Google Analytics 4

E-Ticaret, blog, tanıtım, hizmet ve sosyalleşme amacıyla kurulabilen bu siteler, 7’den 77’ye her yaştan kişiye hitap edebilmektedir.

Kurulan sitelerin, hedeflenen kitleye ulaşması ve site içerisinde etkileşimin artması için birçok araç bulunmaktadır.

Bunlardan biri olan Google Analytics; site trafiğini, ziyaretçi davranışlarını ve site yapılandırmasını test edebileceğiniz bir Google aracıdır.

Ekim 2020 yılında aldığı güncelleme ile birlikte kullanıcılara sunulan Google Analytics 4, beraberinde birçok yeniliği de kullanıcılarına sundu.

Hazırladığım bu rehberde, Google Analytics 4 hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz. ?

Bir girişimci olarak web sitenize ait verileri, kendi yararınıza kullanabilmeniz oldukça önemlidir. Keza Google Analytics gibi araçları kullanmak; müşterilerinizi daha iyi anlamanıza ve pazarlama faaliyetlerinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak ihtiyacınız olan verileri eksiksiz bir şekilde elde etmek için Google Analytics 4 aracını kullanmaya başlamanızı ciddi ciddi düşünmenizi tavsiye ediyorum.

Google Analytics 4 Nedir?

Basitçe ifade etmem gerekirse, GA4 olarak da bilinen Google Analytics 4, Google Analytics’in geliştirilmiş yeni bir versiyonudur. Google Analytics ilk kez 2005 yılında kullanıcıların hizmetine sunuldu. En popüler ve yaygın olarak kullanılan Universal Analytics sürümü ise 2012 yılında piyasaya sürüldü. Geçen yıl ekim ayında ise Google, Google Analytics 4’ü beta bir sürüm olarak tanıttı.

GA4, en son nesil veri izleme ve ölçüm aracıdır. Ekim 2020’de yapılan Google Analytics 4 lansmanında bu araç, şu slogan ile tanıtıldı: “Pazarlama Kararlarınızı İyileştirmek için Daha Akıllı Bilgiler”

Google Analytics 4’ün temel amacı; tahmine dayalı izleme ve kanallar arası veri ölçümü için yapay zekâya (AI) öncelik vermesidir. GA4, işletmelerin hedef kitleleri ve müşterileri hakkında kusursuz bir tablo çizebilmesi için gereken otomatikleşme süreçlerini içerir.

Analytics’in daha önceki sürümlerinde bu işlemi, kesintisiz bir şekilde gerçekleştirebilmek mümkün değildi. Çünkü bazı ziyaretçilerin çerez kullanımını ve veri paylaşımını devre dışı bırakması, takip sürecine engel oluyordu.

Bu yeni sistem, ilk olarak 2019 yılında piyasaya sürülen Uygulama + Web ile aynı platform üzerine kurgulanmıştı. Ana odak noktası ise, veri ve kanallar arası “olaylar”dır. Bu da bir kullanıcının siteyi ilk kez ziyaret ettiği andan dönüşümün tamamlanmasına kadar olan süreci ifade etmektedir.

Yani uzun lafın kısası Google Analytics 4,  olay tabanlı bir modele geçerek daha esnek ve kullanıcı davranışlarını daha iyi tahmin edebilen bir araca evrilmiştir.

Google Analytics 4’teki Yenilikler ve Avantajlar Nelerdir?

Google Analytics 4; bünyesinde çeşitli yeni özelliklere sahip olduğundan, aracı kullanmaya başlamak size sayısız avantaj sunacaktır. En büyük faydalarından biri kuşkusuz ki, ister sadece web sitesi veya uygulama için isterseniz de her ikisi için aynı anda kullanabilmenizdir.

Yeni Google Analytics 4, sadece her sayfanın aldığı tıklama sayısını referans almayı tercih eden bir algoritmaya sahip değildir. Site trafiği ve mevcut verilere dayanarak, ziyaretçi davranışı hakkında varsayımda bulunmak için de tahmine dayalı izleme ve dönüşüm modelinden yararlanır.

Google’ın bu yeni aracı, reklamları kişiselleştirme ve optimize etmek için daha fazla seçeneği kullanıcılarının kontrolüne sunar. Ayrıca müşterilerinizin gelecekte gerçekleştirebileceği bazı eylemleri tahmin etmenize de yardımcı olur.

Tahmine dayalı verileri kullandığı için verilerinizde ortaya çıkan yeni eğilimler konusunda sizi otomatik olarak uyarır. Bu da yeni kitleleri keşfetmenizi ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilmenizi kolaylaştırır.

Google Analytics 4’ün bir diğer önemli avantajı ise çerezler veya tanımlama verileri olmadan da çalışabilmesidir. Kullanıcı gizliliğini koruyan yönetmelikler daha katı hale geldikçe bu durum önemini arttırmaktadır.

GA4’ün sunduğu avantajları tam olarak kavrayabilmek için yeni özelliklerini anlamanız gerekmektedir. Bu nedenle daha önceden aşina olduğunuzu düşündüğüm Universal Analytics ile karşılaştırarak, yeni özellikleri açıklamanın daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Google Analytics 4 ile Universal Analytics Arasındaki Önemli Farklar Nelerdir?

Google Analytics araçları arasında, GA4’e geçmeden önce, mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken çeşitli farklılıklar olduğunu belirtmemde fayda var. Nitekim bu temel farkları anlamak, Google’ın bu son sürüm aracını kendi avantajınıza kullanabilmenizi sağlayacaktır.

En önemli fark, Universal Analytics’i yalnızca web siteleri için kullanabileceğinizdir. Ancak Google Analytics 4’le ise hem bir web sitesi veya uygulama için hem de aynı anda her iki platform için veri toplayabilirsiniz.

Sonuç olarak bu önemli fark, farklı cihazlar ve kanallar arasındaki kullanıcı davranışlarını anlamanıza ve tahmin etmenize yardımcı olur. Yani dijital işletmenizdeki yolculukları boyunca, müşterilerinizin davranışlarını eksiksiz bir şekilde takip edebilirsiniz.

Ancak bu özellik, üzerinde durmamız gereken tek fark değildir. Diğer önemli geliştirmelerden bazılarını, daha detaylı olarak inceleyelim.

1. Raporlar ve Kullanıcı Arayüzü

Universal Analytics ile Google Analytics 4 arasında, verileri toplama ve sunma konusunda en önemli farklılıklardan biri, erişebileceğiniz raporların türüdür.

Universal Analytics’te veriler, üç farklı düzeyde düzenlenmektedir:

  • Hesap
  • Varlık
  • Görünüm

Google Analytics 4’te ise veriler yalnızca iki farklı düzeyde düzenlenmektedir:

  • Hesap
  • Varlık

GA4’te görünümler, platformun “veri akışı” adını verdiği bir metrik ile değiştirilmiştir. Her varlık için en fazla 50 veri akışı olabilir. Hem web siteniz hem de uygulamanız varsa, verileri tek bir varlığa aktarabilirsiniz.

Diğer bir önemli değişiklik ise GA4’ün E-Ticaret işletmelerine Yaşam Döngüsü İlişkisi Raporu’nun yanı sıra, verileri görüntülemek için yeni yollar sunmasıdır. Yeni yollar sağlayan geçici dönüşüm hunileri, şimdiye kadar yalnızca Analytics 360 hesabı olan girişimciler tarafından kullanılmaktaydı.

Elbette ki, bu kadar farklı rapor ve veri toplama yöntemi arasında, bu iki platformun birbirinden farklı arayüzlere sahip olmasını beklersiniz. Ancak genel olarak arayüzler arasında çok fazla fark yok. Bazı önemli terimlere aşınaysanız, Google Analytics 4’te çok kolay bir şekilde gezinebilirsiniz.

Örneğin, olaylara ve parametrelere ek olarak “Kullanıcı Kimliği” ve “Kullanıcı Özellikleri” seçeneklerini de görüntüleyebilirsiniz. İlk seçeneği, platformlar arası kullanıcıları izlemek için kullanabilirsiniz. İkinci seçenek ile de kullanıcı niteliklerine ve demografik bilgilerine erişebilirsiniz.

2. Olaylar ve Parametreler

Az önce bahsettiğim gibi Google Analytics 4, verileri olaylar şeklinde sunmaktadır. Bu “olaylar” ifadesi, müşterilerinizin web siteniz ve mobil uygulamanızda yaptığı etkileşim anlamına gelmektedir. Tıklamalar, kullanıcı işlemleri, sayfa görüntülemeleri ve çok daha fazlası olaylar kapsamına girmektedir.

Google Analytics 4’ün olaya dayalı veri modeli, Universal Analytics’ten çok daha esnektir. Örneğin; artık, “etkinlik kategorisi”, “eylem” veya “etiket” gibi ögeleri kullanmanıza gerek yoktur. Universal Analytics’te her “işlem” bir olaydı ve her olayın bir türü vardı. Ancak GA4 sayesinde artık bu durum değişti.

Her bir olayı daha fazla tanımlamak ve ona bir bağlam kazandırmak için parametreleri de kullanabilirsiniz.

Universal Analytics’te sayfalar URL’leri ile tanımlanırken, GA4 bu parametreleri “sayfa_konumu” veya “sayfa_görünümü” olarak görüntüler. Bu farklılığın nedeni, özelliklerin farklı cihazlarda tanımlanmasını kolaylaştırmaktır. Ayrıca yeni bir kampanya başlatmak, yeni bir oturum başlatmak anlamına gelmediği için Google Analytics 4 raporlarında daha az sayıda oturum göreceksiniz. Bu, her yeni kampanya için yeni bir oturum başlatan Universal Analytics’e göre oldukça farklı bulabileceğiniz bir yöntemdir.

3. Uygulama

Her iki uygulama karşılaştırıldığında dikkat çeken bir diğer fark ise uygulama biçimleridir. Google Analytics 4’te, özel Google Analytics kodu veya Google komut dosyası etiketleri eklemeniz gerekmemektedir.

Bu farklılık; analiz olaylarınızı GA4 arayüzünden, site kodunuzu değiştirmek zorunda kalmadan düzenleyebileceğiniz, izleyebileceğiniz ve değiştirebileceğiniz anlamına gelmektedir. Ayrıca kodu değiştirmek yerine, kullanıcı arabiriminden etki alanları arası izleme işlemi uygulayabilirsiniz.

4. Entegrasyon Kolaylığı

Google Analytics 4’ün bir diğer avantajı ise Google Ads gibi diğer pazarlama araçlarıyla daha kolay bir şekilde entegre olabilmesidir. GA4’ü, YouTube ve Google dışı diğer kanallar ile e-posta adresiniz veya sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla entegre edebilirsiniz.

Örneğin, uygulama ve web etkileşimlerini aynı anda takip edebilmenize olanak tanıdığı için GA4’ü YouTube Görüntüleme Raporları’nıza entegre edebilirsiniz. Bu, tüm pazarlama stratejiniz hakkında daha bütünsel ve her şeyi kapsayan bir görüşe sahip olacağınız anlamına gelmektedir.

Tüm bunlara ek olarak, Google Analytics 4 entegrasyonunu henüz tam anlamıyla hayata geçirmemiş bazı platformlar da vardır. Örneğin; Shopify varsayılan olarak GA4 ile entegrasyona izin vermemektedir.

5. Açılış Sayfaları

Açılış sayfaları, dijital pazarlamada hayati bir rol oynamaktadır. Şu anda Google Analytics kullanmaya devam ediyorsanız bu araç, açılış sayfalarını optimize etmenizde önemli bir rol oynamaktadır.

Ancak Google Analytics 4, kullanıcıları izlemeye odaklanmıştır. Nitekim bu, geleneksel Analytics’te olduğu gibi bir açılış sayfası raporu bulamayacağınız anlamına gelmektedir. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok, ihtiyacınız olan veriler halen daha elinizin altında mevcut kalacaktır. Yaşam Döngüsü Raporu’nu kullanarak açılış sayfalarınıza dair verilere erişebilirsiniz.

4 Adımda Google Analytics 4 Nasıl Kurulur?

Google Analytics 4’ün, Google’ın eski analiz araçlarına göre hangi avantajlara sahip olduğunu aktardığıma göre, bu aracı artık kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu yazıyı yazdığım tarihte hem Universal Analytics’i hem de Google Analytics 4’ü kullanabileceğinizin mümkün olduğunu eklemek istiyorum. Yani ikisi arasında, kesin olarak bir tercih yapmak zorunda değilsiniz.

Şu an için Universal Analytics’i kullanıyorsanız, bu araçtan tamamen vazgeçmenize gerek yok. Ancak yeni bir hesap oluşturuyorsanız varsayılan araç, Google Analytics 4 olacaktır. Ayrıca günün birinde GA4, Universal Analytics’in yerini tamamen alacağından GA4’ü yakından tanımak sizin akıllıca bir yaklaşım olacaktır.

Google Analytics 4’ü aşağıda gördüğünüz 4 adımı takip ederek kurabilirsiniz:

  1. Google Analytics Hesabı Oluşturun
  2. Google Analytics 4’te Varlığınızı Yapılandırın
  3. Yeni Bir Veri Akışı Ekleyin
  4. Veri Toplamak için Web Sitenizi Ayarlayın

1. Google Analytics Hesabı Oluşturun

Henüz bir hesabınız yoksa atmanız gereken ilk adım, bir Google Analytics hesabı oluşturmaktır. Aktif olarak kullandığınız bir hesabınız varsa, doğrudan 2. adıma geçebilirsiniz.

Öte yandan, Universal Analytics hesabınızdan bağımsız olarak kullanmak istediğiniz, yeni bir GA4 hesabı oluşturmak istiyor da olabilirsiniz.

Öyleyse, Google Analytics yönetici hesabınıza giriş yapın. Hesap Yöneticisi’ne gidin ve ardından “Hesap Oluştur” seçeneğine tıklayın.

Yeni hesabınız için bir ad eklemeniz ve ardından veri paylaşım ayarlarını yapılandırmanız gerekecektir. Hazır olduğunuzda “İleri” seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Google Analytics’in tamamen yeni bir kullanıcıysanız, resmî web sitesindeki “Ücretsiz Başlayın” butonuna tıklayarak kendinize bir hesap oluşturabilirsiniz.

2. Google Analytics 4’te Varlığınızı Yapılandırın

Google Analytics hesabınızı oluşturduktan sonra atmanız gereken adım, bir Google Analytics 4 varlığı oluşturmaktır. Bu adımı tamamlamak için önünüzde birden farklı yol vardır.

Hâlihazırda Google Analytics kullanıyorsanız ve bir Universal Analytics hesabına sahipseniz, mevcut varlığın “Yönetici” bölümüne ilerleyerek Google Analytics 4’ü yeni sürümüne geçirebilirsiniz. Hesap sütununda, GA4 varlığı oluşturmak istediğiniz hesaba tıklayabilirsiniz.

Ardından, Varlık sütunundan web siteniz için Universal Analytics varlığını seçin. Karşınıza gelen sayfada GA4’e Yükseltme seçeneğinin olması gerekiyor, bu düğmeye tıklayın. Ardından kurulumu tamamlamak için diğer talimatları takip edin. Bu işlemi, mümkün olduğunca basit hale getirmek için Google Analytics 4 Konfigürasyon Asistanı’nı kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Eğer bu seçenek hesabınızda mevcut değilse endişelenmenize hiç gerek yok. Bu durumda, “Varlık Oluştur” butonunu tıklayarak devam edebilirsiniz.

Varlığınızın adı gibi önemli bilgilerin yanı sıra; sektör kategorisi, şirket büyüklüğü, şirket konumu gibi işletmenizle ilgili bir dizi bilgiyi sisteme girmeniz istenecektir.

Bilgilerinizi tamamladıktan sonra “Oluştur” seçeneğine tıklayın. Ardından hüküm ve koşulları içeren Gizlilik Politikası’nı kabul etmeniz istenecektir. Sayfadaki istenen kısımları onayladıktan ekranın altında yer alan “İleri” butonuna tıklayabilirsiniz.

3. Yeni Bir Veri Akışı Ekleyin

Google Analytics 4’ü yapılandırmanın bir sonraki adımı, yeni bir veri akışı eklemektir. Bu adım, mevcut bir Analytics hesabına ekleyip eklemediğinize göre değişiklik gösterecektir. Zaten kullandığınız Analytics hesabındaysanız, yönetim ekranına erişebilirsiniz.

Hesap sütunundan, veri akışı eklemek istediğiniz hesabı seçin. Ardından eklemek istediğiniz varlığı doğrulamak için mülk sütununu kontrol edin. Her ikisi de doğruysa, “Veri Akışı”’na tıklayarak devam edebilirsiniz.

Yeni bir Google Analytics hesabı oluşturuyorsanız, Gizlilik Politikası’nı kabul ettiğinizde otomatik olarak bu ekrana yönlendirileceğinizi lütfen unutmayın.

Önünüze gelen yeni sayfadan, veri toplamaya başlamak için kullanmak istediğiniz platformu seçebilirsiniz. Karşınıza iOS uygulamaları, Android uygulamaları ve web olmak üzere üç farklı seçenek gelecektir. Bu varlık için birbirinden farklı platformlardan gelecek birden çok veri akışını oluşturabileceksiniz.

Veri akışı eklemek istediğiniz platformun üzerine gelin ve “Yapılandır” seçeneğine tıklayın. Bir uygulama türünü seçerseniz, Google Analytics buna karşılık gelen bir Firebase Projesi oluşturur.

Web platformunu seçerseniz de web sitenizin URL’sini ve akış adını girmeniz istenecektir. İsterseniz detaylı ölçüm seçeneğini de etkinleştirebilir ve hangi metriklerin ölçülmesini istediğinizi seçebilirsiniz.

Bu sayfadaki işlemlerinizi tamamladığınızda, “Akış Oluştur” butonuna tıklayabilirsiniz.

4. Veri Toplamak için Web Sitenizi Ayarlayın

Son adım, veri akışı platformu için yalnızca web sitenizi kullanıyorsanız gerekli olacaktır. Google Analytics 4 varlığınıza ilişkin verileri görüntülemeye başlamak için Google Analytics etiketini web sitenize eklemeniz gerekmektedir. Bunu yapmanın birkaç farklı yolu vardır.

Sayfanıza yeni bir etiket ekleyebilir veya mevcut bir etiketi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Her iki seçenekte de “Google Etiket Yöneticisi” ’ni kullanmış olacaksınız.

Yapmanız gerekenlerin hepsi bu kadardı. Google Analytics 4’ü kullanmaya başlamak için yapmanız gereken tüm adımları tamamladınız.

Tabii ki, ihtiyacınız olan tüm verilerin derlenmesi biraz zaman alacaktır. Ancak gösterge tablosunu ve raporlama özelliklerini hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Google Analytics ve Google Analytics 4 hakkında başka kullanıcılar tarafından sorulan dört soruyu, yazımın sonuna ekliyorum.

Google Analytics ne işe yarar?

Google Analytics, bir web sitesi sahibinin site trafiğini ve kullanıcı davranışlarını daha iyi anlamasına yardımcı olmak için tasarlanmış veri izleme, ölçme ve raporlama servisidir. Veri tabanlı pazarlama kararlarının alınabilmesi için kullanıcıların davranışlarının izlenebilmesini sağlar.

Google Analytics 4 varlığı nedir?

Varlık ifadesi, İngilizcedeki “property” kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Google Analytics söz konusu olduğunda varlık, bir web sitesi veya bir mobil uygulamaya ilişkin raporları ve verileri ifade eder.

Universal Analytics varlığı ile Google Analytics 4 varlığı, farklı raporlara sahiptir.

Google Analytics 4 ile Universal Analytics’i bir arada kullanabilir miyim?

Hayır, artık Universal Analytics kullanımdan kaldırıldı. Veri çekmiyor ancak eski verilerinizi gözlemlemek adına tutabilirsiniz. Şu anda sadece Google Analytics 4 kullanılabiliyor ve aktif olarak veri çekiyor.

Sonuç

Google Analytics gibi araçları, ziyaretçileriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanabilirsiniz. Ancak Universal Analytics’te, markanızın dijital dünyadaki varlığını tam olarak takip etmenizi engelleyen bazı kısıtlamalar vardır.

Neyse ki Google Analytics 4, bu kısıtlamaları hafifletmek amacıyla geliştirilmiştir. Geçtiğimiz sene hayatımıza giren Google’ın bu yeni hizmeti, yakın bir süreçte web site takibinde vazgeçilmez bir araç olacaktır.

İçeriğe ek olarak Google’ın hazırlamış olduğu içeriğide inceleyebilirsiniz: support.google.com/analytics/

Google Analytics 4’ün ne olduğu ve nasıl kurulduğuyla ilgili aklınıza takılan bir soru varsa, yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın ?

Kamil Keleş

Kamil KELEŞ, Site Destek ekibinde ekip lideri olarak görev yapmaktadır. 5 yılı aşkın süredir dijital pazarlama alanında aktif olarak bir çok markaya hizmet veren KELEŞ aynı zamanda aktif olarak online/offline olarak dijital pazarlama eğitmenliği yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir