Dijital Reklam Kanalları

Reklam denildiğinde aklınıza dijital reklamlar mı geliyor? Yoksa geleneksel reklamlar mı? Bu soruya %70 oranında dijital reklam cevabı geleceğine eminiz. 4- 5 yıl önceye kadar oldukça popüler olan geleneksel reklamlar, teknolojinin gelişmesi ile birlikte yerini dijital reklamlara bırakmıştır.

İnsanlar tarafından kullanılan Android televizyonlar, akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar arttıkça dijital reklamda sektörün devi olarak ilerlemeye devam etmiştir. Bu içeriğimizde dijital reklam kanalları nelerdir? Dijital reklam nedir? gibi konulara değiniyoruz.

Dijital Reklam Kanalları

Dijital Reklam Nedir?

Dijital reklam, kullandığımız teknolojik aletler aracılığıyla bize sunulan tüm reklam çeşitleri olarak nitelendirilebilir.

Geçmiş yıllarda tercih edilen billboard, bina, broşür, gazete ve dergi reklamlarının gücünü yitirmesi ile birlikte geçiş yapılan dijital reklam şu anda katbekat fazla olarak tercih edilmektedir. Bunun en büyük sebebi ise potansiyel kitlenin ve yeni neslin bu reklamlarla daha çok ilgilenmesi ve karşılaşmasıdır.

Dijital Reklamın Avantajları Nelerdir?

Geleneksel reklamlardan dijital reklama geçişteki tek sebep tabii ki reklam gücü değildir. Bazı avantajlar vardır ki dijital reklamı çok daha tercih edilesi kılar. Şimdi dijital reklamın avantajları nelerdir bahsedelim:

  • Geleneksel reklamlara oranla çok daha düşük bütçelerle reklam yapabilirsiniz,
  • Reklamın gösterileceği hedef kitle çok daha iyi ayarlanabilir,
  • Geleneksel bir reklamda bir lokasyondaki kişilerin görmesinin mümkün olduğu reklamlar, dijital reklam ile tüm lokasyonlarda gösterilebilir,
  • Canlı olarak istatistik incelemesi yapabilirsiniz,
  • Zarar görme, deforme olma gibi masraflarla karşılaşmazsınız.

Dijital Reklam Kanalları Nelerdir?

Dijital reklamın teknolojik cihazlar tarafından ulaşılabilen reklamlar olduğunu belirttik. Tahmin ediyorsunuzdur ki teknolojik cihazlar tarafından ulaşılabilen çok fazla reklam seçeneği bulunmaktadır. Buna bağlı olarak dijital reklam kanalı sayısı da bir hayli fazladır. Fakat biz sizlere en çok tercih edilen ve kullanılanlardan bir liste oluşturduk. En çok kullanılan dijital reklam kanalları şu şekildedir:

Google ADS

Google ADS, dijital reklam kanallarının en çok kullanılanları içerisinde 1. sıradadır. Google ADS ile Google arama motoruna, internet sitelerinde bulunan AdSense reklamı için ayrılan bölümlere reklam vermeniz mümkündür.

Avantajları

  • Ulaşmak istediğiniz hedef doğrultusunda bütçe belirle şansınız bulunur,
  • Reklamını yapmak istediğiniz ürün veya site için belirlediğiniz anahtar kelimenin tıklama başına maliyeti bellidir. Herhangi bir farklı reklam ödemesi ile karşılaşmazsınız.
  • Müşteri kazanmak için çok avantajlı reklam türüdür.

Dezavantajları

  • Tıklama başına maliyet her ne kadar belli de olsa sahte tıklama veya müşteri olmayan kişilerin yanlışlıkla tıklaması sonucu bütçeniz harcanır,
  • Yatırımın SEO anlamındaki getirisi çok düşük olur. Reklam verdiğiniz sürece kazanırsınız fakat bıraktığınız da Google’a tekrar reklam vermezseniz hacminizi kaybedersiniz,
  • Reklamı oluştururken görsel, başlık ve açıklama gibi kısımlarda Google’ın kriterlerine uymak zorundasınızdır. Bu durumda reklam özgürlüğünü büyük oranda kısıtlamaktadır.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya reklamları günümüzde en çok tercih edilen 2. dijital reklam yöntemidir. Günümüz koşullarında hemen her birey boş vaktinde sosyal medyaya girip vakit geçirmektedir. Hal bu olunca sosyal medya reklamlarından alınan geri dönüş oranları ciddi yüksekliğe sahiptir.

Avantajları

  • Hedef kitlenizi doğru olarak belirlemeniz çok kolaydır,
  • Dijital reklam seçenekleri içerisinde en ucuz reklam türüdür,
  • Devamlı takip edebileceğiniz istatistikler sayesinde reklamınızı optimize etmek çok kolaydır,
  • Görsel kullanarak reklam oluşturduğunuz için insanları ikna etme ihtimaliniz yükselir.

Dezavantajları

  • Kitlenize uygun platformu seçmek bazen zor olabilir. Birçok sosyal medya bulunmaktadır. Kitlenizin hangi sosyal medyada vakit geçirdiğini bilmelisiniz. Gerekirse deneme yanılma yapmanız gerekebilir,
  • Arama motoru reklamına kıyasla dönüşüm oranı düşük bir reklam türüdür,
  • Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında reklam maliyeti uygunken LinkedIn ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında ciddi reklam maliyetleri çıkabilmektedir.

Sosyal medya reklamlarının en çok tercih edildiği sosyal medya platformları sırasıyla şunlardır:

Facebook Reklamları

Facebook üzerinden vereceğiniz reklamlar ile satışlarınızı arttırma potansiyeliniz bir hayli fazladır. Hem video, hem yazılı içerik hem de fotoğraf anlamında her içeriği barındıran ve en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olduğu için dönüşüm alma ihtimaliniz yüksektir.

YouTube Reklamları

YouTube reklamları özellikle YouTube kanalı sahibiyseniz çok etkili olacak bir reklam çeşididir. Dijital reklam yapan firmaların birçoğu YouTube reklamlarını tercih etmektedir. Bunun en belirgin örneği “Trendyol” firmasını yaptığı reklamlardır. Her videoda çıkan reklamlar sayesinde marka bilinirliğini %100’den fazla arttırmıştır.

YouTube reklamları hakkında kapsamlı rehberimizi incelediniz mi? >> sitedestek.com/blog/youtube-reklam-rehberi/

Instagram Reklamları

Instagram görsel ve video üzerine bir platform olduğu için görsele ve gösterişe dayalı tüm ürünlerinizin dijital pazarlamalarını Instagram üzerinden yapabilirsiniz. Instagram’da vereceğiniz reklamlardan fazla dönüşüm alamayabilirsiniz. Bu sosyal medyayı daha çok firma bilinirliği için tercih etmeniz, doğru bir seçim olacaktır.

Instagram Reklam

Twitter Reklamları

Twitter yapısı itibari ile diğer sosyal medya platformlarına göre daha ciddidir. Bu ciddiyetten dolayı birçok ürünün reklamı bu platformda pek yapılmaz. Bu ciddiyetin en büyük sebebi tamamen yazıya yönelik bir sosyal medya olmasından kaynaklıdır. Görsel veya video kullanarak reklam yapmak Twitter’da çok etkili olmayacaktır.

LinkedIn Reklamları

LinkedIn iş ağı kurmak için yüksek oranda kullanılan bir sosyal medya platformudur. LinkedIn reklamları özellikle firmaların yaptığı hizmetleri sunmak için tercih ettiği en değerli dijital reklam kanallarından birisidir. Reklam maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle daha kurumsal ve yüksek bütçeye sahip firmalar tarafından tercih edilir.

Pinterest Reklamları

Pinterest, Amerika’da oldukça popüler olarak kullanılan bir sosyal medya platformudur. Pinterest reklamları Türkiye’de  her ne kadar aktif olarak kullanılmıyor gibi görünse de kullanan birçok firma bulunmaktadır. Özellikle yurtdışına çalışarak ihracat yapmak niyetindeyseniz, Pinterest reklamları sizin için doğru bir seçenek olacaktır.

E-Mail Reklamları

E- Mail reklamları aynı zamanda E- mail marketing olarakta bilinmektedir. E-Mail reklamları potansiyel müşterileri, müşteri konumuna döndürebilmek için etkili yöntemlerden birisidir. Birçoğu şirket, yaptığı iş ve isminin insanların aklında kalması için bu yöntemi tercih eder. Potansiyel müşterilere ulaşan mailler ilgi uyandıracağı için inceleme ve dönüşüm oranı bir hayli yüksek olabilir.

E-Mail Pazarlama

Avantajları

  • Potansiyel müşteriye devamlı olarak mail atarak, kendini belli etmek isteyen firmaların işlerini kolaylaştırır,
  • Herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu durumda reklamverenin istediği tarzda maili atmasına olanak sağlar,
  • Analiz edilmesi kolaydır,
  • Düzenli paylaşılan bülten ile müşterilerin firma hizmetlerini takip etmesini sağlar.

Dezavantajları

  • Birçok potansiyel müşteri e- mail veritabanınıza girdiği için memnuniyetsiz olabilir,
  • Veritabanında bulunan potansiyel müşterilere çok sık mesaj atmanız rahatsızlık verebilir.
  • Gönderdiğiniz mail spam kutusuna düşebilir. Spam kutusuna düşen mailin potansiyel müşteriler tarafından fark edilmesi zordur.
  • Birçok şirket e- mail marketing yöntemini tercih ettiği için, insanların büyük çoğunluğu bu maillere hiç bakmazlar.

Sponsorlu İçerik Reklamları

Sponsorlu içerik reklamları bir ürün satıyorsanız oldukça faydalı reklamlar olabilir. Herhangi bir teknolojik ürün sattığınızı varsayalım. Teknoloji sitelerinin bu ürünle ilgili inceleme yaptığı ve beğendiklerini dile getirdiği bir reklam içeriği hazırlayarak paylaşması ürün satışlarını bir hayli arttırabilmektedir. Eğer ki amacınız bu tarz bir reklam ise sponsorlu içerik reklamları tam size göre olacaktır.

Bu reklam yöntemi çoğu insan tarafından tanıtım yazısı reklamı olarak da bilinir. Blog siteleri, reklamını yapacağı firmanın, ürünün veya kişinin olumlu yanlarından bahseder pazarlamaktadır.

Sponsor Reklam

Avantajları

  • Birçok potansiyel müşteri ürün ile ilgili araştırma yaparken paylaşılan yazılara inanırlar ve ikna olurlar. Bu durumda satışlarınızın bir hayli artmasını sağlayabilir,
  • İçerikler satış veya direkt reklam şeklinde olmak yerine daha öneri yazısı gibi göründüğü için potansiyel müşteriler daha sıcak karşılar,
  • Genellikle sitelerde ömür boyu kalır ve reklam maliyeti ucuz olur.

Dezavantajları

  • Reklam performansını ölçmek için herhangi bir istatistik bulunmaz,
  • İçerik oluşturmanın da ekstra maliyeti olabilir,
  • Bazı potansiyel müşteriler bu içeriklerin sponsorlu olduğu anlayabilir ve siteden çıkabilir,
  • Her ne kadar ömür boyu olarak anlaşılsa da sitenin kapanması durumunda reklamınız da ortadan kaybolur.

Banner Reklamlar

Banner reklamlarda tıpkı sponsorlu içerik reklamları gibi site sahipleri tarafından paylaşılan görüntülü reklam türüdür. İnternet sitelerinin kimisi AdSense yani Google ADS görüntülü reklamlarına yer verirken kimisi ise kişilerden direkt olarak görüntülü reklam tasarımı alıp eklemektedir.

Banner Reklam

Avantajları

  • Görüntülü (Banner) reklam ile potansiyel müşterilere ulaşmak oldukça kolaydır,
  • Sitede her yazıya girdiğinde reklamı göreceği için bilinçaltına girerek, ürünün ve markanın kaliteli olduğu algısını yaratır,
  • Site sahibi herhangi bir koşul koymadığı müddetçe, sınır olmaksızın tasarım ve açıklama yazısı yazılabilir,
  • Düşük bütçeler ile güzel kazançlar sağlanabilir,

Dezavantajları

  • Banner reklamların en büyük dezavantajı istatistiklerin ve tıklama sayılarının takip edilemiyor olmasıdır,
  • Birçok potansiyel müşteri reklamı görse bile tıklamayabilir,

Dijital reklam kanalları da bu şekilde 5’e ayrılmaktadır. Daha birçok dijital reklam kanalı bulunsa da en çok tercih edilen ve dijital reklamların %95’ini oluşturan yöntemler bu şekildedir. Sizde bu dijital reklamlardan birini tercih ederek, geleneksel reklamlardan katbekat fazla verim alabilirsiniz.

Dijital Reklam Kanalları Hakkında Sık Sorulanlar

Dijital reklam neden önemli?

Dijital reklam, doğru hedef kitleye düşük bütçe ile ulaşmak için oldukça etkili bir pazarlama yöntemidir. Dijital reklam ile müşterilerinizin karşısına devamlı olarak çıkarak firmanızı tanıtma ve ürününüz satma ihtimali bulabilirsiniz.

Dijital reklam geleneksel reklama göre daha mı avantajlıdır?

Evet, günümüz teknolojisinin geliştiğini ve potansiyel müşterilerin boş vakitlerini teknolojik cihazlarla geçirdiğini göz önünde bulundurduğumuzda dijital reklam çok daha avantajlı bir hal almıştır.

Dijital reklam neden avantajlıdır?

Dijital reklamın avantajları saymakla bitmese de önde gelen avantajları şunlardır; yüksek bütçeye ihtiyaç duyulmaz, hedef kitle de bulunan potansiyel müşterilere ulaşmak daha kolaydır

Reklam vermek neden önemlidir?

Reklam vermek yalnızca satışları artırmak için kullanılmamalıdır. Reklam vermek, markanıza değer katar ve kurumsal itibar kazanmanızı sağlar. Bu durumda potansiyel müşterilerinizi ikna etme ihtimalini arttırır.

Dijital reklamlarda dönüşüm oranları nasıldır?

Dijital reklamlarda dönüşüm oranları reklamını yaptığınız ürün veya siteye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Reklamın ilgi çekiciliği, ürünün kalitesi ve firmanızın bilinirliği bu oranlara direkt olarak etki eden en önemli faktörlerdendir.

Sizler hangi dijital kanallarda reklam çıkmayı tercih ediyorsunuz? Yorumlarda sohbet edelim! ?

Kamil Keleş

Kamil KELEŞ, Site Destek ekibinde ekip lideri olarak görev yapmaktadır. 5 yılı aşkın süredir dijital pazarlama alanında aktif olarak bir çok markaya hizmet veren KELEŞ aynı zamanda aktif olarak online/offline olarak dijital pazarlama eğitmenliği yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir