıca sizden ürün veya hizmet satın almakla kalmaz, aynı zamanda markanızın büyümesine yardımcı olarak ağızdan ağıza reklamınızı yapacaklardır üstelik seve seve.

Markanızı ilk seferde doğru şekilde nasıl oluşturacağınızı öğrenmek ister misiniz? Hemen iletişime geçin, size markanızı hayata geçirmek için gerekli adımları anlatalım.

İpek Çebitürk

Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan İpek Çebitürk, eğitim hayatı boyunca farklı sektörlerde edindiği staj deneyimleri sonucunda aldığı kariyer yolculuğuna dijital sektörde devam etme kararı ile birlikte 2019 yılında Site Destek ekibine katıldı. Site Destek bünyesinde: Web site ve sosyal medya içerik yönetimi, marka planlaması, müşteri yönetimi, kampanya yönetimi, rakip analizi ve süreç planlama konularında birçok markaya destek vermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir