YouTube SEO (Kapsamlı Rehber)

YouTube SEO, arama motorlarından farklı sıralama kriterlerine sahiptir. Sosyal medya platformları arasında en çok vakit geçirilen alanlardan biri olan YouTube, video içerik pazarlamasına önem verenleri ödüllendirmeye devam ediyor. Video pazarlama stratejilerine önem veren E-Ticaret yöneticileri ve girişimciler, bu alanın otoritesinden fazlasıyla faydalanıyorlar.

Instagram, Twitter, Facebook ve arama motorlarına nazaran daha sadık bir takipçi yapısına sahip olan YouTube, 7’den 77’ye her yaştan kişiye hitap etmeyi başarabilmektedir. Bugün, YouTube SEO’su ve arama motoru optimizasyonu hakkında konuşacağız.

YouTube, video içerik dünyasının bir anlamda Google’ı olduğu için kendi arama motoruna sahiptir. Bu nedenle yayınladığınız videoları da normal web siteleri gibi optimize etmeniz gerekmektedir.  Hazırladığım bu kapsamlı rehberde, YouTube SEO hakkında ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Ayrıca şunu da eklemekte fayda var; video optimizasyonu yalnızca YouTube sonuçlarında üst sıralara yükselmenizi sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda Google’ın arama sonuçlarında görünme şansınızı ve aldığınız trafiğinizi önemli ölçüde artırır.

YouTube videoları, markalar ve serbest çalışanlar için önemli bir potansiyel trafik kaynağıdır. Bu potansiyel trafiği kendinize yönlendirmek için kullanabileceğiniz bazı araçlar ve taktikler vardır. Tüm taktiklere geçmeden önce, YouTube’a dair bazı ilginç istatistikleri sizinle paylaşmak istiyoruz:

  • 2021 yılı itibariyle YouTube’un sahip olduğu kullanıcı sayısı 2,3 milyardır.
  • YouTube, Google’dan son en popüler ikinci arama motorudur. (Yahoo, Microsoft Bing ve Yandex; YouTube’un gerisinde kalmaktadır.
  • Her gün YouTube’ta 1 milyar saat video izlenmektedir.
  • İşletmelerin %62’si, YouTube’u bir pazarlama aracı olarak kullanmaktadır.
  • Kullanıcıların %70’inden fazlası, YouTube’un mobil cihazlar üzerinden kullanmaktadır.
  • Tüketicilerin yaklaşık %90’ı, YouTube’tan yeni markaları ve ürünleri keşfettiklerini ifade etmektedir.

YouTube SEO Nedir?

SEO’nun İngilizcedeki açılımı Search Engine Optimization’dır ve Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonu’dur. SEO, web sitenizin arama motorları tarafından daha iyi fark edilmesini sağlar. Bu sayede arama sonuçlarında daha üst sıralarda listelenirsiniz.

Youtube SEO ise; kanalınızdan oynatma listelerinize, video başlıklarınızdan video açıklamalarınıza kadar birçok yönden videolarınızın optimizasyonudur.  Tüm bu optimize işlemlerini gerçekleştirdikten sonra, YouTube’un organik arama sonuçlarında üst sıralarda listelenme şansını arttırabilirsiniz.

Yapmanız gereken işlemler, normal bir web sitesi için yaptıklarınızda aynı mantığa dayanır. Ancak tüm bunları, başka bir platformda yaptığınız için izlemeniz gereken adımlarda biraz farklılık vardır.

Web sitesi için yapılan SEO çalışmalarında YouTube gibi sosyal paylaşım platformlarının, SEO’ya asist yapan kanallar olduğunu biliyor muydunuz? SEO’ya Asist Yapan Kanallar içeriğine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Youtube Video Sıralamasını Etkileyen Faktörler

YouTube SEO, videolarınızın daha fazla organik trafik almasını ve dolayısıyla daha fazla potansiyel müşteriyle iletişim kurmanıza olanak sağlamaktadır.

Youtube’un arama sonuçlarını neye göre sıraladığını, maalesef ki hiç kimse tam olarak bilememektedir. Ancak şu özelliklerin Youtube’un ana sıralama faktörleri arasında yer aldığını kesin olarak biliyoruz:

  • Tıklanma oranı (CTR – Click Through Rate)
  • Videonun izlenme süresi
  • Videonun uzunluğu
  • Kanalın toplam izlenme süresi
  • Kanalın popülerliği

Ayrıca YouTube, aşağıda gördüğünüz parametrelere göre videoları kendi için sınıflandırmaktadır:

  • Videonun başlığı
  • Videonun açıklaması
  • Videonun içeriği

5 Adımda YouTube SEO

Web siteniz için uyguladığınız SEO işlemleri, YouTube’ta bir noktaya kadar işinize yarayacaktır. Ancak kesin başarıyı yakalamak için adımlarınızı bu platforma uygun bir şekilde atmanız gerekmektedir.

YouTube SEO Nasıl Yapılır

Youtube SEO için yapmanız gerekenleri 5 temel adıma indirmek mümkündür:

  1. Anahtar kelime analizleri yapın
  2. Video verilerinizi optimize edin
  3. Kullanıcı ilgisini ve katılımını arttırın
  4. Videolarınızı tanıtın
  5. YouTube SEO araçları kullanın

Anahtar Kelime Analizleri Yapın

Kullanıcıların bir konuyu nasıl arattıklarını bilmek, onlara ulaşmanızı her zaman kolaylaştırır. Çünkü nasıl düşündükleri hakkında fikir sahibi olmak, onlara istedikleri tarzda içerikler sunmanıza yardımcı olacaktır.

Takipçilerinizin bir içeriği bulmak için kullandıkları ifadelere anahtar kelime adı verilir. Anahtar kelime analizi yapmak için şu önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Konuyla İlgili Anahtar Kelimeleri Bulmak
  • Youtube Arama Trendlerini Analiz Etmek
  • Google Trends Üzerinden Anahtar Kelime Analizi Yapmak

Konuyla İlgili Anahtar Kelimeleri Bulmak

YouTube SEO çalışmalarınıza kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yaparak başlayabilirsiniz. Bu aşamada, yayın yaptığınız konuyla en alakalı anahtar kelimelerin listesini çıkarabilirsiniz. Ayrıca sizin sunduğunuza benzer ürün ya da hizmetlerin, kullanıcılar tarafından nasıl aratıldığını da bulmanız gerekmektedir.

Bu iş için kullanabileceğiniz en güvenilir araçlardan biri Google Keyword Planner’dır. Bu araç aradığınız anahtar kelimelerin rekabet oranlarını ve benzer varyasyonlarını görüntülemenizi sağlar.

Youtube Arama Trendlerini Analiz Etmek

Anahtar kelime listenizi güçlendirmenizin ve sektörünüzdeki arama trendlerini analiz etmenizin bir başka yolu daha vardır. YouTube’un aramaları otomatik tamamlama özelliğini bunun için kullanabilirsiniz. Bu özellik, kullanıcıların en çok kullandığı anahtar kelimelere erişiminize izin verdiği için son derece kullanışlıdır.

Ayrıca sizin içeriklerinize benzer popüler videoları görüntüleyebilir, optimize edilmiş anahtar kelimelerinden ilham alabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak otomatik tamamlama özelliği sayesinde, kanalınız için onlarca ilginç video fikri edinebilirsiniz.

Google Trends Üzerinden Anahtar Kelime Analizi Yapmak

Google Trends, arama trendlerini analiz etmek ve popüler anahtar kelimeleri birbiriyle karşılaştırmak için harika bir araçtır. YouTube’a özgü verileri görüntüleyebilmek için arama tercihini “YouTube Arama” olarak değiştirmeniz yeterlidir.

Bu araç, sadece sektörünüzde neler olduğuyla ilgili bir fikir edinmenizi sağlamakla kalmaz. Aylık arama sayılarını ve belli bir bölge için popüler anahtar kelime listesini görüntülemenize izin verir. Google Trends; bir anahtar kelime listesi oluşturduğunuzda, her bir seçeneği birbiriyle karşılaştırmanıza da olanak tanır.

Videolardan Anahtar Kelimeler Toplayın

Google’da yaptığınız bazı aramalarda, YouTube videolarının arama sonuçlarında karşınıza çıktığını daha önce fark etmişsinizdir. YouTube trafiğinin yaklaşık %30’unu Google’ın arama sonuçlarından almaktadır. Bu nedenle Google sonuçlarında karşınıza çıkan videolardan anahtar kelimeler toplayıp, bunları analiz edebilirsiniz. Böylece Google’ın arama sonuçlarında yer alma şansınızı arttırmış olursunuz.

Bu terimleri toplayabilmek için Rank Tracker isimli aracı kullanabilirsiniz. Rank Tracker’a anahtar kelimelerinizi girer ve sonuç sayfalarının herhangi bir video içerip içermediğini kontrol edebilirsiniz.

Video Verilerinizi Optimize Edin

YouTube ve Google, siz içeriğiniz hakkında bir bilgi girmeseniz bile onun ne hakkında olduğunu tanımlayabilir. Kullandıkları güçlü yazılımlar bunu yapabilme gücünü kendilerine veriyor. Ancak bu, videolarınızı optimize etmenin gereksiz olduğu anlamına kesinlikle gelmiyor.

Aslında videonuza dair bilgiler, izleyiciler için çok önemlidir. Çünkü kullanıcılar, bu bilgilere göre videonuzu izleyip izlememeye karar verirler. Ayrıca videolarınızı optimize edilmiş bir şekilde yüklemenizi öneriyorum. Çünkü bu işlemi yükleme sonrasına bırakırsanız, YouTube algoritması videonuzu güvenilmez olarak sınıflandırabilir.

Video bilgilerinizi hem kullanıcılar için hem de YouTube için şu işlemleri uygulayarak optimize edebilirsiniz:

  • Başlıkta Anahtar Kelimeler Kullanmak
  • Video Açıklamasını Optimize Etmek
  • Video Kapak Görseli Tasarlamak
  • Video Etiketlerinizi Düzenlemek
  • Videonuza Hashtag Eklemek

Başlıkta Anahtar Kelimeler Kullanmak

Bir videonun başlığı, kullanıcıların izleme kararı alırken değerlendirdikleri ilk kriterdir. Bu nedenle konunuzu ifade eden ve kullanıcıların aratacağı anahtar kelimeleri içeren başlıklar oluşturmalısınız. Ayrıca başlıklarınızı olabildiğince ilgi çekici hale getirmeye çalışın. Ancak bunu içeriğinizi yanlış ifade edecek bir şekilde yapmayın. İlham almak için rakiplerinizin nasıl başlıklar kullandıklarına bir göz atabilirsiniz.

Başlığınız, konuyla ilgili en çok aratılan anahtar kelimelere sahipse, sonuç sayfasında üst sıralarda yer alır. Bu kuralın oldukça basit bir mantığı var. Kullanıcıların arama kutusuna yazdığı ifadeleri başlığınızda kullanırsanız, sonuç sayfasında karşılarına çıkarsınız.

Ayrıca, kullandığınız başlıklar 60 karakterden daha uzun olmamalıdır. Daha uzun bir başlık girerseniz de, sonuç sayfasında 60 karakterden sonrası görüntülenmez.

Video Açıklamasını Optimize Etmek

Video açıklamalarının uzunluğu 1000 kelimeye kadar uzayabilse de, açıklamanın ilk 2-3 satırı en önemli kısımdır. Çünkü kullanıcılar bu kısmı Daha Fazlasını Göster’e tıklamadan okuyabilirler. Bu yüzden açıklamanın en başında anahtar kelimelere, CTA’lara ve sosyal ağ bağlantılarına yer verebilirsiniz.

Açıklamalarınızı optimize etmenin bir başka yolu ise, İngilizce çevirisini eklemektir. Ancak bu konuda YouTube’un otomatik çeviri yazılarına tamamen güvenmenizi tavsiye etmem. Ek bir kaynaktan çevirinin doğruluğunu kontrol etmelisiniz.

Video Kapak Görseli Tasarlamak

Görseller, yazılardan çok daha hızlı algılandığı için kullanıcıların videonuza tıklayıp tıklamama kararlarında büyük rol oynar. Genellikle insanlar bir kitabı kapağına göre değerlendirir. Yani kapak görselinin kalitesine, bilgi değerine ve estetik görünümüne dayanarak videonuzu izleyeceklerine karar verirler. YouTube’un otomatik olarak oluşturduğu görseller arasından bir seçim yapmamanızı öneriyoruz. Bunun yerine kendiniz kapak görselleri tasarlayabilirsiniz.

Tasarlayacağınız görsel, birbirinden farklı cihazlarda görüntüleneceği için aşağıdaki teknik özelliklere dikkat edebilirsiniz:

  • 1280×720 piksel
  • 16:9 görüntü oranı
  • Maksimum 2 MB dosya boyutu
  • .jpg, .gif, .bmp veya .png dosya uzantısı

YouTube Anahtar Kelime Analizi

Açıkçası, kullanıcıları videonuzu tıklamaya ikna etmek için tasarladığınız görseller dikkat çekici olmalı. Daha bilgilendirici hale getirmek için ilgi çekici bir kelime ya da başlık ekleyebilirsiniz. Ancak, bu görselin küçük boyutta görüntüleneceğini lütfen unutmayın, tasarımınızı bunu dikkate alarak oluşturun.

Video Etiketlerinizi Düzenlemek

Video etiketlerinizi optimize etmek, kullanıcıların videolarınızı keşfetmesine yardımcı olur. Ayrıca tüm videolar, kaynak kodlarında anahtar kelime olarak görünürler. Videolarınıza hangi etiketleri ekleyeceğinizi öğrenmenin en iyi yolu, rakiplerinizin hangilerini kullandıklarını görmektir. TubeBuddy bu konuda ihtiyaç duyacağınız bilgileri edinmenizi sağlayacaktır. Bu eklentiyi yükleyerek, rakiplerinizin kullandığı etiketleri tam olarak görüntüleyebilirsiniz.

Videonuza Hashtag Eklemek

Hashtag kullanmak, videolarınızın kullanıcılar tarafından bulunmasını sağlamanın bir başka yoludur. Tek yapmanız gereken, bunları videonun açıklama kısmına eklemektir. Ardından video başlığınızın üzerinde görüneceklerdir. Hashtag kullanımı YouTube’a son yıllarda eklendiği için, eski videolarınızdan bazıları optimize edilmemiş olabilir. Bu yüzden eski videolarınıza eklemeyi unutmayın.

Eklediğiniz Hashtag’lerin, videonuzun içeriğini yansıtmasına dikkat edin. YouTube bir videoya ekleyebileceğiniz Hashtag sayısını 15 ile sınırlamıştır, bu yüzden Hashtag’lerinizi seçerken dikkatli davranın.

Kullanıcı İlgisini ve Katılımını Arttırın

Kullanıcıların videonuzu tıklamasından daha önemli bir şey varsa, o da videonuzu ne kadar süre izledikleridir. YouTube; bu tarz içerikleri kaliteli olarak algıladığı için, insanların uzun süre izlediği videoları ödüllendirir. Ayrıca aldığınız yorum ve beğeniler de izleyici katılımını gösterdiği için YouTube açısından güçlü değerlendirme kriterleridir. Ve bu kriterler, sıralamanıza doğrudan etki etmektedir.

Aşağıdaki taktikleri uygulayarak izlenme süresinizi, kullanıcıları elde tutma oranınızı ve video etkileşimlerinizi arttırabilirsiniz:

  • İzlenme Süresini Optimize Etmek
  • İzleyici Katılımını Arttırmak
  • Video Kartları Kullanmak
  • Bitiş Jeneriği Kullanmak
  • Videolarınıza Altyazı Eklemek
  • Topluluk Sekmesini Aktif Kullanmak
  • Görüntü Kalitesini Arttırmak

İzlenme Süresini Optimize Etmek

İzlenme sürenizi optimize etmeye, izlenme süresi raporlarını inceleyerek başlayabilirsiniz. Bu raporda ortalama izlenme sürenize ve ortalama görüntülenme yüzdenize erişebilirsiniz. Ayrıca kitleyi elde tutma oranı gibi çok değerli verilere ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler, izleyicilerinizin kanalınızla ne kadar ilgili olduklarını anlamanızı sağlar. Ayrıca yayın politikanızdaki zayıf noktaları belirlemenize ve videolarınızın içeriklerini geliştirmenize yardımcı olur.

Örneğin kullanıcılar, videolarınızı ilk dakikalarda izlemeyi bırakıyorlarsa, giriş bölümünü çok uzun tutuyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse, video girişlerinizi daha kısa tutmayı ve doğrudan konuya başlamayı deneyebilirsiniz.

Genel olarak kanalınızın aldığı etkileşimi arttırmak istiyorsanız, yeni yayınladığınız bir videoda eski içeriklerinize referanslar verin. Ayrıca benzer konuları içeren videolarınız için oynatma listeleri hazırlamak da işe yarar bir fikirdir. Çünkü listeden bir video açıldığında, listedeki diğer videolar da otomatik olarak oynatılır.

İzleyici Katılımını Arttırmak

Beğeniler, yorumlar ve yeni abonelikler de videolarınızın sıralaması üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. YouTube Analytics, izleyicilerin videolarınızla kurduğu etkileşimi nasıl arttıracağınızı anlamanıza yardımcı olur. Tam olarak hangi videoların abone sayınızı arttırdığını veya azalttığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca hangi içeriklerin izleyiciler arasında daha popüler olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

İzleyicileri yorum yapmaya teşvik etmek için, videolarınızın sonunda onlara doğrudan bir soru yöneltebilirsiniz. Gelen cevaplara yanıt vermeniz ya da beğenmeniz, onları dinlediğinizi gösterir. Böylece alacağınız etkileşim oranı daha da arttırabilirsiniz.

YouTuber’lar arasında popülerlik kazanmış bir diğer strateji ise izleyici katılımını teşvik eden küçük yarışmalar düzenlemektir. Videoyu beğenmelerini ve kanalınıza abone olmalarını gerektiren çekilişler düzenleyebilirsiniz. Ancak çekiliş sonrası birçoğunun abonelikten çıkabileceğini göz ardı etmemelisiniz.

Video Kartları Kullanmak

Kanalınızı geliştirmenin ve videolarınıza daha fazla etkileşim almanın bir diğer yolu ise video kartları kullanmaktır. Bu kartlar kurmak istediğiniz etkileşim türüne bağlı olarak 5 farklı türde olabilir:

  • Kanal kartları
  • Bağlantılar
  • Anketler
  • Videolar
  • Oynatma listeleri

Bitiş Jeneriği Kullanmak

İzleyicileri diğer videolarınıza yönlendirmek ve ekstra izlenme süresi kazanmak istiyorsanız, bitiş jeneriği kullanmanız çok yardımcı olabilir. Her videonun sonuna 5-20 saniye arası bitiş jeneriği ekleyin. Diğer videolarınız, oynatma listeleriniz veya başka bir kanalı tanıtın. İzleyicilerinizi abone olmaya ve diğer videolarınızı izlemeye teşvik edin.

Videolarınıza Altyazı Eklemek

Facebook’ta yayınlanan videoların %85’i ses kapalı olarak görüntülenir. Bu yüzden videolara alt yazı eklemek bir zorunluluk haline geldi. Ayrıca işitme sorunu olan veya yabancı bir dili konuşan izleyicilerin etkileşimini kazanmak için mükemmel bir fırsattır. Bu yüzden videolarınıza altyazı eklemeyi göz önünde bulundurun.

Topluluk Sekmesini Aktif Kullanmak

Kanalınızın topluluk sekmesini aktif olarak kullanmak, takipçilerinizle kurduğunuz iletişimi güçlendirir. Yeni yayınladığınız videoları haber vermek, anket oluşturmak ve takipçilerinizin fikirlerini sormak için iyi bir araçtır. Kanalınızdan memnun olup olmadıklarını sormaktan çekinmeyin. Bu sekmeyi yeni içerik fikirleri bulmak için de kullanabilirsiniz.

Görüntü Kalitesini Arttırmak

Bu başlık altında dikkatinizi çekmek istediğim son şey ise videolarınızın görüntü kalitesi. HD görüntü kalitesine sahip videolar hem izleyiciler hem de YouTube açısından oldukça popülerdir. YouTube’un ana sayfada önerdiği videoların %68’i HD formatlıdır. Bu nedenle henüz yapmadıysanız, bir an önce HD video formatına geçin.

Videolarınızı Tanıtın

Anahtar kelime çalışması, veri optimizasyonu ve kullanıcı katılımını geliştirmek YouTube SEO için çok değerli adımlardır. Ancak videolarınızın tanıtımını yapmazsanız, bu adımları size kar getirecek bir yatırıma dönüştüremezsiniz. Şu işlemleri gerçekleştirerek videolarınızın daha fazla görüntülenme almasını sağlayabilirsiniz:

  • Sosyal Medya Platformlarını Kullanmak
  • Bloglar İle İşbirliği Yapmak
  • Forum Sitelerinde Var Olmak
  • Haber Bülteni Kullanmak

YouTube SEO Kriterleri

Sosyal Medya Platformlarını Kullanmak

Sanıyorum içerik tanıtımı dediğimde, aklınıza ilk gelen şey diğer sosyal ağları kullanmaktır. Gerçekten de bu platformlar, videolarınızı tanıtmaya başlamanız için harika bir fırsattır. Geçtiğimiz yıl, ortalama 500 milyon kişi her gün Facebook’da video izledi. Twitter’a gelirsek, video içeren Tweet’ler fotoğraflı olanlara göre 6 kat daha fazla Retweet alıyor.

Sosyal ağlar, videolarınızı tanıtmak için çok güçlü platformlardır. Videolarınızın bu platformlarda ne kadar etkileşim aldıklarını görmek istiyorsanız kullanabileceğiniz izleme araçları şunlardır:

  • Awario
  • Mention
  • Brandwatch

Örneğin Awario’da kendinize bir hesap açarak sosyal medyadaki varlığınızı takip edebilirsiniz. Ayrıca rakiplerinizin video tanıtım stratejileriyle ilgili paha biçilmez bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bloglar ile İşbirliği Yapmak

Etkinliği kanıtlanmış bir diğer video tanıtım stratejisi ise, videolarınıza blog gönderilerinde yer vermektir. Bu şekilde ekstra bağlantılar kazanabilir, organik arama sonuçlarında var olmak için mücadele edebilirsiniz.

Blog gönderilerini videolar ile desteklemek kazanan bir stratejidir. Bunun için kanalınızla ortak yürüttüğünüz bir blog sitesi açabilirsiniz. Tabii başka blog yazarlarıyla işbirliği yapmak, daha kısa yoldan sonuca yürümenizi sağlayabilir.

Forum Sitelerinde Var Olmak

Videolarınızı ve kanalınızı tanıtmak için en iyi yerler, insanların aktif olarak yanıt aradığı sitelerdir. Bu yüzden videolarınıza, forum siteleri gibi soru – cevap mantığında işleyen platformlarda yer vermeyi düşünebilirsiniz. Ekşi Sözlük gibi platformlar da insanların sıklıkla uğradıkları yerlerdir. Bu tarz platformlarda da videolarınıza bağlantı vermek, daha fazla izlenme kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Haber Bülteni Kullanın

Videonuzu izlemesi muhtemel kişilerin dikkatini çekmenin bir diğer yolu ise, onları haber bülteninize eklemektir. Bu kişiler, zaten size ödeme yapan kişiler oldukları için videolarınızı görüntüleme olasılıkları daha yüksektir. Mesela yaklaşan bir kampanya hakkında bilgi vermek istiyorsanız, haber bülteninize bir video bağlantısı ekleyebilirsiniz.

YouTube SEO Araçları Kullanın

Kullanışlı YouTube SEO araçlarıyla, zamanınızı alacak birçok adımı çok kısa bir süre içinde tamamlayabilirsiniz. İşte bu amaçla kullanabileceğiniz birbirinden güçlü YouTube SEO araçları:

  • YouTube Analytics
  • Rank Tracker
  • Awario
  • Canva
  • TubeBuddy

YouTube Analytics

YouTube Analytics, kanalınızın genel performansını analiz etmek için kullanabileceğiniz en iyi araçtır. Hedef kitlenizi ve bu kitlenin videolarınızla nasıl etkileşim kurduğunu anlamak için oldukça faydalıdır. YouTube yakın zamanda İçerik Stüdyosu konseptinden, daha basit bir kurgusu olan YouTube Studyo Beta’ya geçti.

Temel olarak bu araç, kanalınızın genel performansını ve videolarınızla ilgili bazı istatistikleri size gösterir. YouTube Analytics ayrıca, izleyicilerinizin izleme alışkanlıklarını da çözebilmenizi sağlar. Kullanıcı demografisini analiz etmenize ve aldığınız trafiğin kimlerden geldiğini öğrenmenize olanak tanır.

Aracın güncellenmiş yeni sürümünde izlenme, tıklanma oranı ve yeni gelen izleyiciler gibi bazı veriler de yer almaktadır. Tüm bunlara ek olarak, YouTube Analytics kanalınızın gelişimini takip edebilmenizi sağlar. Ayrıca, en son yayınladığınız videoların aldığı etkileşimi, eski videolarınızın etkileşimiyle karşılaştırabilirsiniz.

Rank Tracker

YouTube sıralamalarını görüntülemek, yaptığınız anahtar kelime araştırmasını kontrol etmek için harika bir araçtır. Rank Tracker ile YouTube’u birincil arama motorunuz olarak ayarlayabilirsiniz. Böylece sıralamanızı takip edebilir ve SERP özelliğine sahip videolarınızın aldığı etkileşimi görüntüleyebilirsiniz.

Araç ayrıca, YouTube otomatik tamamlama dahil olmak üzere toplamda 23 farklı anahtar kelime araştırma yöntemi kullanabilmenize olanak tanır. Yaptığınız araştırmaları, en önemli SEO göstergeleriyle karşılaştırmanızı sağlar.

Daha önce dediğim gibi, bu araç sayesinde organik arama sonuçlarında üst sıralardaki anahtar kelimeleri tam olarak görüntüleyebilirsiniz. Sıralamanızı yükseltmek için kullanabileceğiniz daha kolay anahtar kelimeleri öğrenebilirsiniz. Bunu yapmak için Rank Tracker’in anahtar kelime zorluğu seçeneğini ayarladığınızdan emin olun.

Awario

Awario, diğer sosyal medya platformlarında aldığınız etkileşimi takip edebilmenizi sağlar.

Sosyal ağlardan aldığınız etkileşim, YouTube sıralama algoritmasını büyük ölçüde etkilemektedir. Ayrıca bağlantı adresi olmayan bahsetmeler, Google ve YouTube’un sıralama algoritması üzerinde çok büyük etkiye sahiptir. Bunu aklınızda tutarak, diğer sosyal ağlardan daha fazla sayıda etkileşim almak için çalışmanız gerekmektedir. Ayrıca aldığınız etkileşimi takip ederek durumunuzu analiz edebilmelisiniz. Neyse ki, Awario yapmanız gereken bu iki zorlu görev için yardımınıza yetişmektedir.

Videonuzun diğer ağlarda nasıl bir etkileşim aldığını görmek için videonuzun URL’sini Awario aracına girmeniz yeterlidir.

Canva

YouTube kanalınızın grafiklerini ve videolarınızın kapak görsellerini tasarlamak için çok işlevsel bir araçtır. Canva, her türlü görseli hazırlayabilmeniz için geniş bir şablon kütüphanesine sahip bir grafik uygulamasıdır. Uygulamanın şablon sayısının daha sınırlı olduğu ücretsiz bir sürümü vardır. Ancak Premium hesap oluşturarak 300.000 görsel içeren bir kütüphaneye erişim sağlayabilirsiniz.

TubeBuddy

TubeBuddy, kanalınızı yönetmek ve videolarınızı optimize etmek için harika bir yol arkadaşıdır.

Bu araç, YouTube kanalınızın yönetimini çok daha kolaylaştıran ücretsiz bir eklentidir. Eklenti formatında olduğu için, harici bir uygulamaya geçmeden YouTube üzerinden işlerinizi halledebilirsiniz. TubeBuddy’nin yardımıyla videolarınız için canlı istatistiklere erişebilirsiniz. Ayrıca sosyal ağlarda yapılan paylaşımları takip edebilir, video optimizasyonu için tavsiyeler alabilirsiniz.

Bu aracın en mükemmel yanı, söylediğim özellikleri YouTube’taki tüm videolar için göstermesidir. Bu sayede rakiplerinizi yakından takip edebilirsiniz. Videolarını nasıl optimize ettiklerini görebilir, videolarınızın rakiplerinize karşı nasıl bir performans gösterdiğini analiz edebilirsiniz.

YouTube, tüm dünyanın en çok ziyaret ettiği ikinci web sitesidir. Videolarınızın etki alanının genişletmek için, açıkladığım tüm SEO uygulamalarını uygulamanızı tavsiye ediyorum. 

Bu kapsamlı rehberde, YouTube SEO için yapabileceklerinizi detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bahsettiğim şeyleri kısa bir şekilde özetlemek istiyoruz:

  • Videolarda kullanıldığınız anahtar kelimelere dikkat ederek, uygun kelimeler için araştırma ve analizler yapın.
  • Ardından topladığınız anahtar kelimelerle video bilgilerinizi optimize edin. Videonuzu yayınlamadan, gerekli bilgileri doldurduğunuzdan emin olun.
  • Videonuzu yayınladıktan sonra diğer platformlarda tanıtmayı ve bağlantılar oluşturmayı unutmayın.
  • Son olarak kendinize güçlü bir araç seti oluşturarak, YouTube SEO çalışmalarınızı düzenli bir şekilde yürütmeye çalışın.

Eklememizi istediğiniz, YouTube SEO için sizin kullandığınız başka yöntemler var mı? Lütfen yorumlarda bizimle görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın ?.

Hüseyin Erdoğan

2019 yılından itibaren Site Destek Dijital Performans Ajansı'nda dijital pazarlama uzmanı olarak görev yapmakta, alanında bir çok markaya hizmet vermiş ve vermeye devam etmekte bunun yanı sıra SEO ve WordPress alanında kendini geliştirmeye devam eden Erdoğan, bir çok markaya destek vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir